Εκπαίδευση

06/06/2023 - 07:50

Στη Λέσβο η τελική συνάντηση του Erasmus «Chloeris» - Ξεχωριστή εκδήλωση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

  Η τελική διακρατική συνάντηση απολογισμού και αξιολόγησης του Προγράμματος Erasmus «Chloeris, Ας μοιραστούμε το πάθος μας για τους Ολυμπιακούς αγώνες, 2020-2023» με θεματική τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμπερίληψη, υλοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου με τη φιλοξενία δεκαέξι εκπαιδευτικών Δημοτικών και Γυμνασίων από Νορμανδία της Βόρειας Γαλλίας, Βουλγαρία και Ελλάδα (Ρόδο & Άμφισσα) από την Τετάρτη 31 Μαΐου έως το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023. 

         Η πρόταση αρχικά είχε κατατεθεί και έγινε αποδεχτή στο Γαλλικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) το 2019 με επικεφαλής την Ακαδημία της Νορμανδίας ΙFPRA και εκπρόσωπο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης την κυρία των Γαλλικών κα Σοφία Σίμου και τη Διευθύντρια κα Μαρία Τζουρά. Το πρόγραμμα υλοποίησαν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων του Σχολείου. 

a

        Στα 3 αυτά χρόνια δημιουργήθηκαν δεσμοί και γέφυρες γνώσης και συναισθημάτων, επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη από την συμμετοχή στο πρόγραμμα σε μία δυναμική διαπολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών. Δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς να βιώσουν το πνεύμα, τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και της συμπερίληψης. Να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και στη Γαλλία ως αποτέλεσμα της μελέτης και των εργασιών τους, με το δικό τους μεράκι και την προσπάθεια μαθητών και των εκπαιδευτικών τους και την υποστήριξη και εμπιστοσύνη των γονέων τους, να μοχθήσουν όλοι μαζί για να γεμίσουν τη ψυχή και το μυαλό τους  με οφέλη που πάντα θα έχουν στις αποσκευές τους. Ένα ωραίο ταξίδι γνώσεων, εμπειριών, γεύσεων, συναισθημάτων έφτασε στο τέλος του για να αφήσει τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς! 

        Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης μετά από δική του πρόταση στο Μπαγιέ της Γαλλίας, τον Οκτώβριο του 2021 κατάφερε να πείσει τους εταίρους και να αναλάβει την τελική εκδήλωση απολογισμού όλου του Προγράμματος.

        Θερμό καλωσόρισμα των εταίρων επιφύλασσαν οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος και οι μαθητές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης μέσα σε κλίμα ικανοποίησης, ενθουσιασμού, χαράς, διασκέδασης με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, που χόρεψαν αριστοτεχνικά οι μικροί μαθητές και κάνοντας προσπάθεια παραδοσιακής αναφοράς των χορών και στις  τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά) για να υπάρχει κατανόηση από όλους τους φιλοξενούμενους, (Έλληνες, Γάλλους, Βούλγαρους) και παρουσία των στελεχών εκπαίδευσης, Περ/κή Δ/ντρια Π & Δ Εκπ/σης Β. Αιγαίου κα Καίτη Στρατάκη, Δ/ντή Π/θμιας Εκπ/σης Λέσβου κ Δημήτριο Βούλγαρη και Οργανωτικό Σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Δημήτριο Μπούμπα. Ακολούθησε πλούσιο μπουφέ παραδοσιακών εδεσμάτων, που ετοίμασε ο Σύλλογος  Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου ΔΣ Μυτιλήνης, μια πραγματική γευσιγνωσία των προϊόντων, των γεύσεων και των αρωμάτων του νησιού. Επίσης, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου πρόσφερε απλόχερα τα εξαιρετικά παγωτά του.

        Ο απολογισμός και η αξιολόγηση του τριετές προγράμματος Erasmus+ CHLOERIS ολοκληρώθηκε επιτυχώς με σύμπνοια και συνεργασία όλων των εταίρων στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, που παραχωρήθηκε. Παρουσιάστηκαν από όλους τους εταίρους τα αποτελέσματα των δράσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των 3 ετών του προγράμματος (2000-2023),  τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία και εξετάστηκαν δυνατότητες δημιουργίας νέων συμπράξεων. 

        Μετά το τέλος των εργασιών υλοποιήθηκαν προγραμματισμένες επιλεκτικά εκπαιδευτικές επισκέψεις πεδίου που συνδύασαν εκπαιδευτικούς-τουριστικούς προορισμούς με κάποια από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού, θέλοντας να αναδείξουν όλες τις πτυχές του Παγκόσμιου Γεωπάρκου, που αποτελεί όλο το νησί της Λέσβου. Επισκεφτήκαμε τα καλντερίμια και την παλιά αγορά της Μυτιλήνης, την Αγιάσο, τους Αγίους Αναργύρους στον Ασώματο, τις Αλυκές Καλλονής, τη Μονή Λειμώνος, το Μανταμάδο, την Πέτρα και το Μόλυβο, ενώ το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποτέλεσε πεδίο μάθησης της γεωλογικής ιστορίας του νησιού και χώρος ξενάγησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιούνται για μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο.

        Ευχαριστούμε την κα Σοφία Μπαρουτσάκη, Επίτιμη πρόξενο Γαλλίας και συνεργάτη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας για την προσφορά των αφισών με τα έργα του Θεόφιλου για όλα τα συμμετέχοντα σχολεία του Erasmus, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για το εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και την εξαιρετική φιλοξενία στους χώρους του και την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του στους εταίρους. Επίσης, το ΚΠΕ Ευεργέτουλα και την υπεύθυνη του Ηλέκτρα Καλδέλλη,  τη  «VISIT AGIASOS» και το Αναγνωστήριο Αγιάσου.  

        Οι φιλοξενούμενοι εταίροι, που αποτελούν τους πολλαπλασιαστές, έφυγαν ενθουσιασμένοι για όσα έζησαν αυτές τις μέρες στο νησί, λέγοντας « Εις το επανιδείν »,  « See you again »,  « à la prochaine »…

Μοιράσου το άρθρο!