Ένας απίστευτος νέος κόσμος: Σύνδεση στο Ίντερνετ, «κατέβασμα» γνώσης και άλλα, μέσω τσιπ στον εγκέφαλο μέχρι το 2030
Ο Ελληνοαμερικανός Πίτερ Διαμαντής είναι γνωστός για τα επιτεύγματά του στον επιχειρηματικό, αλλά και στον τεχνολογικό στίβο: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του X PRIZE Foundation, γνωστού για το Ansari X PRIZE για ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις (ύψους 10 εκατ. δολαρίων) και συνιδρυτής και αντιπρόεδρος του Human Longevity Inc., καθώς και συνιδρυτής και στέλεχος του Singularity University, ενώ παράλληλα είναι και συν-πρόεδρος και συνιδρυτής της Planetary Resources, της Space Adventures και της Zero-Gravity Corporation.
Ως εκ τούτου, η άποψή του είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας- και αίσθηση προκαλεί άρθρο του γύρω από την πρόβλεψη του διάσημου φουτουριστή, Ρέι Κέρτσβαϊλ, περί του μέλλοντος της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και των υπολογιστών- και ως εκ τούτου, της πρόσβασης στο Ίντερνετ.
Ο κ. Διαμαντής υπογραμμίζει ότι ο Κέρτσβαϊλ έχει «πέσει μέσα» στις περισσότερες προβλέψεις του για το μέλλον, και αναφέρεται σε μια εκτίμησή του στο πλαίσιο συζήτησης που είχαν πρόσφατα. «Το 2030, είπε ο Ρέι, θα στέλνουμε νανορομπότ στον εγκέφαλο (μέσω τριχοειδών αγγείων) που θα παρέχουν εικονική πραγματικότητα πλήρους εμβύθισης μέσα από το νευρικό σύστημα, και θα συνδέουν τον νεοφλοιό μας στο cloud. Ακριβώς όπως μπορούμε ασύρματα να επεκτείνουμε την ισχύ των smartphones μας 10.000 φορές στο cloud σήμερα, θα είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε τον νεοφλοιό του εγκεφάλου μας στο cloud».
Το 2030, τονίζει ο κ. Διαμαντής, είναι μόλις 15 χρόνια μακριά. «Απευθείας σύνδεση του εγκεφάλου στο Ίντερνετ; Αναβάθμιση της νοημοσύνης και των δυνατοτήτων μνήμης;» γράφει σχετικά, κάνοντας λόγο για τις απίθανες δυνατότητες ενός τέτοιου μέλλοντος.
Τα πλεονεκτήματα που θα παρέχει ένας διασυνδεδεμένος νεοφλοιός είναι ασύλληπτα, υποστηρίζει, παρουσιάζοντας κάποιες από τις δυνατότητες που θα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια τεχνολογία.
Μεταξύ αυτών είναι η απευθείας επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλων («που θα φέρει ένα νέο επίπεδο ανθρώπινης οικειότητας, καθώς θα μπορείτε να ξέρετε πραγματικά τι νιώθει ο εραστής, φίλος ή παιδί σας...θα μπορείτε να στέλνετε τις σκέψεις σας σε κάποιον απλά και μόνο με το να τον σκέφτεστε»), ένα «Google στον εγκέφαλο» («θα μπορείτε να “ξέρετε” ό,τι επιθυμείτε, τη στιγμή που θέλετε να το ξέρετε»), επεκτάσιμη νοημοσύνη (δυνατότητα αύξησης της υπολογιστικής ισχύος του εγκεφάλου), ζωή σε έναν εικονικό κόσμο (εγκέφαλοι που θα μπορούν να συνδέονται σε υψηλό bandwidth θα μπορούν να προσπερνούν τις κλασικές αισθήσεις και να μπαίνουν σε έναν εικονικό κόσμο) και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα (μέσω νανορομπότ που θα επικοινωνούν ασύρματα και θα κατεβάζουν λογισμικό για να να αντιμετωπίσουν νέους παθογόνους οργανισμούς).
Άλλες προβλέψεις έχουν να κάνουν με άμεσο «κατέβασμα» γνώσης/ εξειδίκευσης, που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Matrix (όπου η Trinity μαθαίνει να πετάει ελικόπτερο και ο Νeo γίνεται εξπέρ στο κουνγκ φου απλά και μόνο κατεβάζοντας ένα πρόγραμμα στον εγκέφαλο) ή με επέκταση των μνημών και δυνατότητα αναζήτησης σε αυτές, προκειμένου να μπορεί να θυμηθεί κάποιος ό,τι του έχει συμβεί στη ζωή του.
Ο Κέρτσβαϊλ, όπως αναφέρει ο κ. Διαμαντής, προβλέπει ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης, που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επεκτείνει τις ικανότητές της πάνω στα πάντα: Το συναίσθημα, την τέχνη, το χιούμορ, τη δημιουργικότητα, την έκφραση και τη δημιουργικότητα. «Θα είμαστε πιο αστείοι, πιο σέξι, πιο ικανοί να εκφράσουμε αγάπη...οι άνθρωποι θα μπορούν να εξερευνούν βαθύτερα κάποιο συγκεκριμένα είδος μουσικής, σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο από ό,τι μπορούμε τώρα. Θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερη ατομικότητα/ μοναδικότητα, όχι λιγότερη».
Ωστόσο, ο κ. Διαμαντής προειδοποιεί ότι όσο γοητευτικό και αν ακούγεται ένα τέτοιο μέλλον, τέτοιες τεχνολογίες αρχικά παραπλανούν πριν αρχίσουν να προκαλούν προβλήματα- υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σήμερα υπάρχουν πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο που δουλεύουν σε μηχανήματα που θα μας επιτρέπουν να επέμβουμε στο ίδιο μας το γονιδίωμα, και interfaces που επιτρέπουν αλληλεπίδραση μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή. «Τι θα γίνει εάν αυτοί τομείς τεχνολογικής προόδου διπλασιάζονται κάθε 18 μήνες;
Σε 15 χρόνια (2015-2030) θα έχουν 1.000πλάσια βελτίωση σε σχέση με σήμερα. Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον 1.000 φορές καλύτερο; Ίσως θα είναι αυτό που περιγράφει ο Ρέι...Αν αυτό το μέλλον γίνει πραγματικότητα, οι διασυνδεδεμένοι άνθρωποι θα αλλάξουν τα πάντα. Πρέπει να συζητήσουμε τις επιπτώσεις για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον» καταλήγει ο κ. Διαμαντής.
huffpost.com/