Skip to main content
|

Το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε εργαστήριο για τον «Οδηγό Ψηφοφόρου»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

O Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός TheBinary.Org σε συνεργασία με το ερευνητικό εργαστήριο PrivaSI Lab του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης, πραγματοποίησε δύο εργαστήρια με θέμα «Οδηγός Ψηφοφόρου: Η επιρροή των πολιτών στις εκλογές μέσα από την τεχνολογία».

Σε όλο τον κόσμο, «δεδομένα για πολίτες συλλέγονται, ανταλλάσσονται και χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τις πολιτικές τους απόψεις, από τα χόμπι τους, τις αγορές τους, μέχρι τι τους αρέσει και πού πηγαίνουν» εξηγεί ο Ηλίας Γιαννακόπουλος από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό. «Τα προσωπικά μας δεδομένα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται και για πολιτικούς σκοπούς, έχουν γίνει πολιτικό πλεονέκτημα, μέσο πολιτικής νοημοσύνης και όργανο πολιτικής επιρροής» προσθέτει. 

Τα εργαστήρια έγιναν στη Λέσβο μέχρι στιγμής, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε μια έρευνα που γίνεται σε 20 χώρες από παρόμοιους οργανισμούς υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 μέλη του TheBinary.Org παρουσίασαν εντός δύο σχολικών ωρών, με τη στήριξη του διευθυντή του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης, Δρ. Αντώνη Νείρου και παρουσία της καθηγήτριας Μαρίνας Ιουλίας Σαράντου τον οδηγό ψηφοφόρου σε 22 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου, αναπτύσσοντας σημαντικό διάλογο μεταξύ τους αναφορικά με την επιρροή τους στα social media από μεγάλες εταιρείες Big Tech και εταιρείες μεσάζοντες, και τα ψηφιακά δικαιώματα. 

Παρουσιάστηκε αναλυτικά ο Οδηγός ψηφοφόρου, οι τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται η πολιτική προπαγάνδα στον φυσικό κόσμο, αλλά και πόσο βαθύτερα και με τι τρόπους εισβάλλει εξατομικευμένα και προσωποποιημένα στον ψηφιακό κόσμο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά ηλικίας 14 έως 16 ετών, εισήχθησαν στο Πρότυπο Λύκειο μέσω γραπτών εξετάσεων και προέρχονται από πολλές περιοχές της Λέσβου.

Στο τέλος των εργαστηρίων παρουσιάστηκε το βίντεο «Τα δεδομένα σας, η Δημοκρατία μας» που μπορείτε να δείτε εδώ: https://youtu.be/H2yQYKkNDOQ

Τι είπαν οι μαθητές:

-       «Θα θέλαμε να υπάρχει σχετικό μάθημα για την επιρροή των social media μέσα στο σχολείο»

-       «Μας διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και πολύ συχνά λαμβάνουμε αντιφατικές πληροφορίες»

-       «Οι έφηβοι ακολουθούν κάποιους online και προσπαθούν να τους μιμηθούν, από το ντύσιμο έως τις απόψεις τους»

-       «Κάποιες διαφημίσεις δεν με πείθουν να αγοράσω τα προϊόντα που διαφημίζουν, με κάνουν όμως να τα θέλω»

-       «Μας βομβαρδίζουν με απόψεις που ταιριάζουν με τις δικές μας και στη συνέχεια τις συνδέουν με τις αναζητήσεις που κάνουμε στη google»

-       «Νιώθω ότι μου κάνουν πλύση εγκεφάλου»

 

 

Στο Πανεπιστήμιο Aιγαίου

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 μέλη του TheBinary.Org παρουσίασαν σε 25 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες εντός δύο ακαδημαϊκών ωρών, με τη στήριξη και παρουσία του προέδρου του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου PrivaSI Lab, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Χρήστου Καλλονιάτη τον Οδηγό Ψηφοφόρου και τη χρήση της τεχνολογίας από πολιτικές καμπάνιες με σκοπό την επιρροή των πολιτών, και τα ψηφιακά δικαιώματα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη συνεργασία με τον Οργανισμό TheBinary, καθώς από κοινωνική σκοπιά μελετά το θέμα της ιδιωτικότητας με το οποίο καταπιάνεται το δικό μας PrivaSI Lab» τόνισε ο καθηγητής, Χρήστος Καλλονιάτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, από 22 έως 60 ετών. Ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά αναφέρθηκαν σε εμπειρίες τους σε σχέση με την επιρροή που τους ασκείται καθημερινά, τις διαφημίσεις που «εισβάλλουν» στην οθόνη τους, και θέλησαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις εταιρείες- μεσίτες δεδομένων, για τις οποίες δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους. Επίσης έκαναν πολλές ερωτήσεις για το πώς μπορούν να περιφρουρήσουν την ιδιωτικότητά τους.

Τι είπαν οι φοιτητές:

-       «Θα χρειαστούν περισσότερα από 20 χρόνια για να αποκτήσουμε ψηφιακά δικαιώματα»

-       «Το διαδίκτυο Διαδίκτυο είναι μία νέα μορφή ζωής, στην οποία αφήνουμε τα ίχνη μας»

-       «Με πιέζουν οι όροι χρήσης. Παλιά πατούσα πάντα αποδοχή, τώρα που το ξανασκέφτομαι, πολλές σελίδες δεν μου δίνουν την επιλογή να απορρίψω όλα τα cookies»

-       «Μέχρι πριν από λίγο καιρό εντυπωσιαζόμουν που εμφανίζονταν στο timeline μου θέματα για τα οποία μιλούσα με τη φίλη μου. Τώρα με τρομοκρατεί το ότι βλέπω στο timeline μου διαφημίσεις και θέματα σχετικά με αυτά που έχω σκεφτεί και δεν έχω προλάβει να μιλήσω. Πώς βρίσκονται μέσα στο μυαλό μου;»

-       «Θέλουμε ενημέρωση, δεν ξέρουμε καθόλου τι ακριβώς συμβαίνει»

-       «Δεν ήξερα τι σημαίνουν οι όροι χρήσης μέχρι σήμερα, και πατούσα πάντα αποδοχή για να μπω πιο γρήγορα στη σελίδα»

-       «Εδώ και καιρό έχω αποφασίσει να κάνω αποδοχή σε όλα γιατί νιώθω ότι ξέρουν έτσι κι αλλιώς τα πάντα για μένα»

-       «Από τη μία φοβόμαστε με όσα εμφανίζονται μπροστά στο timeline μας για όσα ξέρουν για εμάς, και από την άλλη παραχωρούμε όλα τα στοιχεία μας»



Στο μεταξύ, διαθέσιμο βρίσκεται το video animation του Οργανισμού, το οποίο προβλήθηκε στο 10ο Φεστιβάλ AegeanDocs στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και μπορείτε να δείτε εδώ:

https://youtu.be/xALl-pD5oe4

 

Περισσότερες πληροφορίες, στη σελίδα thebinary.org

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις