Skip to main content

H Θρεπτική αξία του κρέατος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Με αφορμή την αυριανή ημέρα << Τσικνοπέμπτη>> θα αναφερθούμε στην θρεπτική αξία του κρέατος. Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι κατηγορίες κρέατος όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κοτόπουλο; 

 

Θρεπτικά συστατικά του κρέατος:

 

  1. Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξία, καθώς περιέχει μια πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς κάποια από αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και είναι απαραίτητο να τα λάβει μέσω της διατροφής. Οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στα παιδιά και τους εφήβους, στους αθλητές και τις έγκυες γυναίκες, καθώς επίσης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης από κάποιο χειρουργείο ή ασθένεια.

 

  1. Ανόργανα στοιχεία: σίδηρος, ψευδάργυρος και σελήνιο

Σίδηρος:

Το κρέας αποτελεί κύρια πηγή σιδήρου, αν και ο σίδηρος υπάρχει σε αρκετά τρόφιμα, όμως, το κρέας και τα θαλασσινά είναι οι μόνες πηγές αιμικού σιδήρου. Αυτός ο τύπος σιδήρου απορροφάται από το σώμα πολύ πιο εύκολα απ’ ότι ο σίδηρος που υπάρχει στα λαχανικά, στα όσπρια και στα δημητριακά. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα στις λοιμώξεις, ενώ αποτελεί μία από τις πιο κοινές διατροφικές ανεπάρκειες στην Ευρώπη. Η τακτική κατανάλωση κρέατος είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια σιδήρου.

Ψευδάργυρος:

 Ο ψευδάργυρος έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με τον σίδηρο δηλαδή ενώ υπάρχει και σε φυτικά τρόφιμα απορροφάται από τον οργανισμό καλύτερα όταν βρίσκετε στο κρέας. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, καθώς επίσης και για την άμυνα του οργανισμού από τις λοιμώξεις, αλλά και για την επούλωση των τραυμάτων.

Σελήνιο:

Το κρέας είναι, επίσης, μια σημαντική πηγή σεληνίου. Η περιεκτικότητα του εδάφους ενός βοσκότοπου σε σελήνιο καθορίζει και την περιεκτικότητα σε σελήνιο της βοσκής και των καρπών από τα οποία τρέφονται τα ζώα και, κατά συνέπεια, την περιεκτικότητα του κρέατός τους σε αυτό. Στο σώμα μας, συγκεκριμένες πρωτεΐνες που συνδεδεμένες με  σελήνιο (σεληνιοπρωτεΐνες) εμπλέκονται στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και στην επιδιόρθωση του DNA.

  1. Βιταμίνες

Βιταμίνη Β12 :

Το κρέας περιέχει μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά η βιταμίνη Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς βρίσκεται στη φύση σε ζωικά κυρίως προϊόντα (π.χ. κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά και θαλασσινά). Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για να δομηθεί το γενετικό μας υλικό, DNA, και έτσι έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα, μερικές από τις οποίες είναι η συμβολή της στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής μπορεί  να προκαλέσει νευρολογικές δυσλειτουργίες και έχει γίνει αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους, λόγω του μειωμένου ρυθμού απορρόφησης, αλλά και της ανεπαρκούς πρόσληψης της βιταμίνης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

  1. Λίπος

Το λίπος του κρέατος είναι πολύ σημαντική πηγή ενέργειας, κάποιων λιποδιαλυτών  βιταμινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Τα είδη των λιπαρών που υπάρχουν στο κρέας είναι σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένα ανάμεσα σε κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά.

Πίνακας 1.  Θρεπτική σύσταση διαφόρων κρεατικών

Θρεπτικά συστατικά/ Ενέργεια

Μοσχαρίσιο κρέας 

Χοιρινό κρέας 

Αρνί a

Κοτόπουλο 

Ενέργεια (Kcal/KJ)

108/455

105/443

117/491

145/607

Πρωτεΐνες (gr)

22.0

22.0

20.8

22.2

Λίπος (gr)

1.9

1.9

3.7

6.2

Σίδηρος (mg)

2.1

1.0

1.6

1.1

Ψευδάργυρος (mg)

4.3

2.4

2.9

Δεν υπάρχουν δεδομένα

Σελήνιο (μg)

5.4

12.0

4.1

6.2

Βιταμίνη B12(μg)

5.0

2.0

2.7

0.4

Να μην ξεχνά με όμως ότι το κρέας αποτελεί μια τροφή που είναι πλούσια σε χοληστερίνη και όπως αναφέραμε παραπάνω και σε κορεσμένα λιπαρά που και τα δύο συντελούν στην αύξηση των καρδιαγγειακών νόσων και σύμφωνα με έρευνες και στην εμφάνιση καρκίνου. Γι αυτό λοιπόν τον λόγω προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες κρέατος, συνιστάται το κόκκινο κρέας μια με δύο φορές την εβδομάδα.  


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί  την πρώτη  Τετάρτη κάθε μήνα  στο Lesvosnews.net

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις