Skip to main content
|

Διεθνές Συμπόσιο Assemblage Thinking: Theory, Analysis, Practice and Governance

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα φιλοξενήσει το Διεθνές Συμπόσιο Assemblage Thinking: Theory, Analysis, Practice and Governance μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου 2017. Επιστημονική υπεύθυνη της διοργάνωσης του Συμποσίου είναι η κ. Ελένη Μπριασούλη, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας.

Το θέμα του Συμποσίου, Assemblage Thinking (το σκέπτεσθαι με βάση την έννοια της συνάρθρωσης/σύμμειξης), αντιπροσωπεύει ένα εναλλακτικό προσανατολισμό στη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα και μελέτη περιβαλλοντικών, κοινωνικο-οικονομικών, πολιτισμικών, θεσμικών, πολιτικών και άλλων ζητημάτων, από όλο το φάσμα των επιστημονικών περιοχών, που αποδίδει πιο πιστά την πολυπλοκότητα και τη δυναμική τους. Βασικός άξονας αυτού του προσανατολισμού είναι η θέση ότι ένα αντικείμενο μελέτης δεν είναι ένα προκαθορισμένο και δεδομένο εκ των προτέρων όλον αλλά μια συνάρθρωση/σύμμειξη (assemblage), μια δυναμική και μοναδική οντότητα που αναδύεται μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των ιδιαίτερων στοιχείων που αέναα συνέρχονται/συγκεντρώνονται στο χώρο και στο χρόνο και τη συγκροτούν. Οι νέοι τρόποι θεωρίας, ανάλυσης και εμπειρικών εφαρμογών που διαμορφώνονται με βάση αυτόν τον προσανατολισμό κατευθύνουν σε διαφορετικούς τρόπους λήψης αποφάσεων, διαχείρισης και διακυβέρνησης από το τοπικό μέχρι το παγκόσμιο επίπεδο.

Κεντρικός ομιλητής και προσκεκλημένος είναι ο Δρ. Manuel DeLanda (διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ), που θεωρείται ένας από τους κύριους ερμηνευτές του έργου των φιλοσόφων Deleuze και Guattari πάνω στο οποίο θεμελιώνεται το σκέπτεσθαι μέσω συναρθρώσεων/συμμείξεων, και με ιδιαίτερη θεωρητική συμβολή στο αντικείμενο.

Οι ομιλητές συγκροτούν μια πολύ-επιστημονική ομάδα 30 έμπειρων επιστημόνων από τρεις ηπείρους – Ευρώπη, Β. Αμερική, Ωκεανία – και οκτώ χώρες που θα παρουσιάσουν στο Διεθνές Συμπόσιο το σχετικό έργο τους. Η ποικιλία των εφαρμογών του σκέπτεσθαι και της θεωρίας των συναρθρώσεων/συμμείξεων αντανακλάται στα θέματα αυτών των παρουσιάσεων που αφορούν σε γεωγραφία, αστικό και χωροταξικό σχεδιασμό, αρχιτεκτονική, οικολογία, κοινωνία-φύση, πολιτική, γεωπολιτική, βιοπολιτική, κοινωνιολογία, μετανάστευση, ΜΜΕ, αρχαιολογία και ανάλυση δεδομένων.

Κοινός στόχος της θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας που βασίζεται στην έννοια της συνάρθρωσης/σύμμειξης είναι η διαμόρφωση μιας προσέγγισης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών, κοινωνικο-οικονομικών και άλλων ζητημάτων που να οδηγεί σε εξατομικευμένες ‘λύσεις’ διακυβέρνησης τους, λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, σε αντίθεση με την κυρίαρχη πρακτική των γενικών λύσεων (OSFA – One Size Fits All) και των ‘καλών πρακτικών’ (best practices) που δεν αποβαίνουν πάντα αποτελεσματικές.

 

Οι παρουσιάσεις των εργασιών θα γίνουν στις 3 και 4 Ιουνίου 2017. Η παρακολούθηση του Συμποσίου είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις