Skip to main content
|

Πρόταση για κλείσιμο τμημάτων Πανεπιστήμιου Αιγαίου - Ανακοίνωση ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πρόταση για κλείσιμο τμημάτων Πανεπιστήμιου Αιγαίου - Ανακοίνωση ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πρόταση για κλείσιμο τμημάτων Πανεπιστήμιου Αιγαίου - Ανακοίνωση ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημοσιεύματα για την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί για την υποβολή προτάσεων για καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.

H εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" αναφέρει:

Εκατόν πενήντα τμήματα από πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε διάστημα δύο περίπου χρόνων θα σβηστούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ως αποτέλεσμα καταργήσεων ή και συγχωνεύσεων που έχει θέσει ως προτεραιότητα το υπουργείο Παιδείας. 
 
Ετσι, από τα 485 τμήματα που λειτουργούν σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ -24 ΑΕΙ με τμήματα σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ με τμήματα σε 40 πόλεις-, θα απομείνουν με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών 330 περίπου τμήματα. Τα περισσότερα «θύματα» του σχεδίου «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, δίχως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα οποία αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τη δεκαετία του 2000 με κοινοτική χρηματοδότηση αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον απαραίτητο βηματισμό τους, να εξασφαλίσουν μια θέση στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών και σπουδαστών, ούτε να καθιερωθούν με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους στην κοινή συνείδηση. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ένα και μόνο στοιχείο: τη χρονική περίοδο 2000-2009 ιδρύθηκαν -πολλές φορές με συνοπτικές διαδικασίες και κυρίως με μη ακαδημαϊκά κριτήρια, τοπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες- 100 νέα τμήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν υποψήφια «θύματα» στον βωμό του εξορθολογισμού των πραγμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 
 
Επικαλύψεις
Πάντως, το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση της τελικής σύνθεσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη είναι η μαγική λέξη «επικαλύψεις» γνωστικών αντικειμένων, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τα ΤΕΙ της Περιφέρειας, αλλά δίχως άλλο και τα πανεπιστήμια. Πανεπιστημιακοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δεδομένα αλλά και τα κριτήρια που θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένουν ότι τα τμήματα -σε ΑΕΙ και ΤΕΙ- που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο βαθμό επισφάλειας είναι τα εξής: ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Θεολογίας, Υδατοκαλλιεργειών, Διοίκησης Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Γεωτεχνολογίας, Ανθοκοµίας, Συστηµάτων Εφοδιασµού, Βιολογικών Καλλιεργειών, αλλά και τα Παιδαγωγικά Τμήματα (προσχολικής, δημοτικής κ.λπ.), τα Τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών, όπως και τα κατά τόπους Τμήματα Φιλολογίας. 
Οι ίδιοι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι με δεδομένους τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ελληνικό φαινόμενο του πανεπιστημιακού υπερπληθωρισμού και της διασποράς πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικό τρόπο και αποφασιστικά μέτρα. Οπως λένε, δεν μπορεί το κράτος του Ισραήλ με παραπλήσιο πληθυσμό να διαθέτει λιγότερα από 10 ΑΕΙ και η Ελλάδα να μετρά τέσσερις φορές περισσότερα πανεπιστήμια.
 
 
 
Σχολές που απειλούνται με λουκέτο
 
ΑΕΙ
  • Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης Αιγαίου
  • Γεωλογίας Πάτρας και Θεσσαλονίκης
  • Γεωγραφίας Αιγαίου
  • Χημείας Κρήτης
  • Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Αγρινίου
  • Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής στο Γεωπονικό Αθήνας
  • Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη
  • Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 
  • Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πελοποννήσου    
  • Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
  • Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού    
  • Τμήματα Νοσηλευτικής σε Αθήνα και Σπάρτη  
  • Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  
  • Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΤΕΙ
  • Τουριστικών Επιχειρήσεων
  • Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων
  • Διαχείρισης Πληροφοριών
  • Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
  • Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος
  • Ζωικής Παραγωγής
  • Φυτικής Παραγωγής
  • Ιχθυοκαλλιεργειών
  • Γεωργικών Μηχανημάτων Αρδεύσεων
  • Δασοπονίας
  • Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής  
  • Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών  
  • Ιατρικών Εργαστηρίων Λάρισας 
 
 
Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση η  Παράταξη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου ΑΙΓΑΙΟΥ για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" και την κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου η οποία αναφέρει τα εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ «ΑΘΗΝΑ»
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άμεση εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που αφορά στην αναδιάταξη του ακαδημαϊκού και γεωγραφικού χάρτη των Πανεπιστημίων. Η ανησυχία επιτείνεται καθώς διοχετεύονται «πληροφορίες» που - υπηρετώντας ποικίλες σκοπιμότητες – αναφέρονται σε κατάργηση ακαδημαϊκών Τμημάτων, Σχολών, Πανεπιστημίων. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη επιστολή-καταγγελία της ΠΟΣΔΕΠ προς τον Υπουργό Παιδείας, φαίνεται ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται ή απεργάζεται το σχετικό σχέδιο που συνδέεται με την προοπτική και την δυνατότητα επιβίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου για μία ακόμη φορά ως διοικητική πράξη, χωρίς σαφή προσανατολισμό, χωρίς ανακοινωμένα διαφανή κριτήρια καθολικού χαρακτήρα και κυρίως ερήμην της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και η κοινωνία. ‘Όμως η κρίση που βιώνει η χώρα δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αφανισμό της μοναδικής αναπτυξιακής προοπτικής της που συνδέεται άμεσα με τη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα. Η διασπορά ειδήσεων για σχέδια, καταργήσεις, συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων οδηγούν σε ανασφάλεια Πανεπιστημιακούς και φοιτητές και επιδεινώνουν το ήδη ζοφερό κλίμα που διαμορφώνουν οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, στον αριθμό των διδασκόντων και στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών δασκάλων.
Η συζήτηση και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού ιστού της χώρας πρέπει να λάβει χώρα με ακαδημαϊκά κριτήρια και τις αντίστοιχες απαιτήσεις. Η επικράτηση μιας πλήρως έξω-ακαδημαϊκής, στενά οικονομίστικης λογικής περικοπών θα έχει ως απότοκο την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση των Πανεπιστημίων με ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες για ένα περιφερειακό, αλλά συνάμα δυναμικό Πανεπιστήμιο, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Καλούμε το Υπουργείο να διεξάγει διάλογο με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τα όργανα που την εκπροσωπούν, ώστε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και οι όροι της αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων, να προσδιοριστούν και να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις των αποφάσεων για όλους τους παράγοντες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, την κοινωνία, τη χώρα και το μεσο- και μακροπρόθεσμο μέλλον της. 
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να μην οδηγήσει την λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε περαιτέρω αδιέξοδο, αλλά αντίθετα να κατανοήσει και σεβαστεί την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας για το Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους και να μην λάβει μέτρα που θα το αποστερήσουν από τα στελέχη που το υπηρετούν με συνέπεια και παράγουν αποτελέσματα για το Πανεπιστήμιο, τη γνώση, την έρευνα, τον τόπο.
Η κοινωνία αξιώνει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να παραμείνει ανοιχτό και αφοσιωμένο στην αποστολή του. Κάθε απόπειρα παραπλάνησης και υπονόμευσης της ομαλής ακαδημαϊκής ζωής και λειτουργίας από σκοπιμότητες και αλλότριους σκοπούς, θα επιτείνει τα προβλήματα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η λειτουργία του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στηρίζεται πάνω από όλα στους ανθρώπους του! Το πάγωμα των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και η έλλειψη πιστώσεων για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών και την ομαλή διεξαγωγή των Προγραμμάτων Σπουδών όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου υπονομεύουν, αν δεν αποκλείουν, την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Δεν αρκεί να μεμψιμοιρούμε, να αγανακτούμε, να καταγγέλλουμε τετελεσμένα. 
Καλούμε και στηρίζουμε τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου μας να ανοίξουν τον εσωτερικό διάλογο με την κοινότητά μας, ώστε να διατυπώσουμε δυναμικά τις ανάγκες, τις απόψεις και τις θέσεις μας και να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο επιβίωσης και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Να θέσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας υπόψη της Κοινωνίας και της Πολιτείας.
Καλούμε και στηρίζουμε τις Πρυτανικές αρχές, αλλά και τα όργανα διοίκησης των Σχολών και των Τμημάτων, να οργανώσουν ένα δομημένο, ουσιαστικό διάλογο για να ακουστούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων και ως αποτέλεσμα να διατυπωθούν ρεαλιστικές προτάσεις που εγγυώνται το παρόν αλλά και ένα δυναμικό μέλλον για το Πανεπιστήμιό μας, για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα στο σύνολό της, για την δοκιμαζόμενη κοινωνία..
                                                                                                24 Σεπτεμβρίου 2012
                                                                                         ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις