Γιατί η πείνα δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους;
Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *
Μια από τις πιο συχνές λανθασμένες απόψεις που έχει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι για να χάνουμε βάρος πρέπει να πεινάμε. Η πεποίθηση τους όμως αυτή, τους εμποδίζει να εμπιστευτούν ένα πλήρες διαιτολόγιο με το οποίο εφόσον δεν θα πεινάσουν είναι σίγουροι ότι δεν θα αδυνατήσουν κιόλας!
Το σώμα μας είναι ένα εργοστάσιο
Τόσο ο εγκέφαλος όσο και το υπόλοιπο σώμα απαιτεί γλυκόζη ως καύσιμο. Ο εγκέφαλος έχει αυξημένες απαιτήσεις σε γλυκόζη και καταναλώνει το ½ των ενεργειακών μας αναγκών. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να διατηρήσει τα αποθέματα γλυκόζης με κάθε κόστος και μπορεί να μειώσει την παροχή της γλυκόζης σε άλλα συστήματα του οργανισμού όταν η ποσότητα στο αίμα είναι χαμηλή.
Η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα επίπεδα ρυθμίζονται από την ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Κάθε κύτταρο των ιστών του σώματος είναι σαν ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο που χρησιμοποιεί γλυκόζη ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Χωρίς την ινσουλίνη τα κύτταρα μας δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη και θα διέκοπταν την λειτουργία τους.
Όταν λοιπόν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα φαγητού, η περίσσεια γλυκόζης που παραμένει στο αίμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα και αποθηκεύεται στο ήπαρ σε μορφή γλυκογόνου και στα λιποκύτταρα αποθηκεύεται ως λίπος.
Ενώ στην περίπτωση της υπογλυκαιμίας ο εγκέφαλος ο οποίος περιέχει πολλούς αισθητήρες γλυκόζης οι οποίοι όταν διακρίνουν πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης δίνουν εντολή είτε να απελευθερώσει το ήπαρ γλυκόζη είτε κάνει το άτομο να αναζητήσει τροφή.
Πως οδηγούμαστε στην υπερβολική αίσθηση της πείνας;
Οι επαναλαμβανόμενες υπερφαγίες, ιδιαίτερα με πολλούς υδατάνθρακες, κάνουν το πάγκρεας να παράγει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία χαμηλώνει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οδηγεί σε υπερβολική πείνα. Όλη αυτή η διαδικασία οδηγεί σε ανισορροπία των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η υπογλυκαιμία ενεργοποιεί ισχυρούς ορεξιογόνους νευροδιαβιβαστές και αυξάνουν την όρεξη.
Επίσης η υπογλυκαιμία οδηγεί το άτομο σε:
- Ανησυχία και εκνευρισμό, λόγω έκκρισης αδρεναλίνης και κορτιζόλης.
- Εύκολη αύξηση βάρους. Τα κύτταρα αποκτούν αντίσταση στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να απορροφήσουν και να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας.
- Αύξηση του προκαθορισμένου σημείου βάρους. δηλαδή όταν το άτομο βρίσκετε σε κατάσταση υπογλυκαιμίας, βιώνει ασιτία με αποτέλεσμα να αυξάνει το προκαθορισμένο σημείο βάρους του.
Η υπογλυκαιμία και η ινσουλινοαντίσταση μπορούν να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσω της διατροφής με την υιοθέτηση κατάλληλων διατροφικών συνήθειών όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση του πρωινού γεύματος και των συχνών γευμάτων ανά 3 ώρες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συνδυασμό με τη συστηματική ήπια άσκηση αποτελούν τα κλειδιά της επιτυχίας!
* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893
Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net