Συσκέψεις γίνονται, υπουργοί έρχονται , το πρόβλημα παραμένει. Το προσφυγικό ζήτημα στη Μυτιλήνη παραμένει καθημερινά στην επικαιρότητα. Και κάθε μέρα όλα γίνονται χειρότερα καθώς αυξάνονται οι ροές προσφύγων. Τα επεισόδια της Παρασκευής , η εκκένωση του λιμανιού για μερικές ώρες, η κόντρα Δημάρχου με τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης και η καταγγελία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι ποτέ δεν στάλθηκε κινητή υγειονομική μονάδα στη Μυτιλήνη αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα συντονισμός!
Σχεδιασμοί μόνο στα χαρτιά και συσκέψεις. Με βάση τις προβλέψεις τον Οκτώβριο θα έχουμε διπλάσιες προσφυγικές ροές. Οι αυτονόητες λύσεις είναι γνωστές αλλά μάλλον ή δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν ή είναι ανίκανοι να τις εφαρμόσουν: επιτάχυνση διαδικασιών καταγραφής, λειτουργία χώρων υποδοχής – καταγραφής και σε άλλα σημεία του νησιού, καθημερινά δρομολόγια πλοίων για τη μεταφορά των προσφύγων, δυνατότητα καταγραφής και μέσα στο πλοίο σε περιπτώσεις μεγάλων προσφυγικών ροών.
Μαζί με αυτά είναι και η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες που μάλλον αγνόησε η απελθούσα Κυβέρνηση.
Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι η «πρωτοβουλία» από τον Ιατρικό Σύλλογο Μυτιλήνης, το Φαρμακευτικό Σύλλογο, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Μια «πρωτοβουλία» γεμάτη κινδυνολογία και καταγγελία. Από ουσία όμως μηδέν…. Αλήθεια τι έκανε ο Ιατρικό Σύλλογος Μυτιλήνης για τους πρόσφυγες ; Ας πάρουν για παράδειγμα το τι κάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα! Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος που είναι; Καμία βοήθεια. Για τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης τι να πει κανείς… καθημερινές δηλώσεις μελών του Δ.Σ. που φλερτάρουν με την ακροδεξιά.
Ασφαλώς και οι μεγάλες ροές δημιουργούν πρόβλημα σχετικά την καθαριότητα αλλά όχι και να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να λέμε ότι θα κολλήσουμε ασθένειες από τους πρόσφυγες.
Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε και τα χρήματα που έρχονται στη Μυτιλήνη από τους πρόσφυγες. Δεκάδες επαγγελματίες δουλεύουν (και καλά κάνουν εφόσον δεν εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες) , ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καθημερινά γεμάτα πλοία. Επίσης και το Λιμενικό Ταμείο εισπράττει χρήματα από κάθε ακτοπλοϊκό εισιτήριο. (Θα μπορούμε να είχε φροντίσει να υπάρχουν περισσότερες τουαλέτες στο λιμάνι της Μυτιλήνης) .
Σε τελική ανάλυση το θέμα είναι αν υπάρχει διάθεση από την Πολιτεία να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Να δεχτούμε ότι βρέθηκαν όλοι απροετοίμαστοι. Όμως τώρα πλέον ξέρουν. Το ζητούμενο είναι η άμεση εφαρμογή λύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση σημαίνει ότι υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες…