Ελλάδα

01/09/2024 - 15:33

Το χωριό που κατάφερε να μην κλείσει το σχολείο του - Η αγγελία και η τεράστια ανταπόκριση

«Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας»: Η αγγελία που έγινε viral και η εντυπωσιακή ανταπόκριση

Τι έχει συμβεί; Μία αγγελία από την δασκάλα του χωριού ήταν αρκετή για να προκαλέσει συγκίνηση αλλά και ανταπόκριση από ολόκληρο το Πανελλήνιο.

Ο τίτλος της αγγελίας; Άμεσος και περιεκτικός: Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας, κοντά στο Καρπενήσι. Και διαβάζοντας παρακάτω αντιλαμβάνεται κανείς περί τίνος πρόκειται.

 

Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία. Το χωριό διαθέτει:

  • Νηπιαγωγείο
  • Δημοτικό
  • Γυμνάσιο και
  • Λύκειο

…και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό.

[…] Η κίνηση αυτή γίνεται κυρίως για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία. Το σπίτι παραχωρείται από την εκκλησία σε συνδυασμό με την κοινότητα και είναι απόλυτα κατοικήσιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ένοικοι.

Ο κόσμος είναι πολύ καλός, βοηθητικός και τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα. Η δράση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς, π. Κωνσταντίνο Ντούσικο.

Ακόμη, η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Διαμαντή είναι μια Ευρυτάνισα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι αλλά και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά , έτσι, συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή της εκκλησίας.

Έγινε πραγματικός ένας χαμός

Περιγράφοντας αυτό που προηγήθηκε προτού οι θέσεις «κλειδώσουν» στις δύο πολύτεκνες οικογένειες, ο υπεύθυνος παροχής πληροφοριών – ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του – μιλώντας στο GRTimes.gr τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έγινε ένας χαμός από οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη. Το κάναμε για να βοηθήσουμε οικογένειες, έτσι ώστε να ζήσουν τα παιδάκια πιο ανθρώπινα. Και στην αρχή δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα. Μετά το πράγμα έγινε εντελώς ανεξέλεγκτο, ενώ δεν έλλειψαν οι επιτήδειοι που πήγαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κάνουν τα δικά τους».

Οι πολύτεκνες οικογένειες που «μετακομίζουν» στο χωριό

«Μέχρι στιγμής καλύφθηκαν δύο σπιτάκια που είχαμε διαθέσιμα από μια οικογένεια με έξι παιδάκια και άλλη μία με τρία τα οποία εγγράφηκαν όλα στο σχολείο. Είμαστε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους κατοίκους μήπως βρούμε ένα – δύο καταλύματα για λίγους ανθρώπους ακόμη, όμως πρέπει να υπάρχει κάτι χειροπιαστό για να το ανακοινώσουμε» συνεχίζει την διήγησή του ο κάτοικος της Φουρνάς.

Σ’ ότι αφορά τις εργασίες που προσφέρονται στα ενήλικα μέλη της οικογένειας προκειμένου να στήσουν το σπιτικό τους, ο κάτοικος του χωριού υπογραμμίζει πως «υπάρχουν δουλειές στην ελληνική επαρχεία και στη Φουρνά ειδικότερα. Οι ενήλικες μπορούν να απασχοληθούν είτε στην εστίαση, είτε στις αγροτικές εργασίες, είτε σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα ένας πολιτικός μηχανικός που ζήτησε βοήθεια».

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι άλλα χωριά

Μία και μόνο αγγελία από τη Φουρνά Ευρυτανίας κατέδειξε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για αποκέντρωση από οικογένειες που θέλουν να «μεταναστεύσουν» στην επαρχία προκειμένου να ζήσουν μια ήρεμη ζωή μαζί με τα παιδιά τους.

«Εμείς έχουμε μείνει άφωνοι από την μαζικότητα των κλήσεων που δεχθήκαμε όλο αυτό το μικρό διάστημα που μεσολάβησε από την δημοσίευση της αγγελίας. Ελπίζουμε το παράδειγμά μας, να βρει μιμητές και τα χωριά να ξαναγεμίσουν από κόσμο, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχει ανάγκη από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας για κάτι τέτοιο» καταλήγει ο κάτοικος του χωριού.

Ποια είναι η μικρή Φουρνά Ευρυτανίας

Ποιο είναι όμως το μικρό ελληνικό χωριό που άνοιξε πραγματικά τις πύλες του για να υποδεχτεί τις πολύτεκνες οικογένειες; Η Φουρνά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ευρυτανίας και βρίσκεται σχεδόν στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και της Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά από το Καρπενήσι.

Είναι χτισμένη στη δυτική πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία, κοντά στις πηγές του ποταμού Φουρνιώτικου, σε υψόμετρο 840 μέτρων δίπλα ακριβώς σε ένα πυκνό ελατόδασος.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα εύφορη και παράγει πολλά προϊόντα όπως κάστανα, καρύδια, φασόλια και ελατίσιο μέλι.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 στο χωριό κατοικούν 304 άνθρωποι, αυξημένοι κατά ελάχιστους από τους 298 της απογραφής του 2011.

Η Φουρνά αποτελεί τόπο καταγωγής του Κώστα Λεπενιώτη ονομαστού κλέφτη σαρακατσάνικης καταγωγής ο οποίος έδρασε τα προεπαναστατικά χρόνια και είχε τη φήμη του «πελώριου». Ήταν μικρότερος αδερφός του Κατσαντώνη με τον οποίο έδρασαν από κοινού μέχρι τον θάνατό του.

 

Μοιράσου το άρθρο!