Όχι στις απολύσεις εκπαιδευτικών - Συνέλευση και ψήφισμα από την ΕΛΜΕ Λέσβου
ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
Η κυβέρνηση της κοινωνικής βαρβαρότητας πετάει 2.500 εκπαιδευτικούς στον Καιάδα της απόλυσης, στο όνομα της εξασφάλισης μιας ακόμα «δόσης του θανάτου» και με στόχο να διαλύσει την Τεχνική Εκπαίδευση, να την χαρίσει στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα και να κατευθύνει τη μαθητική νεολαία στη «μαθητεία», δηλ. στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Οι 46 ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης (αλλά και της Γενικής, αφού σιωπηρά προστέθηκαν και οι καθηγητές ιταλικής και ισπανικής γλώσσας) που απολύονται, 2.500 στον αριθμό, είναι μόνο η αρχή. Αν τους αφήσουμε ο κατάλογος δεν έχει τέλος… Οι μηχανισμοί κατασκευής «πλεο-ναζόντων», «επιόρκων», «ανίκανων» κ.λπ. δουλεύουν συστηματικά… 11.000 δημόσιοι υπάλλη-λοι- και μέσα σε αυτούς και εκπαιδευτικοί- θα ακολουθήσουν ακόμα μέσα στο 2014…
Σ’ αυτήν την πολιτική της κοινωνικής καταστροφής δεν χωράει συζήτηση, ούτε διαπραγμάτευση· μόνο αγώνας για ανατροπή! Να μην χάσουμε ούτε στιγμή! Όλοι στις συγκεντρώσεις, στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις στις περιφέρειες και στις διευθύνσεις, στις πλατείες και τα σχολεία.
Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, καμιά απόλυση δεν θα γίνει αποδεκτή, κανένα παζάρι με την πολιτική της ανθρωποφαγίας! Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, μαζί με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους, όλη την κοινωνία. Οι απολύσεις εκπαιδευτικών δεν θίγουν μόνο τους ίδιους. Θίγουν πρώτα και κύρια τη δημόσια δωρεάν, γενική και επαγγελματική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
Την αποφασιστική αυτή μάχη θα τη δώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στην Υγεία, στους δήμους, στις ΔΕΚΟ. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που θα κερδίσει.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/7, 19:00 στα ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου εκφράζει την αγανάκτησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον θεσμό του σχολικού φύλακα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους που απειλούνται με απόλυση.
2.200 εργαζόμενοι ως σχολικοί φύλακες παίρνουν πρώτοι θέση στις δεξαμενές της διαθεσιμότη-τας, με ορατό το ενδεχόμενο της ανεργίας και των προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπί-σουν οι οικογένειές τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα το δείκτη της ανεργίας που είναι εδώ και καιρό το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας. Την ώρα που αυξάνεται η εγκληματικότητα και ταυ-τόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας, θεωρούμε ότι η παρουσία του σχολικού φύ-λακα είναι όχι απλά απαραίτητη αλλά επιβάλλεται να ενισχυθεί με κάθε τρόπο.
Για την κυβέρνηση όμως αυτό που περισσεύει είναι η αναλγησία για τις χιλιάδες οικογένειες των ανέργων που δημιουργεί η πολιτική της και η αδιαφορία για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και την ασφάλεια των μαθητών.
Οι σχολικοί φύλακες έχουν παρουσία στα γυμνάσια και στα λύκεια των δήμων της επικράτειας από το 2001. Ξεκίνησαν από προγράμματα ανεργίας και μέσω της διαδικασίας επιλογής του Α-ΣΕΠ ανέλαβαν τη φύλαξη σχολικών κτιρίων. Η παρουσία του σχολικού φύλακα από την αρχή είχε θετικά αποτελέσματα στη μείωση των φθορών στα κτήρια των σχολείων αλλά και στην α-σφάλεια των μαθητών από κάθε μορφής κινδύνους (εγκληματικότητα, ναρκωτικά, ενδοσχολική βία κ.λπ.). Επίσης οι σχολικοί φύλακες βοηθούν αποτελεσματικά όλους τους εμπλεκόμενους φο-ρείς στην εκπαιδευτική διαδικασία, λειτουργώντας ως σύνδεσμοι ανάμεσα στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης. Ζητάμε όχι μόνο την παραμονή των σχολικών φυλάκων στα σχο-λεία αλλά και την ενίσχυση του θεσμού προς όφελος της κοινωνίας.
Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα- και με τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι είναι κομμάτι της οικογένειάς μας- θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα της κοινωνικής εξαθλίωσης.