Εκπαίδευση

17/10/2024 - 15:48

Γνώρισαν την γειτονιά τους οι μαθητές του 15ου Δημοτικού : Στη λαϊκή , στο φαρμακείο, στο βιλιοπωλείο

Βόλτα στη γειτονιά του σχολείου ………………………………………………. Με τα Δευτεράκια στο μάθημα της Μελέτης

Μάθημα έξω από τους 4 τοίχους της τάξης έκαναν σήμερα τα παιδιά της δευτέρας τάξης, στο πλαίσιο του  μαθήματος της «Μελέτης Περιβάλλοντος». Η ενότητα του βιβλίου «Η συνοικία μου» ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για δασκάλους και μαθητές , να ξεφύγουν λίγο από τη ρουτίνα της τάξης και να κάνουν ένα πιο αποτελεσματικό βιωματικό μάθημα στο εξωτερικό περιβάλλον.

Σχεδίασαν τη δράση από το προηγούμενο μάθημα, φτιάχτηκε το πλάνο της επίσκεψης, χωρίστηκαν οι ρόλοι του κάθε μαθητή, φτιάχτηκαν οι ερωτήσεις των μίνι συνεντεύξεων που έπρεπε να πάρουν και σήμερα όλα ήταν έτοιμα για την έξοδο.

Στη Λαϊκή Αγορά

Οι μικροί παρατηρητές-δημοσιογράφοι, ξεκίνησαν τη γνωριμία με τη γειτονιά τους, από τη Λαϊκή Αγορά που κάθε Πέμπτη στήνεται λίγο πιο κάτω από το σχολείο τους. Μια χρυσή ευκαιρία να γνωρίσουν το επάγγελμα του παραγωγού, να ρωτήσουν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, την επίδραση των κλιματικών φαινομένων σ’ αυτές, να μάθουν για τα θερινά και χειμερινά λαχανικά και φρούτα.

Όλοι οι παραγωγοί ήταν δεκτικοί στο να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών και να τους δείξουν τα προϊόντα τους. Κάποιοι μαθητές μάλιστα δοκίμασαν να αγοράσουν λίγα μήλα που θα αποτελέσουν ένα υγιεινό κολατσιό αύριο στο σχολείο. Και ήταν μια μικρή βιωματική άσκηση των πράξεων των μαθηματικών, με το νου, χρήσιμη στην καθημερινή ζωή , χωρίς  μολύβι και χαρτί.

Στο Φαρμακείο της γειτονιάς

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου τους περίμενε ο φαρμακοποιός για να απαντήσει κι αυτός με τη σειρά του στις ερωτήσεις των μαθητών: «Φτιάχνει ο φαρμακοποιός σήμερα φάρμακα;», «Πρέπει να παίρνουμε πολλά φάρμακα και τι επίπτωση έχει αυτό στην υγεία μας;», «Πόσα είδη φαρμάκων έχουμε;».

Έφυγαν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη στο φαρμακείο, αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις για την υγεία τους και την κατανάλωση των φαρμάκων.

 

Στο βιβλιοπωλείο

Τελευταίος σταθμός για την γνωριμία με τη γειτονιά, ένα από τα  βιβλιοπωλεία της  περιοχής, γνώριμος χώρος για όλους.  Εκεί έμαθαν για τα στάδια που ακολουθούνται μέχρι την έκδοση ενός  βιβλίου, για την συμβολή της εικονογράφησης, το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα βιβλία  στη ζωή μας. 

Άνοιξαν βιβλία, ξεφύλλισαν τις σελίδες τους, διηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες.

 

 Η επίσκεψη τελείωσε με όμορφες εντυπώσεις και ζωντανές εικόνες που έδωσαν χρώμα και ήχο στις σελίδες του βιβλίου.

Μοιράσου το άρθρο!