Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε τον συμπατριώτη μας Ελευθέριο Ζούρο
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού στον Ελευθέριο Ζούρο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο κύριος Ζούρος διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, καθώς και συνιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, ενώ είναι και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Απονέμοντας το βραβείο, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Ζούρο,
Σας απονέμω το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, που έχει θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στη μνήμη δυο εξαίρετων πανεπιστημιακών δασκάλων, του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι έχασαν αδόκητα τη ζωή τους εν ώρα διδασκαλίας. Στα πενήντα χρόνια της ευδόκιμης παρουσίας σας στην έδρα, εμπνεύσατε γενιές ολόκληρες φοιτητών. Ταχθήκατε με πάθος στο έργο της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Υπερασπιστήκατε με σθένος την αλήθεια και την ηθική της επιστήμης. Και βέβαια, με το έργο σας, εδραιώσατε τους στενούς δεσμούς της επιστήμης με την κοινωνία. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, όταν μοναδικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην πανδημία είναι η καταφυγή στην επιστημονική γνώση. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό.»
Παρόντες στην τελετή απονομής του βραβείου ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία του βραβείου καθώς και ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά» καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης.
---------
Ποιος είναι ο Ελευθέριος Ζούρος:
Ο Ελευθέριος (Λευτέρης) Ζούρος (γενν. 31 Αυγούστου 1939) είναι Έλληνας Εξελικτικός Βιολόγος και πανεπιστημιακός με καταγωγή από την Πελόπη Λέσβου. Από το 2007 αποτελεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Σπουδές
Φοίτησε στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1963-1965) προσελήφθη ως βοηθός (1965-1968) και ακολούθως έγινε επιμελητής (1968-1971) στο Εργαστήριο Γενετικής στο οποίο υπό την καθοδήγηση του κ. Κ. Κριμπά εξεπόνησε τη διδακτορική του διατριβή για τη γενετική πληθυσμών του Δάκου της ελιάς (1968) (Dacus oleae). Μεταδιδακτορικά φοίτησε στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στην ομάδα του Καθηγητή Richard Lewontin (1969-1972). Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Εξελικτική και εξεπόνησε δεύτερη διδακτορική διατριβή για την ειδογένεση σε είδη δροσόφιλας (1972).
Ακαδημαϊκή καριέρα
Το 1973 διορίσθηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Dalhousie του Καναδά (1973) , ακολούθως αναπληρωτής καθηγητής (1977) και τέλος καθηγητής (1983). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστράφη προς την πληθυσμιακή μελέτη, με γενετικές σημάνσεις, των θαλασσίων οργανισμών, κυρίως των μυδιών και στρειδιών, χρηματοδοτούμενος από το κρατικό Ίδρυμα Έρευνας του Καναδά. Το 1996 του απενεμήθη τιμητική καθηγητική έδρα (G. Campbell endowed chair of Biology). Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου συμμετείχε στην οργάνωση των σπουδών θαλάσσιας βιολογίας και από το 1996, παραιτηθείς από το Πανεπιστήμιο Dalhousie, αφιερώθηκε αποκλειστικά στην έρευνα και διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 1998-2003 υπήρξε επίσης Διευθυντής του ιδρυθέντος από το 1987 Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης και συνετέλεσε σημαντικά στην οργάνωση, ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου αυτού καθώς και στη σύναψη ερευνητικών συνεργασιών με άλλα ευρωπαϊκά αντίστοιχα κέντρα έρευνας. Από το 2006 αποχώρησε λόγω ορίου ηλικίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής από το 2007.
Διεθνής αναγνώριση
Η διεθνής αναγνώρισή του προκύπτει μεταξύ άλλων από τη συμμετοχή του στις εκδοτικές επιτροπές διεθνών επιστημονικών περιοδικών (Molecular Biology and Evolution, Evolution) στο πρώτο εκ των οποίων υπήρξε και αναπληρωτής εκδότης, όπως επίσης από την εκλογή του ως μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Εξελικτική Βιολογία.
Ακαδημία Αθηνών
Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε στις 14 Ιουνίου 2007 νέο αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της «Θαλάσσιας Βιολογίας».
Σήμερα
Σήμερα είναι Ομότιμος καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το ενδιαφέρον του για τα κοινά τον οδήγησε στην εκλογή του ως Δημοτικού Συμβούλου στο Γούβες του Νομού Ηρακλείου. Επιπλέον συνεχίζει το συγγραφικό του έργο, ενώ συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για τη Διδασκαλία της Εξέλιξης στα ελληνικά σχολεία.