Εκπαίδευση

29/05/2024 - 14:14

Το πολιτιστικό πρόγραμμα από το 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής που έγινε θεατρική παράσταση «Όλα να τα θυμάμαι, τίποτα να μην ξεχνώ!»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Όλα να τα θυμάμαι, τίποτα να μην ξεχνώ»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ο Νηπιαγωγείου Καλλονής (2ου Τμήματος) παρουσίασαν στην τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα,  την θεατρική παράσταση «Όλα να τα θυμάμαι, τίποτα να μην ξεχνώ!», στο παρκάκι της Αρίσβης Καλλονής. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πολιτιστικού  προγράμματος, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, από τις εκπαιδευτικούς Χαμαλέλλη Δέσποινα , Μιχαηλίδου Θεοδώρα και Κοχλιαρίδου Ανέζα.   

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με διάφορα στοιχεία του πολιτισμού, που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία, αλλά και να τα εξοικειώσει με ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας, σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα προωθούσε τις διαχρονικές αξίες της ειρήνης και της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών. 

Το πρόγραμμα διήρκησε 3 μήνες και τα παιδιά μέσα από την ιστορία μίας κούκλας, της Φιλιώς από το Αϊβαλί, που στο διωγμό του 1922, έχασε την κόρη της τη Ρηνούλα, εμπλέχθηκαν σε βιωματικά παιχνίδια και δράσεις αναζήτησής της. Έτσι με ελκυστικό τρόπο γνώρισαν ήθη, έθιμα, τραγούδια, χορούς, συνταγές και παιχνίδια από τη Μικρά Ασία και συμμετείχαν στο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό «Ο Ελληνισμός της Ανατολής. Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη», από όπου απέσπασαν έπαινο συμμετοχής. 

Η εκπαιδευτικός Μιχαηλίδου Θεοδώρα εξήγησε ότι το πρόγραμμα αποτέλεσε ένα πολύ συγκινητικό ταξίδι, για όλους όσους συμμετείχαν, καθώς έδωσε την ευκαιρία παράλληλα με τους στόχους να προσεγγιστούν και ευαίσθητα θέματα, όπως οι συνέπειες του πολέμου, η υποδοχή των προσφύγων και η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. «Όπως συμβαίνει συχνά με τις ιστορίες των τόπων ή των ανθρώπων, αυτές κάποιες φορές επαναλαμβάνονται ή ταιριάζουν… Έτσι η ιστορία της Φιλιώς από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός παιδιού ή μίας γυναίκας, που σήμερα είναι απροστάτευτοι στη Γάζα… Θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός παιδιού, που ήρθε με την οικογένειά του στη Λέσβο, με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής. Τούτη η ιστορία θα μπορούσε να είναι δική μου ή δική σου, γιατί μπορεί κι εσύ κάποια στιγμή να είσαι ο ξένος, που δεν θέλουν οι άλλοι, ο ξένος που θα βρει έναν νέο τόπο, να ξαναφτιάξει τη ζωή του, να αγαπήσει και να αγαπηθεί!» 

δ

Η εκπαιδευτικός Χαμαλέλλη Δέσποινα συμπλήρωσε ότι : «το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να αντιμετωπίζουν με τρόπο κριτικό τα αίτια που προκαλούν τους πολέμους ή τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και όχι τα θύματα αυτών των καταστάσεων. Έδωσε επίσης τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ένα όνειρο χρόνων… Μια γιορτή για την Αρίσβη, στην καρδιά της Αρίσβης, το χωριό που φιλοξένησε πλήθος Μικρασιατών προσφύγων!»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αρίσβης, ο οποίος επιτελεί εδώ και πολλά χρόνια σπουδαίο πολιτιστικό και ανθρωπιστικό έργο, αθόρυβα και αποτελεσματικά. Εκπρόσωποι του συλλόγου εμπλέχθηκαν στην υλοποίηση επιμέρους δραστηριοτήτων του προγράμματος και υποστήριξαν την οργάνωση της εκδήλωσης με πολλούς τρόπους.  Οι μητέρες των μικρών μαθητών ετοίμασαν έναν πλούσιο μπουφέ με μικρασιατικά εδέσματα και μετά τη λήξη της παράστασης απονεμήθηκαν βραβεία και ενθύμια συμμετοχής στους συμμετέχοντες. 

 

Μοιράσου το άρθρο!