Skip to main content

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Η γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση και δυσπεψία  είναι  παθήσεις του στομάχου όπου το τελευταίο διάστημα φαίνεται να ταλαιπωρούν  πολλούς ανθρώπους. Οι διαπιστώσεις που έχω κάνει από το πελατολόγιο με το οποίο συνεργάζομαι είναι ότι εμφανίζεται κυρίως  στις γυναίκες και σε διάφορες ηλικίες με μια μεγαλύτερη συχνότητα ηλικίας 30-40 ετών. Κατά την γνώμη μου και με βάση του ιστορικού των ατόμων αυτών, τα αίτια είναι κυρίως :

  1. αύξηση βάρους
  2. ακατάστατο ωράριο γευμάτων
  3. και αυξημένο άγχος στην καθημερινότητα τους.

Ας  τα πάρουμε όμως από την αρχή για να κατανοήσουμε :  τι ακριβώς είναι οι παθήσεις αυτές, ποια είναι τα αίτια εμφάνισης τους και πως μπορεί να συμβάλει η διατροφή και ο τρόπους ζωής.     

 Ως  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η παθολογική εκείνη κατάσταση όπου γαστρικό περιεχόμενο παλινδρομεί (επιστρέφει) από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Τα συνηθέστερα και πιο έντονο, συμπτώματα είναι οπισθοστερνικό καύσος και πόνος, κοιλιακό άλγος, ερυγές, ναυτία, δυσκολία στην κατάποση, βήχας, βραχνάδα.

Ως  δυσπεψία  χαρακτηρίζεται η εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων του ανώτερου πεπτικού, όπως κοιλιακός πόνος, κορεσμός, αίσθημα καύσου, ναυτία, ανορεξία, ερυγές, μετεωρισμός χωρίς όμως να υπάρχει άμεσος συσχετισμός των συμπτωμάτων με κάποιο αίτιο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Και στις δύο παθήσεις, ο έλεγχος της διατροφής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έτσι:

  • Να αποφεύγετε τροφές που ευνοούν την παλινδρόμηση και ερεθίζουν τον οισοφάγο και τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα όπως: λιπαρά και τηγανητά φαγητά, τροφές με πικάντικες σάλτσες, καρυκεύματα, μέντα, σοκολάτα, καφές, ντομάτα, κρεμμύδια, ξηροί καρποί, αεριούχα ποτά και βέβαια αλκοόλ.
  • Μειώστε τη ποσότητα του κάθε γεύματος. Συχνά και μικρά γεύματα βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  •    Μειώστε το βάρος σας (για τους υπέρβαρους), ειδικά αν έχετε αυξημένο λίπος στην κοιλιά.
  • Αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα (αφήστε αν είναι δυνατό τουλάχιστον δύο ώρες, ειδικά μετά το βραδινό) και αποφεύγετε τα πολλά υγρά πριν την κατάκλιση.
  •  Έχετε το σώμα σας ανασηκωμένο όταν ξαπλώνετε ή κοιμάστε (μπορείτε π.χ.

να τοποθετείτε μαξιλάρια κάτω από την πλάτη σας).

  • Αποφεύγετε τα πολύ στενά ρούχα και τις σφικτά δεμένες ζώνες.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.

Επομένως, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε την  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την δυσπεψία εάν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και να αποφύγετε ένα χρόνιο πρόβλημα που θα σας ταλαιπωρεί εφόρου ζωής.


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις