Μαρίτα Στεφαννέλλη, Ευδοκία Κώτη και Μαρίζα Δελλή διακρίθηκαν στον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου
Στον γνωστό Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου, ο οποίος έχει γίνει θεσμός πια από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τρεις μαθήτριες του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου διακρίθηκαν στην προκριματική φάση.
Συγκεκριμένα, η Μαρίτα Στεφαννέλλη, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, πανελλαδικά κατέκτησε την 2η θέση στη σειρά κατάταξης με βαθμό 19,4, η Ευδοκία Κώτη, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου την 9η με βαθμό 17,8 και η Μαρίζα Δελλή, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου είναι επιλαχούσα με βαθμό 17,6.
Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί πως η Μαρίτα Στεφανέλλη έχει διακριθεί και στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς (προκριματική και τελική φάση).
Οι παραπάνω μαθήτριες θα λάβουν μέρος και στην τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα γίνει εξ αποστάσεως, στις 18 – 19 Φεβρουαρίου (αναμένονται σχετικές οδηγίες), λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας Covid 19.
Το εφετινό θέμα του 11ου κατά σειρά διαγωνισμού αφορούσε τις έννοιες της αίσθησης, της νόησης και της γνώσης, θέτοντας στους μαθητές που συμμετείχαν σ’ αυτόν μια σειρά επίμονων ερωτημάτων: α) Ποιές αξιώσεις συνδέουμε με το αίτημα της γνώσης; β) Πώς διαφέρει η αίσθηση από τη νόηση; γ) Πώς αποδεικνύεται ότι η αίσθηση δεν επαρκεί ως αρχή της γνώσης; δ) Πώς σχετίζεται ο κόσμος των αισθητών με τον κόσμο των νοητών πραγμάτων; ε) Πώς είναι δυνατόν τα νοητά, που υφίστανται ανεξάρτητα από την ύλη να συμμετέχουν καθοριστικά στον κόσμο των αισθητών; στ) Πώς συμβάλλει η αίσθηση στη γνώση; ζ) Ποιά από τις δύο αρχές έχει προτεραιότητα στη γνωστική διαδικασία; η) Πώς μπορούμε να εννοήσουμε τη συνέργεια των δύο αυτών αρχών, ώστε να αποκαταστήσουμε μια εναία αντίληψη του πραγματικού;
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θερμά συγχαίρει τις διακριθείσες μαθήτριες και εύχεται καλή επιτυχία και στην τελική φάση. Συγχαίρει, επίσης, κι όσους μαθητές έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, ασχέτως κι αν δεν διακρίθηκαν, τονίζοντάς τους ότι η προσπάθεια μετράει πάνω απ’ όλα.
Οι καθηγητές που στήριξαν την προσπάθεια των μαθητών ήταν ο κ. Ιωάννης Αναγνώστου (Φιλόλογος) και ο κ. Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας (Θεολόγος).
Πρότυπο Πειραματικό ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Παν/μίου Αιγαίου