Η Κίνα κατακτά το Φεγγάρι
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Προσεδαφίστηκε το Σάββατο με επιτυχία στη Σελήνη το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e 3, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η επιτυχής προσεδάφιση του Chang’e 3 καθιστά την Κίνα την τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση που στέλνει με επιτυχία διαστημικό σκάφος στη Σελήνη.
Το γεγονός, που θεωρείται θετική εξέλιξη για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, συνοδεύτηκε από εορτασμούς στο Κέντρο Ελέγχου στο Πεκίνο.
Η προσεδάφιση, στην περιοχή του κρατήρα του «Κόλπου της Ίριδος», εκτιμάται ότι ήταν το πιο δύσκολο σκέλος της διαστημικής αποστολής.
Το διαστημικό σκάφος μεταφέρει το εξάτροχο ρομπότ «Yutu» («κουνέλι από νεφρίτη»).
Το ρομπότ ζυγίζει 120 κιλά και διαθέτει έναν ρομποτικό βραχίονα για τη συλλογή φορτίου ως και 20 κιλά.
Το ρομπότ θα διασχίζει για τρείς μήνες την επιφάνεια της Σελήνης με ανώτατη ταχύτητα τα 200 χλμ/ώρα, συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος, εξερευνώντας τη γεωλογική της δομή και ψάχνοντας για φυσικούς πόρους.
Είναι εφοδιασμένο με κάμερες, σπεκτρόμετρα, ραντάρ και ένα οπτικό τηλεσκόπιο.
Στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος, το ρομποτικό σκάφος, που τροφοδοτείται από ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, θα στέλνει τρισδιάστατες φωτογραφίες της Σελήνης πίσω στη Γη.
Το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του Chang’e 1, το οποίο σε 16 μήνες δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.
Το Πεκίνο σχεδιάζει νέα διαστημική αποστολή το 2017, στο πλαίσιο της οποίας θα συλλεχθούν και θα μεταφερθούν στη Γη δείγματα από το έδαφος της Σελήνης.
Η πρώην Σοβιετική Ένωση έστειλε μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στο φεγγάρι το 1966, ενώ τρία χρόνια αργότερα οι ΗΠΑ έστειλαν στη Σελήνη τον πρώτο τους αστροναύτη.
Η Κίνα επισήμως δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται σοβαρά.
πηγή: www.econews.gr