Ποιος δημότης της Λέσβου γνωρίζει που είναι το Ρουσέλλειο Θέατρο; Αν κάνουμε αυτή την ερώτηση στους κατοίκους της Λέσβου οι περισσότεροι δεν θα ξέρουν την απάντηση. Κι όμως είναι το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου κος Βουνάτσος φρόντισε να δώσει όνομα στο Δημοτικό Θέατρο Μύτιληνης… και τι έγινε; Όλοι το λέμε Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ακόμη και η Δημοτική Αρχή στα δελτία τύπου το αναφέρει «Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης».
Τώρα θα δώσουμε όνομα στον Ταρλά, στο Δημοτικό γήπεδο Μυτιλήνης. Ο Δήμος Λέσβου διάβασε κάπου την πρόταση ενός αθλητικού συντάκτη (που δεν ζει μόνιμα στη Λέσβο) και αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασία ονοματοδοσίας του Ταρλά με το επιχείρημα η «Τουρκικής προέλευσης τοπωνυμιακή ονομασία «Tαρλάς», δεν αρμόζει για το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης» !(βάλτε πολλά θαυμαστικά)
Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αλλάξουμε όλα τα ονόματα και τοπωνύμια στη Λέσβο που έχουν τούρκικη προέλευση. Και είναι τόσα πολλά! Και πολλοί δημότες της Λέσβου θα πρέπει να αλλάξουν και επώνυμο.
Ας μην ξεχνάμε τι έχει γίνει με τις προηγούμενες ονοματοδοσίες αθλητικών χώρων και καραβιών….
Ο Ταρλάς όπως και να το κάνουμε είναι μια ιστορική ονομασία. Και είναι λάθος να σβήνουμε την ιστορία μας. Στο Wikipedia διαβάζουμε : Το Δημοτικό στάδιο είναι γνωστό ως Ταρλάς, από την παλαιότερη ονομασία της περιοχής όπου βρίσκεται. Η λέξη προέρχεται από τατούρκικα και σημαίνει χωράφι.Πριν το στάδιο πάρει τη σημερινή του μορφή, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, προϋπήρχε στην περιοχή οικόπεδο κατάλληλο για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα λάμβαναν χώρα ποδοσφαιρικοί αγώνες αλλά και άλλες αθλητικές και όχι μόνο εκδηλώσεις, όπως οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες. Ο χώρος έπαψε να χρησιμοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1900 εξαιτίας της διάλυσης των αθλητικών συλλόγων που επέβαλαν οι οθωμανικές αρχές, αλλά και αργότερα της διακοπής των αθλητικών δραστηριοτήτων στα επόμενα χρόνια, όταν και η χώρα βρισκόταν διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία). Όταν το 1923 ιδρύθηκε ο Παλλεσβιακός, τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου επανέφεραν το γήπεδο σε τέτοια κατάσταση, ώστε να καταστεί ξανά κατάλληλο προς χρήση. Παρότι στη δεκαετία του 1930 υπήρξε η αναγκαιότητα για την κατασκευή γηπέδου με την ευκαιρία και της "Χρυσής Εποχής" του λεσβιακού αθλητισμού και μάλιστα είχαν εκταμιευθεί κάποια χρήματα για αυτό το σκοπό, εν τούτοις το έργο δεν προχώρησε ποτέ . Αργότερα έγιναν εκτεταμένες επεμβάσεις στο χώρο, μέχρι να πάρει ο Ταρλάς τη σημερινή του μορφή.
Ότι όνομα κι αν δώσουν ο Ταρλάς θα είναι πάντα Ταρλάς.
(φωτογραφία αρχείο Νίκου Μάτα , o Ταρλάς πριν από αρκετές δεκαετίες)