Εκπαίδευση

23/09/2024 - 07:57

Συνεχίζουν μαχητικά οι μαθητές στο Ίππειος - Παρεμβάσεις για τις συγχωνεύσεις στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης και στο Λύκειο Ιππείου

Ως μαθητές του ΓΕΛ Ιππείου θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό ότι για το ζήτημα που απασχολεί το πανελλήνιο και ειδικά το σχολείο μας, σχετικά με την κατάργηση τμημάτων και την υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών σε άλλες περιοχές, είμαστε ανένδοτοι. Δεν θα υποχωρήσουμε.

Κάθε ημέρα που περνάει, οργανωνόμαστε περισσότερο και είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλλουμε την μέγιστη προσπάθεια για να αποτρέψουμε ένα μέτρο που βρίσκει αντίθετους όλους όσους εμπλέκονται. Οι κινητοποιήσεις μας χαίρουν της υποστήριξης γονέων και εκπαιδευτικών, της τοπικής Κοινότητας Ιππείου και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου Κάτω Τρίτους. Κάθε ημέρα θα μας συμπαραστέκονται όλο και περισσότεροι, γιατί το αίτημα μας είναι δίκαιο. Ζητούμε την αρωγή όλων και περισσότερο των μέσων ενημέρωσης για να αποτρέψουμε μια κατάφορη αδικία και να δικαιωθούμε ενάντια σε έναν αντίπαλο που μας ξεπερνά. Σας γνωστοποιούμε πως την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα προβούμε στις εξής κινητοποιήσεις:

Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο σε μια προσπάθεια να κάνουν μια εισήγηση προς το υπουργείο και έπειτα θα κινηθούμε προς την περιφερειακή διεύθυνση.

Συντονιστικό ΓΕΛ Ιππείου

Παρέμβαση της Ένωσης Γονέων προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ζητάμε την αναθεώρηση της απόφασης του κατάργησης ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού Γ Λυκείου τόσο στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης  όσο και στο ΓΕΛ Ιππείου  .

 

 Κε Γενικέ Γραμματέα , 

    Όπως ενημερωθήκαμε εγγράφως από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, ζητήσατε να καταργηθεί το ολιγομελές τμήμα κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών του συγκεκριμένου σχολείου και να μεταγραφούν οι μαθητές του στο όμορο σχολείο .Η ίδια περίπτωση είναι και στο ΓΕΛ Ιππείου που οι 2 μαθητές της Γ Λυκείου θα αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείου και να διανύσουν απόσταση 17 χιλιομέτρων καθημερινά , πηγαίνοντας σε σχολείο της Μυτιλήνης.  

        Η απόφασή σας δημιούργησε όπως ήταν λογικό αναστάτωση στους γονείς και μαθητές οι οποίοι ξεκίνησαν τα μαθήματα τους στο συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο τα τελευταία δύο (2) χρόνια.   Τους αναγκάζεται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον (καθηγητές , συμμαθητές)  στην κρισιμότερη χρονική περίοδο της μαθητικής τους ζωής  , λίγους μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις .

       Ενώ υπάρχουν εγκρίσεις ανά την Ελλάδα για ολιγομελή τμήματα με λιγότερους από 9 μαθητές (7,8,4,3 ) μας εκπλήσσει η απόφασή σας για τα συγκεκριμένα σχολεία παρότι οι εισηγήσεις τόσο του Διευθυντή Βθμιας Λέσβου αλλά και της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ήταν θετικές για την διατήρηση του συγκεκριμένου ολιγομελούς τμήματος και τα σχολεία είχαν όλους τους απαραίτητους καθηγητές και είχαν καταρτίσει τα προγράμματα τους .

         Κε Γενικέ Γραμματέα για τα παιδιά μας ,τους μαθητές των σχολείων , ο μοναδικός γνώμονας που πρέπει να υπάρχει είναι η  διασφάλιση ίσων ευκαιριών και σωστών συνθηκών μάθησης .Κατανοούμε ότι το κόστος διατήρησης τον ολιγομελών τμημάτων είναι μεγάλο και η συγχώνευση τμημάτων αποτελεί μείωση δαπανών για το κράτος , αλλά όπως αναφέρει το άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφο 2    «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». 

        Αυτή η βασική αποστολή του κράτους δεν πρέπει να υπολογίζεται κοστολογικά αλλά παιδαγωγικά  .

        Κε Γενικέ Γραμματέα  ζητάμε την αναθεώρηση της απόφασή σας , για παιδαγωγικούς λόγους και την διατήρηση των ίσων ευκαιριών στους μαθητές της Ανθρωπιστικής κατεύθυνσης ,της Γ Λυκείου του  3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και του ΓΕΛ Ιππείου  .

 

 

----

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κάτω Τρίτους στο πλευρό του ΓΕΛ Ιππείου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημ. Σχολείου Κάτω Τρίτους διαφωνεί με το μέτρο που με βίαιο τρόπο καταργεί τμήματα της Γ’ Λυκείου από το ΓΕΛ Ιππείου και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους αγώνες των μαθητών, των γονέων και των κηδεμόνων τους, καθώς και της τοπικής κοινότητας Ιππείου, για δικαίωση του εύλογου αιτήματός τους. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές και οι νομοθετικές εξελίξεις απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση. Η υπονόμευση μιας σχολικής μονάδας που εξυπηρετεί μια ευρεία περιοχή της επαρχίας και αναγκάζει μικρούς και μεγάλους να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να έχουν πρόσβαση σε σχολείο, συνεπάγεται συνθήκες εκπαιδευτικής διαδικασίας που θυμίζουν εποχές τις οποίες έπρεπε να έχουμε αφήσει πίσω εδώ και δεκαετίες.

Συντασσόμαστε χωρίς περιστροφές στο πλευρό όσων με αυταπάρνηση θυσιάζουν ημέρες από την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και καλούμε τους αρμόδιους φορείς, όπως άμεσα αναθεωρήσουν. Κάθε εξέλιξη που γκρεμίζει τα όνειρα των παιδιών μας και καταδικάζει το μέλλον των κοινοτήτων μας, θα μας βρίσκει απέναντι.

 

Για το Δ.Σ.

 

Πάρης Βουνατσής, Πρόεδρος

Μαρία Μπαρέκου, Αντιπρόεδρος

Ελίζα Βουνατσή, Γραμματέας

Δέσποινα Πασινιού, Ταμίας

Μοιράσου το άρθρο!