Εκπαίδευση

09/09/2024 - 07:32

H πρώτη δράση της «Συλ-λογικής Εκπαιδευτικών» στο Αϊβαλί με ξεναγό τον Στρατή Μπαλάσκα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση της «Συλ-λογικής Εκπαιδευτικών» στο Αϊβαλί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024. Η δράση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και περιλάμβανε περίπατο και ιστορική ξενάγηση στα δαιδαλώδη σοκάκια της πόλης όπου ξεκίνησε και άκμασε ο Ελληνικός διαφωτισμός.

Ο ακούραστος δημοσιογράφος και ερευνητής της ιστορίας της μικρασιατικής Αιολίδας, Στρατής Μπαλάσκας, με την είσοδο του πλοίου στο Αϊβαλιώτικο ταλιάνι άρχισε να ξεδιπλώνει μνήμες από έναν πολιτισμό που «γέννησε» πλήθος φωτισμένων Ελλήνων και τα αποτυπώματά του μένουν ζωντανά μέχρι σήμερα. 

Η αφήγηση εμπλουτισμένη με ιστορικά γεγονότα, στοιχεία προφορικής παράδοσης και θρύλους, ξεδίπλωσε στα μάτια των συμμετεχόντων εικόνες του ελληνισμού από τις αρχές του 19ου αιώνα (1805 περίπου) ως την εκκένωση του Αιβαλιού από κάθε έμψυχο ελληνικό στοιχείο.

Ο μεγάλος περίπατος ξεκίνησε από του «Αγγελή τον Γυαλό» και μέσα από το «Πλατύ Σοκάκι» και τα τριγύρω πλακόστρωτα σοκάκια που δεσπόζουν τα ελληνικά σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, συνάντησε όλα τα σημαντικά ελληνικά μνημεία της άλλοτε ακμάζουσας πόλης του ελληνισμού. 

δ
Σπίτι Ηλία Βενέζη

Παλιές εκκλησίες και σημερινά τζαμιά, σχολειά, κτίρια που συνέδεσαν την ύπαρξή τους με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και ανθρώπους. Μέσα από την περιπλάνηση και τη ξενάγηση ξεδιπλώθηκαν ιστορικές μνήμες και γεγονότα όχι μόνο της πόλης του Αϊβαλιού αλλά και της διεθνούς ιστορίας.

Τα μέλη της «Συλ-λογικής Εκπαιδευτικών» ευχαριστούν τον δημοσιογράφο και ερευνητή Στρατή Μπαλάσκα που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε στην πρότασή τους για τη δράση αυτή. 

Ευχαριστούν επίσης όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και όσες και όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην εκδρομή – ξενάγηση αλλά λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων δε μπόρεσε να γίνει δεκτό το αίτημά τους.

Εις το επανιδείν 

Αγιος Γεωργιος
Αγιος Γεωργιος

 

Μοιράσου το άρθρο!