Απίστευτο φαγοπότι στην ΠΑΣΕΓΕΣ... Όργια σπατάλης!
Απίστευτα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών για το μεγάλο... φαγοπότι στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
Το πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο, και αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση του αγροτικού συνδικαλιστικού οργάνου έδωσε 67.000 ευρώ για αγορά υπερπολυτελούς Lexus, 9.000 ευρώ για φλουριά βασιλόπιτας και 23.500 ευρώ για γαλοπούλες και αρνιά!
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύπτεται επίσης ότι από τα ταμεία της οργάνωσης, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος, πληρωνόταν το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα της οικίας του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, το κινητό του τηλέφωνο και η πιστωτική του κάρτα, εδέσματα, λουλούδια και η καθαρίστρια.
Εντύπωση, επίσης, προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι δαπανήθηκαν 345.000 ευρώ για καφέδες και τυρόπιτες στο κυλικείο οργανωτικής διοίκησης.
Μεταξύ άλλων προκύπτουν δαπάνες:
• 103.000 ευρώ που αφορούν την πιστωτική κάρτα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι δαπάνες πληρώνονταν από τον οργανισμό.
• Δαπάνη 100.000 για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο πρόεδρος. Η κάλυψη της δαπάνης αφορούσε το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και την καθαρίστρια.
• Δαπάνες 68.000 ευρώ για γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο επίσης δεν προβλεπόταν.
• Επίσης 46.000 ευρώ για δαπάνη κινητού τηλεφώνου για τον πρόεδρο και άλλες 30.000 ευρώ για τον γενικό διευθυντή.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, από το 2001 και μετά, οι υπάλληλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ λάμβαναν αποζημίωση για κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ταξί, χωρίς να τα δικαιούνται, όπως επίσης και το μισό της ημερήσιας αποζημίωσης, αν εμφάνιζαν να ξεπερνούν μόνο για λίγα λεπτά της ώρας το χρονικό όριο.
Η καταγραφή των σημαντικότερων εξόδων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα έχει ως εξής:
2008: Αγορά αυτοκινήτου Lexus 3.000 κυβικών, 67.000 ευρώ
2001-2009: Φλουριά για βασιλόπιτα, 9.000 ευρώ
2001-2005: Γαλοπούλες και αρνιά στους εργαζομένους, 7.000 ευρώ
2005-2007: Γαλοπούλες και αρνιά, 10.000 ευρώ
2007-2011: Γαλοπούλες και αρνιά, 6.500 ευρώ
2001-2010: Κινητό προέδρου, 44.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ
2001-2011: Κυλικείο οργανωτικής διοίκησης, 345.000 ευρώ
2006-2011: Σπίτι προέδρου, ενοίκιο 60.670 ευρώ, κοινόχρηστα 4.559 ευρώ, ρεύμα 2.300 ευρώ
Μαζί με έξοδα για εδέσματα, λουλούδια, αγορά κινητών, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ, σύνολο 184.819 ευρώ.
Γενικά έσοδα από εισφορές, επιχορηγήσεις κλπ.
2007: 6 εκατομμύρια ευρώ
2011: 26 εκατομμύρια ευρώ
Έξοδα
Οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων το 2007 ήταν 2.463.000 ευρώ. Το 2011 ανήλθαν σε 20.621.000 ευρώ
Απάντηση ΠΑΣΕΓΕΣ
Σε ένα προς ένα τα στοιχεία που καταλογίζονται στην ΠΑΣΕΓΕΣ, απαντά με νεώτερη δήλωσή του ο πρόεδρος της οργάνωσης, Τζανέτος Καραμίχας, με αφορμή το θόρυβο των τελευταίων ημερών για τα πορίσματα των οικονομικών ελέγχων.
Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Τζανέτος Καραμίχας αναφέρει τα εξής:
-Ούτε η ΠΑΣΕΓΕΣ ως οργάνωση, ούτε τα μέλη του Δ.Σ. της έχουν ενημερωθεί, παρότι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για τα πορίσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην οικονομική διαχείριση των τελευταίων 11 χρόνων. Ούτε ακόμα και εκείνοι που εντέχνως και επιλεκτικά διαρρέουν όσα διαρρέουν και απασχολούν τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν επισήμως λάβει γνώση του σώματος των πορισμάτων.
-Για να μην υπάρχει σπερμολογία βασισμένη σε ανακρίβειες ή ηθελημένη συκοφάντηση, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει από την αρχή, με επανειλημμένες ανακοινώσεις της ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων των ελέγχων. Και τώρα, ζητάει με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων. Στο επιχείρημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ δηλώνουν ρητά ότι επιτρέπουν να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά τους δεδομένα αρκεί να λάμψει η αλήθεια.
-Η ΠΑΣΕΓΕΣ ελέγχθηκε συστηματικά και εξονυχιστικά όπως καμία, ίσως, συλλογική οργάνωση. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 έλεγχοι, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΣΔΟΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς. Καλώς έγιναν. Πρώτοι εμείς επιθυμούμε και προκαλούμε τον έλεγχο. Άλλωστε και στην τακτική λειτουργία της Οργάνωσης είναι θεσμοθετημένοι οι συστηματικοί έλεγχοι των οικονομικών πεπραγμένων από ανεξάρτητους Ορκωτούς Επιθεωρητές σε ετήσια βάση.
-Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, είναι προφανές από τον εκνευρισμό και τις σπασμωδικές ενέργειες όσων έχουν ανοίξει πόλεμο στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι δεν βρήκαν τίποτα. Πολλώ μάλλον διαφθορά, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, παρανομίες, κακοδιαχείριση. Καλούμαι ωστόσο και προσωπικά, παρότι όλες οι αποφάσεις είναι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, να αποδείξω «ότι δεν είμαι ελέφαντας» απαντώντας σε μια προς μία τις ανόητες διαρροές:
Διαμέρισμα – Κάρτες - Τηλέφωνα
Υποστηρίζουν οι συκοφάντες ότι ελέγχεται ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ διότι η Οργάνωση πλήρωνε για λογαριασμό του το σπίτι που μένει όσο βρίσκεται στην Αθήνα (και τα σχετικά έξοδα για την καθαριότητα, κοινόχρηστα κ.λπ.) δαπάνες πιστωτικής κάρτας και το κινητό του τηλέφωνο. Καταρχάς πρέπει να είναι σαφές ότι τα ποσά που αναγράφονται αφορούν το σύνολο της 11ετίας, όχι τις ετήσιες δαπάνες. Ο λόγος γίνεται λοιπόν όχι για κάποια υπερβολική και προκλητική δαπάνη, αλλά για την απλή κάλυψη των σχετικών δαπανών. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι κατ΄επάγγελμα αγρότης και μόνιμος κάτοικος Σκάλας Λακωνίας όπου έχει τη αγροτική του εκμετάλλευση. Προκειμένου να εξοικονομηθούν έξοδα, η Οργάνωση προτίμησε να νοικιάσει σπίτι για να μένει όσες μέρες είναι στην Αθήνα για την άσκηση των καθηκόντων του και όχι να πληρώνει πολλαπλάσια χρήματα για ξενοδοχείο, όπως κάνει για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που δεν χρειάζεται να βρίσκονται πολλές μέρες στην Αθήνα. Αν δηλαδή η ΠΑΣΕΓΕΣ πλήρωνε διπλάσια χρήματα για ξενοδοχείο δεν θα υπήρχε τυπικό θέμα και δεν θα υπήρχε μια τέτοια υποσημείωση (αν υπάρχει) στο πόρισμα. Ας υπολογίσουν κάποιοι βουλευτές επαρχίας που πρωτοστατούν στις άθλιες συκοφαντίες, πόσα πληρώνει η Ελληνική Βουλή για την διαμονή των ίδιων σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα της Αθήνας. Θα δούν ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ πληρώνει για τη διαμονή του προέδρου τους τα μισά από εκείνα που πληρώνει η Βουλή.
Για την πιστωτική κάρτα (η οποία εν τω μεταξύ έχει καταργηθεί) και για το κινητό τηλέφωνο, όλες οι δαπάνες αφορούσαν αποκλειστικά την εξυπηρέτηση δημοσίων σχέσεων της Οργάνωσης (φιλοξενία ξένων προσκεκλημένων, συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεύματα με δημοσιογράφους κ.λπ.) και τις αυτονόητες ανάγκες επικοινωνίας του προέδρου με το δίκτυο των μελών στους 52 νομούς της χώρας. Για να γίνει σαφής ο παραλογισμός, αρκεί να αναφερθεί ότι, αν αντί να πληρώνεται η δαπάνη της κάρτας και του τηλεφώνου, γινόταν μια αντίστοιχη προσαύξηση στα έξοδα παράστασης που παίρνει ο πρόεδρος, τότε δεν θα υπήρχε κανένα τυπικό θέμα και βεβαίως καμία υποσημείωση (αν υπάρχει) στο πόρισμα.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Δεν πρέπει να καλύπτονται τα έξοδα για την άσκηση των καθηκόντων των προέδρων της ΠΑΣΕΓΕΣ; Τότε θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι Πρόεδροι στην ΠΑΣΕΓΕΣ μπορούν να γίνονται μόνον βαθύπλουτοι πολίτες που θα έχουν «βαθιά τσέπη» για να χρηματοδοτούν τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα. Μόνον που τέτοιοι δεν υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Ίσως θα έπρεπε, τότε, να αναζητήσουμε πρόεδρο από την πολιτική τάξη που προφανέστατα έχει πολλούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους αλλά βρίσκουν χρήματα για να χρηματοδοτούν τις πολυέξοδες καμπάνιές τους.
Γραφείο στις Βρυξέλες
Υποστηρίζουν επίσης οι συκοφάντες ότι ελέγχεται η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη λειτουργία του γραφείου της στις Βρυξέλες. Δεν γνωρίζω ποια παρατυπία επικαλείται το πόρισμα (αν επικαλείται), αλλά ακόμα και εντελώς παράνομη να ήταν η λειτουργία αυτού του γραφείου, έπρεπε και πάλι να το έχουμε. Είναι το όργανο που χρησιμοποίησε ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για το αγροτικό μέρος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι το όργανο που εξασφαλίζει άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει το απαραίτητο lobbing για τα συμφέροντα της χώρας, όπως κάνουν άλλωστε όλες οι αντίστοιχες σοβαρές οργανώσεις άλλων χωρών και αποτελεί τον άτυπο σύμβουλο, όχι μόνον των αγροτικών οργανώσεων αλλά και του ίδιου του υπουργείου.
Αποζημιώσεις υπαλλήλων
Υποστηρίζουν ακόμα οι συκοφάντες ότι κακώς η ΠΑΣΕΓΕΣ έδωσε επιπλέον κίνητρα για την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων της. Δεν λένε όμως ότι έτσι υπήρξε οικονομικό όφελος για την Οργάνωση και νοικοκύρεμα της δραστηριότητάς της και των λειτουργικών τα εξόδων με μείωση του προσωπικού της από 80 άτομα σε 23. Αν αντίθετα αυξάναμε το προσωπικό και διορίζαμε με δανεικά, αν κάναμε δηλαδή αυτό που ξέρουν καλά οι πολιτικοί ταγοί μας δεν θα είχαμε πρόβλημα και δεν θα είμαστε σήμερα συκοφαντούμενοι!
Με λίγα λόγια, η λογική σηκώνει τα χέρια!
-Γιατί όμως αυτό το μένος εναντίον της ΠΑΣΕΓΕΣ και του προέδρου της; Πέραν της προσωπικής εμπάθειας ορισμένων, τα βασικά κίνητρα είναι πολιτικά και οικονομικά. Πολιτικά, η ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζει να είναι ένα αγκάθι στην προσπάθεια κομμάτων και κομματαρχών για τον έλεγχο ενός ζωτικού και κρίσιμου τομέα όπως είναι ο αγροτικός. Δεν μας κρατάει κανένας, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, δεν δίνουμε λόγο σε κανέναν παρά μόνον στο νόμο και στους συνεταιρισμένους αγρότες που εκπροσωπούμε.
Οικονομικά, μια απαξιωμένη ΠΑΣΕΓΕΣ που δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τα μέλη και τις οργανώσεις τους θα πάψει να είναι εμπόδιο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν τις υγιείς και κερδοφόρες συνεταιριστικές οργανώσεις. Αντί να δίνουν ελαφρά τη καρδία εντυπωσιακούς σκανδαλοθηρικούς τίτλους οι δημοσιογράφοι, ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα που πράγματι έχει σήμερα μεγάλη καχυποψία για κάθε τι συλλογικό, ας μελετήσουν και ας αποκαλύψουν σε ποια επιχειρηματικά συμφέροντα κατέληξαν κάποια συνεταιριστικά διαμάντια που πρώτα κατασυκοφαντήθηκαν και μετά εκποιήθηκαν…