Εκπαίδευση

07/06/2024 - 18:40

Απαράδεκτο! Οι φοιτητικές εστίες της Μυτιλήνης γίνονται... ακαδημαϊκό «airbnb» για το καλοκαίρι!

Η συγκεκριμένη «καμπάνια» περιλαμβάνει το ξεσπίτωμα των οικότροφων φοιτητών και φοιτητριών που διαμένουν στις συγκεκριμένες φοιτητικές εστίες για να τις μετατρέψει σε τουριστικά καταλύματα με τιμή περί τα 30 ευρώ/μέρα.

Οι φοιτητές αντιδρούν: Είναι παραπλανητικό αν όχι προκλητικό ένα πανεπιστήμιο που «κλείνει τις πόρτες του» στους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του, να αυτοπλασάρεται μέσα από μια καμπάνια με σύνθημα «Ανοίγουμε τις πόρτες μας το καλοκαίρι»

Εντονες αντιδράσεις στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει προκαλέσει η απόφαση του ιδρύματος να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά τις φοιτητικές εστίες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο,  προκειμένου να φιλοξενήσουν άλλους φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, επι πληρωμή!

Σγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι αυτό το καλοκαίρι οι Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου «υποδέχονται την Πανεπιστημιακή και Ερευνητική Κοινότητα της Ελλάδας».

Ακαδημαϊκό, Διοικητικό προσωπικό και φοιτητές/τριες από όλα τα Α.Ε.Ι. και τα Ερευνητικά Κέντρα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να ταξιδέψουν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2024 στη Μυτιλήνη, τη Χίο ή τη Σάμο, να διανυκτερεύσουν στις Φοιτητικές Κατοικίες και να γνωρίσουν τους τόπους που φιλοξενούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου/ης είναι να αποτελεί μέλος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ή Ερευνητικού Κέντρου.

Στη συνέχεια το ίδρυμα εξηγεί ότι το διάστημα διαθεσιμότητας των Εστιών είναι από 1η Ιουλίου 2024 έως και 25η Αυγούστου 2024 και ότι κράτηση στις εστίες (υπάρχει μάλιστα και σύστημα ονλαιν κρατήσεων)  μπορούν να κάνουν μέλη ΔΕΠ, 407, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ καθώς και Διοικητικοί Υπάλληλοι και Φοιτητές/τριες από όλα τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ελλάδας. Επίσης, μπορούν να κάνουν αίτηση μέλη των Ερευνητικών Φορέων της χώρας μας, ενώ δεν υπάρχει όριο στις ημέρες κράτησης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Η τιμή διανυκτέρευσης για το Μονόκλινο δωμάτιο είναι 22 ευρώ και για το Δίκλινο δωμάτιο είναι 27 ευρώ (ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στις τιμές).

Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο γίνεται ...airbnb

Ομως, αυτή η κίνηση του ιδρύματος, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στους φοιτητές που ήδη διέμεναν στις εστίες και πρέπει τώρα να φύγουν προκειμένου να ενοικιαστούν για το καλοκαίρι. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει με τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα νησιά, και τους ζητούν να ξενοικιάσουν τα σπίτια για το καλοκαίρι προκειμένου να τα νοικιάσουν ακριβότερα στους τουρίστες, αλλά σε ακαδημαϊκή βερσιόν.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) για το ζήτημα. Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι κάνουν έξωση οικότροφων φοιτητών για να κάνουν τα δωμάτια τους τουριστικά καταλύματα και ζητούν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Προτείνουμε στη διοίκηση του πανεπιστημίου Αιγαίου να μετονομάσει την «καμπάνια» της και να την πει «ανοίγουμε τις τσέπες σας το καλοκαίρι», αναφέρουν και προσθέτουν:

Γιατί είναι παραπλανητικό αν όχι προκλητικό ένα πανεπιστήμιο που «κλείνει τις πόρτες του» στους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του, να αυτοπλασάρεται μέσα από μια καμπάνια –όπως το ίδιο βαφτίζει την επιχειρηματική του δράση- με σύνθημα «Ανοίγουμε τις πόρτες μας το καλοκαίρι».

Η συγκεκριμένη «καμπάνια» περιλαμβάνει το ξεσπίτωμα των οικότροφων φοιτητών και φοιτητριών που διαμένουν στις συγκεκριμένες φοιτητικές εστίες για να τις μετατρέψει σε τουριστικά καταλύματα με τιμή περί τα 30 ευρώ/μέρα. Μάλιστα, η «καμπάνια-κατάντια» δίνει τη δυνατότητα να «κλείσεις δωμάτιο» μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα τύπου «booking» με επιλογές δωματίων και υπηρεσιών!

Αυτό εννοούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που πίνουν νερό στην πολιτική της ΕΕ, όταν μιλάνε για «αυτόνομα» πανεπιστήμια.

Αναζήτηση εσόδων με κάθε τρόπο. Με επιβολή διδάκτρων, κόψιμο δωρεάν παροχών, φοιτητικής μέριμνας, και κάθε είδους επιχειρηματική δράση. Και εδώ οι διοικήσεις σε ρόλο μάνατζερ δίνουν ρεσιτάλ φαντασίας. Τα πανεπιστήμια πουλάνε από λάδι μέχρι …μπλουζάκια με το λογότυπο τους.. τώρα.. και τουριστικά καταλύματα!

Η κίνηση αυτή είναι προκλητική αφού:

- Έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση για την επιβολή χαρατσιού 100€ στους εστιακούς για την κάλυψη τυχόν «ζημιών» στα δωμάτια τους!

- Πρόκειται για το ίδιο Πανεπιστήμιο που πετάει εκτός του σπιτιού τους (δηλαδή των εστιών) εκατοντάδες φοιτητές ζητώντας τους μάλιστα και χρήματα για να φυλάξουν τα πράγματά τους!

- Το χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιος να κάνει κράτηση είναι από 1 Ιουλίου έως και 25 Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο λίγο πριν την εξεταστική του Σεπτέμβρη που οι φοιτητές θα έπρεπε να επιστρέφουν και να προετοιμαστούν για να δώσουν εξετάσεις.

Εκεί που πραγματικά το απογειώνουν είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιούν ότι δήθεν απευθύνεται σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς… Όμως ούτε οι μεν ούτε οι δε, είναι πελατεία για ιδρύματα - «τουριστικά πρακτορεία» που θα νοικιάζουν τις υποδομές τους με χρηματικά αντίτιμο!

Όχι στην εμπορευματοποίηση των φοιτητικών εστιών. Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για απολύτως δωρεάν, αναβαθμισμένες φοιτητικές εστίες, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες όλων των φοιτητών και των φοιτητριών που σπουδάζουν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους

Απαιτούμε:

  • Να παρθεί πίσω η προκλητική τουριστική καμπάνια με τα δωμάτια των εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

  • Να μην εφαρμοστεί το απαράδεκτο χαράτσι των 100€ που σχεδιάζεται.

  • Κανένας εστιακός φοιτητής να μην πεταχτεί από το δωμάτιο του το καλοκαίρι. Το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση αφορά όλη την περίοδο του χρόνου που ο φοιτητές διατηρούν την ιδιότητά τους, προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους, ενώ κάποιοι εργάζονται στα νησιά για να τα βγάλουν πέρα.

  • Να επισκευαστούν τα δωμάτια που έχουν σοβαρά προβλήματα και δεν εμφανίζονται στην... καμπάνια του Πανεπιστημίου

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η παροχή περισσότερων δωρεάν εστιών και δωματίων για τους πρωτοετείς που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στα νησιά του Αιγαίου και οι τιμές ενοικίων καθώς και η συνολική κατάσταση με την ακρίβεια είναι απαγορευτική για τις οικογένειές τους.

πηγη: https://www.alfavita.gr/

-----

Διαβάστε τι ισχύει για το πρόγραμμα:

 

Μικρό ψυγείο σε κάθε δωµάτιο, καθηµερινή καθαριότητα, πετσέτες, δωρεάν Wi-fi, κοινόχρηστα κουζίνα και πλυντήρια/στεγνωτήρια, ενώ υπάρχει και φύλαξη.

Και φυσικά, δικό τους µπάνιο. Αυτές είναι οι παροχές των δωµατίων των φοιτητικών εστιών που προσφέρει, έναντι χαµηλού αντιτίµου, το Πανεπιστήµιο Αιγαίου σε όποιον πανεπιστηµιακό, φοιτητή ή ερευνητή θελήσει να ταξιδέψει για το καλοκαίρι σε Λέσβο, Χίο ή Σάµο.

«Αυτό το καλοκαίρι ανοίγουµε τις Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστηµίου Αιγαίου για να σας υποδεχθούν» είναι το σύνθηµα του ιδρύµατος. Η κίνηση είναι ιδιαίτερη, καθώς έως τώρα κανένα ελληνικό ΑΕΙ δεν είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει τουριστικά κάποιο ακίνητό του, και η απόφαση αυτή δείχνει ότι το κλίµα στα ΑΕΙ αλλάζει και τα ιδρύµατα αποφασίζουν να αναζητήσουν κονδύλια όχι µόνο από το ερευνητικό έργο τους.

470 κλίνες

Ειδικότερα, οι ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες του νησιωτικού ιδρύµατος διαθέτουν 140 κλίνες στη Μυτιλήνη, 160 στη Χίο και 170 στη Σάµο. «∆ηλώστε το ενδιαφέρον σας τώρα και ταξιδέψτε στη Μυτιλήνη, στη Χίο ή στη Σάµο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024. Προϋπόθεση για τη συµµετοχή κάθε ενδιαφεροµένου είναι να αποτελεί µέλος πανεπιστηµιακού ιδρύµατος ή ερευνητικού κέντρου», λέει η πρόσκληση.

Βεβαίως, τονίζεται ότι «η διάθεση των δωµατίων παρέχεται κατά προτεραιότητα στους φοιτητές του Πανεπιστηµίου Αιγαίου και στις εκπαιδευτικές δράσεις του ιδρύµατος (θερινά σχολεία, διακρατικές συναντήσεις κ.λπ.)». Τα δωµάτια θα διατεθούν από την 1η Ιουλίου έως και τις 25 Αυγούστου. Η τιµή διανυκτέρευσης για το µονόκλινο δωµάτιο είναι 22 ευρώ και για το δίκλινο δωµάτιο είναι 27 ευρώ (ο ΦΠΑ περιλαµβάνεται στις τιµές). Το ίδρυµα δίνει τη δυνατότητα για κράτηση δωµατίου µέσα από διαδικτυακή πλατφόρµα τύπου «booking» µε επιλογές δωµατίων και υπηρεσιών.

Μάλιστα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://esties.aegean.gr/, υπάρχουν πληροφορίες και φωτογραφίες των φοιτητικών εστιών, ενώ αναφέρονται και αξιοθέατα και προτάσεις. Χαρακτηριστικά, µερικά από τα πιο διάσηµα αξιοθέατα της Λέσβου είναι το Κάστρο της Μυτιλήνης, το Αρχαίο Θέατρο, το Μουσείο Θεόφιλου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Ρωµαϊκό Υδραγωγείο Μόριας, το Μουσείο Βιοµηχανικής Ελαιουργίας, η Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η Μονή Αγίου Ραφαήλ, ενώ υπάρχουν «πολλές όµορφες παραλίες, όπως ο Αγιος Ισίδωρος, ο Μόλυβος, η Εφταλού και τα Βατερά, που προσφέρουν καθαρά νερά και χαλαρωτική ατµόσφαιρα».

 

Οσο για τους φοιτητές του ΑΕΙ που µένουν στις εστίες το δεκάµηνο λειτουργίας του, ο πρύτανης του ιδρύµατος ∆ηµήτρης Παπαγεωργίου διευκρίνισε στην «Κ» ότι «µπορούν να παραµείνουν στο δωµάτιο το δίµηνο Ιουλίου - Αυγούστου καταβάλλοντας 60 ευρώ τον µήνα. Για όσους αποχωρήσουν, τα πράγµατά τους θα φυλαχθούν από το ίδρυµα δωρεάν».

Βέβαια, υπάρχουν αντιδράσεις, όπως αυτή του ΜΑΣ (φοιτητική παράταξη προσκείµενη στο ΚΚΕ), που υποστήριξε ότι «κάνουν έξωση οικότροφων φοιτητών για να κάνουν τα δωµάτιά τους τουριστικά καταλύµατα», ζητώντας να ανακληθεί «η απαράδεκτη απόφαση».

 

Πηγή: kathimerini.gr / Απόστολος Λακασάς

Μοιράσου το άρθρο!