Editorial - Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013
Θεέ μου τι Σαββατοκύριακο ήταν αυτό!!! Ίσως το πιο άσχημο Σαββατοκύριακο της Λέσβου. Τα πάντα είχε. Αυτοκτονία, θανατηφόρο τροχαίο, σύλληψη για ασέλγεια σε ανήλικο αγόρι, σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών. Τόσος πόνος, τόσο θανατικό. Λες και έπεσε κατάρα. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Κάποιος να κάνει αγιασμό σ'αυτό τον τόπο. Πάντως αγιασμός θα γίνει αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον στα σχολεία. Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει!
Σχολική πρεμιέρα: Αγιασμός θα γίνει αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά. Απεργία διαρκείας για τους καθηγητές. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό! Ο ανηφορικός δρόμος είναι για όλους τους μαθητές, δημοτικού-γυμνασίου-λυεκείου. Περισσότερο δε για τους μαθητές που μετακινούνται προς και από την Μυτιλήνη, αλλά και των χωριών του νησιού. Λίγο πολύ γνωστά τα περσινά ευτράπελα με τις πιστώσεις των Κτελ Λέσβου, και τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Λύση πρόχειρη βρέθηκε και όλα εξελίχθησαν σχεδόν καλά κι άλλη μια σχολική χρονιά πέρασε. Ευχή όλων τουλάχιστον των γονέων είναι για φέτος να μην είναι όπως τα περσινά για τις μετακινήσεις των μαθητών και γρήγορα να βρεθεί μια μόνιμη λύση για όλο το νέο σχολικό έτος που έτσι κι αλλιώς δεν αρχίζει καλά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων και των καθηγητών που έχουν ήδη εξαγγελθεί αλλά και την απουσία (;) των σχολικών φυλάκων από τις θέσεις τους.
Σε αρκετά σχολεία της Μυτιλήνης κι αυτά που είναι σε μπροστά από κεντρικές οδούς θα έπρεπε οι αρμόδιοι να είχαν μεριμνήσει για την συντήρηση ή και την αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων των διαβάσεων και με περισσότερη προσοχή στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού. Ίσως κάποιοι φωτεινοί σηματοδότες θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί εκεί - μπροστά για παράδειγμα από το 1ο Γυμνάσιο το 2ο , 3ο και 4ο Λυκείο της Μυτιλήνης-, που θα ήταν αρκετά χρήσιμοι από κάποια άλλα σημεία της πόλης.
Οι οδικές πινακίδες σήμανσης που θα έπρεπε να υπάρχουν στην είσοδο κάθε σχολικής μονάδας οι μισές απ’ αυτές έχουν καταστραφεί κι οι υπόλοιπες δεν έχουν συντηρηθεί.
Ας είναι μια καλή σχολική χρονιά για όλους, όσο για του μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, προσοχή στα καινούργια συστήματα, προσοχή και στις ….δίτροχες μετακινήσεις τους.
Αλλά αυτή η εβδομάδα που ξεκινήσε είναι και η εβδομάδα της Θεσσαλονίκης , της Έκθεσης.
ΔΕΘ
Κάποτε κάναμε και εκδρομές στη Θεσσαλονική για την Έκθεση. Ένα ολόκληρο καράβι της ΝΕΛ αναχωρούσε από Μυτιλήνη για Θεσσαλονίκη για τους επισκέπτες της ΔΕΘ. Τώρα ούτε καράβια έχουμε ούτε η ΔΕΘ έχει την ίδια ακτινοβολία.
Τηλεοπτικοί σταθμοί σε απευθείας σύνδεση κάλυπταν την άφιξη την συνέντευξη αλλά και την αποχώρηση του πρωθυπουργού της χώρας. Πλήθος κόσμου ήταν εκεί από πολύ νωρίς για να δει και ν’ ακούσει τα νέα μέτρα και τις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα καλάθια που κρατούσαν όλοι μεγάλα, για να χωρέσουν όλα αυτά που θα μοίραζε. Και γύρω του οι παρατρεχάμενοι του, υπουργοί και βουλευτές και γνωστά πρόσωπα της πολιτικής, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της Β. Ελλάδας, που είχαν καπαρώσει τις καλύτερες θέσεις και αγωνιούσαν ποτέ θα τελείωνε η ομιλία του πρωθυπουργού για να ξεχυθούν σαν σχολιαρόπαιδα στην νυχτερινή ζωή της συμπρωτεύουσας.
Εννοείτε δωρεάν.
Τα show από τους τοπικούς άρχοντες (Νομάρχες, δημάρχους) έδιναν κι έπαιρναν και τα χαμόγελα διάπλατα και ξεκαρδιστικά, που έπιναν κι έτρωγαν, εις υγείαν των πολιτών (κορόιδων) .
Τώρα άλλαξαν τα πράγματα. Διμοιρίες από τα ΜΑΤ, δρόμοι κλειστοί, απαγόρευση εισόδου και ελικόπτερα να πετούν να την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Τώρα περιμένουμε ν’ ακούσουμε τι ακριβώς από το στόμα του πρωθυπουργού; Μια χώρα ανεπίσημα χρεωκοπημένη που καθημερινά καταρρέει, τα όποια λαϊκίστικα λόγια για δήθεν ανάκαμψη της οικονομίας μας δεν θα πρέπει να φτάσουν ποτέ στα αυτιά των πολιτών όλης της χώρας.
Κάποιοι θα χειροκροτήσουν θα πουν μπράβο θα πιστέψουν ξανά λόγια ψεύτικα δοσμένα με όμορφο τρόπο όπως πάντα έκαναν οι πολιτικοί μας.
Ήταν οι ίδιοι που χειροκροτούσαν στο πρόσφατο συνέδριο του Πασοκ , με αφορμή τα 39α γενέθλια από την ίδρυσή του, τον Γ. Παπανδρέου, τον Κ. Σημίτη και τον Ε. Βενιζέλο ξεχνώντας τόσο γρήγορα τόσο εύκολα. Τα γεγονότα όμως είναι καταγεγραμμένα στις σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Αρκεί να γραφούν και να διδαχθούν από τους υπεύθυνους, σωστά και δίκαια.