Editorial

06/02/2014 - 06:33

Editorial - Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014
Πρόσφυγες, μετανάστες, αλλοδαποί, «λαθρομετανάστες». Οι λέξεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να περιγράψεις όσους προσπαθούν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα και να φθάσουν στο νησί μας. Η τελευταία λέξη «λαθρομετανάστες»  είναι απαγορευμένη λέξη εδώ και καιρό στην ιστοσελίδα μας. Λαθραίοι άνθρωποι δεν υπάρχουν.

«Αντιφατική» η χθεσινή μέρα. Δύο δημοσιεύματα. Από τη μία η αποκάλυψη εμπιστευτικού εγγράφου του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης  (από την «Εφημερίδα των Συντακτών») για τις απωθήσεις των μεταναστών  και από την άλλη ένα συγκινητικό κείμενο της  Μανίνας Ντάνου για όσα έζησε στη Μυτιλήνη τα Χριστούγεννα του 2012 (περίοδος που η θάλασσα ξερνούσε πτώματα μεταναστών).  Από τη μια λοιπόν οι πρακτικές φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και από την άλλη εθελοντές που προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Συμβαίνουν και τα δύο στο νησί μας.
Διαβάζουμε και λαμβάνουμε συχνά  επικριτικά σχόλια και μηνύματα από συμπολίτες μας κάθε που δημοσιεύουμε ειδήσεις για τους μετανάστες που θα φθάνουν στη Λέσβο. Επιχειρήματα του τύπου «αν τους γουστάρεις να τους πάρεις σπίτι σου» , «δεν έχουμε να φάμε θα ταΐζουμε και ξένους».  Δεν πιστεύουμε ότι αξίζει να απαντήσεις κάποιος σ αυτά τα σχόλια. Μερικές φορές μάλιστα τα σχόλια προέρχονται από ανθρώπους που είναι αρκετά «βολεμένοι» στη ζωή τους.  Οι «πεινασμένοι» καταλαβαίνουν καλύτερα τους  πρόσφυγες.  Δεν θέλει και πολύ ανάλυση για να σκεφτείς ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στη Λέσβο γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.  Δεν έρχονται ούτε για τουρισμό ούτε για να φάνε το φαγητό μας. Τεράστια ποσά προβλέπονται για τους πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο δρόμο κάπου χάνονται.
Η Λέσβος και πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο με το Κέντρο μεταναστών στην Παγανή.  Σήμερα ξανά στο επίκεντρο με τις απωθήσεις των μεταναστών.  Μας προσβάλουν όλα αυτά τα γεγονότα.  Ευτυχώς όμως υπάρχει και η Λέσβος των Πολιτών , η Λέσβος και το «Χωριό του Όλοι Μαζί» . Και αυτή η Λέσβος είναι ανώτερη όλων γιατί στην πρώτη γραμμή είναι ο Άνθρωπος.  

 

φωτογραφία ζωγραφιά: μικρή Αφγανή ζωγραφίζει  την περιπέτεια της (Η βάρκα που ταξιδεύουμε και πριν φτάσουμε μας έριξε στη θάλασσα)

Σχετικοί σύνδεσμοι:

http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/koinonia/empisteytiko-eggrafo-toy-limenarheioy-mytilinis-apokalyptei-tis

http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/arthra-gnomes/i-evdomada-poy-den-tha-xehaso-pote

http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/koinonia/diasyrmos-tis-lesvoy-andres-toy-limenikoy-simadeyoyn-me-opla-toys


 

Μοιράσου το άρθρο!