Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τους πρόσφυγες στη Λέσβο
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο το θέμα με τους πρόσφυγες στη Λέσβο λαμβάνει νέες διαστάσεις. Με ευθύνη της Κυβέρνησης ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Ότι συμβαίνει , συμβαίνει χωρίς σχεδιασμό. Παράδειγμα το έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο το απόγευμα του Σαββάτου με 1800 πρόσφυγες να ταξιδεύουν προς τον Πειραιά. Αυτό για τη Λέσβο ήταν μια θετική εξέλιξη αφού δόθηκε προσωρινή λύση στην ασφυξία που αντιμετώπιζαν οι χώροι υποδοχής στη Λέσβο. Θετικό επίσης ότι και τα αθηναϊκά ΜΜΕ «ξαναανακάλυψαν» το πρόβλημα. Βέβαια καθημερινά ταξιδεύουν 200-300 πρόσφυγες προς τον Πειραιά αλλά ένα έκτακτο δρομολόγιο με 1800 πρόσφυγες είναι είδηση. Η συνέχεια του ρεπορτάζ δόθηκε στην Ομόνοια όπου κατέληξαν όλοι οι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Οι τυχεροί που έχουν οικονομική δυνατότητα αναζήτησαν ξενοδοχείο. Οι υπόλοιποι στο δρόμο… στις πλατείες… Ουσιαστικά δηλαδή το πρόβλημα από τη Μυτιλήνη μετακομίζει στην Αθήνα. Και εδώ ακριβώς είναι η τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης. Ασφαλώς και η Λέσβος δεν θέλει να «μετακομίζει» το πρόβλημα των προσφύγων στην Αθήνα. Αναγκαιότητα ο κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των ροών προσφύγων σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Σαββατοκύριακο είχαμε επισκέψεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Μυτιλήνη. Δυστυχώς από τη Νέα Δημοκρατία ακούσαμε «επικίνδυνες» δηλώσεις…. Ότι η Κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στους πρόσφυγες να εισβάλουν στη Λέσβο ενώ επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά είχαν μειωθεί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να αποδείξεις το λανθασμένο ισχυρισμό της Νέας Δημοκρατίας. Οι ροές των προσφύγων έχουν αυξηθεί σε ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες! Ιδιαίτερα σε Ιταλία και Γαλλία. Η αντιπαράθεση της Γαλλίας με την Ιταλία δείχνει καθαρά ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και οι λύσεις διαρκείας θα δοθούν ουσιαστικά μόνο από την Ε.Ε. Παράλληλα η Τουρκία έχει ανοίξει ξανά τα σύνορά της να περάσουν οι πρόσφυγες από τη Συρία που κινδυνεύει η ζωή τους. Επομένως ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει αυξημένη ροή προσφύγων είτε Πρωθυπουργός ο Τσίπρας είτε είναι κάποιος άλλος.
Η λύση πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζονται νέες δομές, ευέλικτοι μηχανισμοί και γρήγορες διαδικασίες.
Ο Δήμος Λέσβου και ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Γαληνός έχουν σηκώσει μεγάλο φορτίο στο θέμα χωρίς να έχουν ευθύνη. Και δυστυχώς ο καθημερινά μεγάλος αριθμός προσφύγων σε συνδυασμό με την απουσία στελέχωσης των χώρων υποδοχής δημιουργεί κινδύνους και για «θερμά επεισόδια» και δίνει πάτημα σε «φασιστικές φωνές». Το επεισόδιο στη Μυτιλήνη με τους τραυματισμούς προσφύγων δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση όσο η Κυβέρνηση επιλέγει το ρόλο του θεατή. Επεισόδια ή μη σύννομες συμπεριφορές προσφυγών δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελούν αφορμή για ρατσιστικά σχόλια. Ας μην ξεχνάμε η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων δείχνει άψογη συμπεριφορά και αρκετοί πρόσφυγες όταν έφθασαν στην Αθήνα μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το νησί μας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί κύκλοι έχουν βρει πεδίο δράσης στη Λέσβο διαδίδοντας «ειδήσεις» που στόχο έχουν να προκαλέσουν τα «αντανακλαστικά» των «δημοκρατικών πολιτών». Έτσι μετά την είδηση για τους πρόσφυγες σε οίκο ανοχής στη Μυτιλήνη , από σήμερα μια άλλη «είδηση» άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο: βεβήλωση εκκλησίας από πρόσφυγες στο Μόλυβο.
Αφορμή για ρατιστικά σχόλια όλες αυτές οι "ειδήσεις" που πολλές φορές ξεπερνούν κάθε όριο ..... Το θέμα είναι πότε θα εφαρμοστεί επιτέλους ο αντιρατσιστικός Νόμος;
Φωτογραφία: Unhcr / s. Baltagiannis πρόσφυγες από το Αφγανιστάν φθάνουν στη Λέσβο....η ανακούφιση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους