Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στους ουρανούς της Ευρώπης
Συνεχίζοντας τις πολλαπλές δράσεις του το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης αφού την περσινή χρονιά απόσπασε το βραβείο του «Σχολείου των Πολιτών», και ολοκλήρωσε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα ERASMUS (ΚΑ1 και ΚΑ2) ενός LEONARDO, δοκιμάζει να ανοίξει τα φτερά του στους ουρανούς της Ευρώπης συμμετέχοντας σ΄ ένα νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ERASMUS) με εμπλεκόμενες χώρες την Ρουμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Λιθουανία την Πολωνία και την Τουρκία.
Μια ομάδα σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές γωνιές της ευρωπαϊκής ηπείρου ζήτησε μέσω του Erasmus παιδαγωγική ώθηση προς μια καλύτερη, βιωματική και πιο ολοκληρωμένη μελέτη των πτηνών που ζουν στην Ευρώπη. Όπως προέκυψε από έρευνα που προηγήθηκε του προγράμματος, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι σε θέση να απαριθμήσουν περισσότερα από δέκα άγρια είδη πτηνών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή τους.
Η έμπειρη ομάδα των εκπαιδευτικών του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης (Σουγλάνης Μιλτιάδης, Παπαδημητράκης Γεώργιος, Αμπουλού Ειρήνη και Γιαννίκου Μαρία) έχει θέσει δύο ειδικούς στόχους:
1. Εκπαίδευση μαθητών ώστε να είναι σε θέση, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, να αναγνωρίζουν σε διαφορετικούς βιότοπους τουλάχιστον 60 είδη άγριων πτηνών τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν στις περιοχές των σχολείων των εταίρων του προγράμματος.
2. Δημιουργία, μέχρι τον Μάιο του 2022, ενός Άτλαντα πουλιών που έχει τουλάχιστον 430 σελίδες, ως ανοιχτή εκπαιδευτική πηγή στο διαδίκτυο, σε τέσσερις γλώσσες, που θα περιέχει τα 200 πιο σημαντικά είδη πουλιών που μπορούν να παρατηρηθούν σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Ο Άτλας αυτός προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως παιδαγωγικός βοηθός τόσο στα σχολεία των εταίρων του προγράμματος, όσο και σε άλλα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα οργανωθούν υπαίθριες δραστηριότητες σε κάθε σχολείο-εταίρο με ομάδες μαθητών, προκειμένου να μελετηθούν, να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν διαφορετικά άγρια είδη πτηνών σε συγκεκριμένους βιοτόπους της περιοχής τους. Παράλληλα θα οργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια προκειμένου να ληφθούν φωτογραφίες των τοπικών πτηνών (με βάση μια λίστα πτηνών που έχει συμφωνηθεί προηγουμένως και που προέρχεται από μία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε στην αρχή του προγράμματος), οι οποίες θα συγκεντρωθούν στον ευρωπαϊκό Άτλαντα πουλιών που θα απεικονίζει και θα περιγράφει, συνολικά, τουλάχιστον 200 είδη πουλιών.
Τέλος, προκειμένου να βοηθηθούν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, προβλέπονται πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια κινητικότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη γνώση αναφορικά με τη λήψη επιτυχημένων φωτογραφιών, αλλά και σχετικά με τον εντοπισμό ορισμένων σπάνιων ειδών πτηνών, την πρόβλεψη της παρουσίας ορισμένων ειδών σε συγκεκριμένους βιότοπους, καθώς και βιωματικές δράσεις.