Εκπαίδευση

26/05/2024 - 20:37

Τα σκουπίδια... χάρισαν βραβείο στο Δημοτικό Σχολείο Λ. Θέρμης

Βραβείο πρωτοτυπίας στο Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής για τις δράσεις του στους τομείς της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

Άλλο ένα βραβείο πανελλαδικού διαγωνισμού απονεμήθηκε στο σχολείο μας το προηγούμενο διάστημα. για τις δράσεις του. Το βραβείο αφορούσε τις δράσεις μας για την κυκλική οικονομία στα πλαίσια της οποίας τίποτα δεν πετιέται σαν άχρηστο, αλλά κάθε υλικό μεταποιείται σε κάτι άλλο 

Τον διαγωνισμό - που είχε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας - οργάνωσε ο οργανισμός INCOMON (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) και ζητούμενο του ήταν κάθε σχολείο να παρουσιάσει τις δράσεις του για την κυκλική οικονομία ή ένα σχέδιο που θα εκπονούσε γι΄αυτές. 

Στο σχολείο μας απονεμήθηκε το βραβείο Πρωτοτυπίας (ένα από τα τρία που δόθηκαν σε Δημοτικά Σχολεία της χώρας) και αφορούσε τις δράσεις που αναπτύξαμε όλα αυτί τα χρόνια στον τομέα αυτό. 

Στα πλαίσια των δράσεων αυτών παλιοί θερμοσίφωνες έγιναν ……κάδοι σκουπιδιών, τενεκέδες φέτας μεταποιήθηκαν σε ….καλάθια απορριμμάτων, μπουκάλια αναψυκτικών μεταμορφώθηκαν σε…..ταΐστρες για πουλιά, μαραμένα φύλλα και χόρτα έγιναν …..λίπασμα στον κομποστοποιητή.

Ακόμα μαθητές μας χρησιμοποιώντας πλαστικά μπουκάλια έφτιαξαν …πουλιά (birds of freedom), χρησιμοποιώντας παλιά ρούχα έφτιαξαν…..κοστούμια για κουκλοθεατρο, με καπάκια αναψυκτικών έφτιαξαν ….καστανιέτες και με σανίδια από άχρηστες  βάρκες  μεταναστών έφτιαξαν φωλιές πουλιών.

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών και προϊόντων προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους. Το μοντέλο αυτό ανατρέπει το παλιό, που βασίζεται στο πρότυπο "αγοράζω-καταναλώνω-πετώ" και είναι υπεύθυνο για τρομακτική σπατάλη πόρων.

σδδ

Μοιράσου το άρθρο!