Βιβλίο
20/02/2021 - 09:44Παναγιώτης Σκορδάς: Συναντήσεις. Συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους,
Το 2014 είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Αιολίδα» το βιβλίο του φιλολόγου-εκπαιδευτικού Παναγιώτη Σκορδά με τίτλο «Πρόσωπα. 30 συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους» με πρόλογο του Παντελή Μπουκάλα.
Ως συμπλήρωμα και συνέχεια αυτής της προσπάθειας ήρθε ο παρών τόμος με 23 συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού: Λάκης Παπαστάθης, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Φώτης Μακρής, Σάκης Σερέφας, Δήμος Αβδελιώδης, Φωτεινή Φραγκούλη, Αλέξης Πανσέληνος, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαίρη Κόντζογλου, Γιάννης Καλπούζος, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Φιλομήλα Λαπατά, Ισίδωρος Ζουργός, Λιλή Λαμπρέλλη, Ελένη Πριοβόλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Μαίρη Τσόγκα, Γιάννης Μακριδάκης, Δημήτρης Γέρος, Γιώργος Ξένος.
Οι συνεντεύξεις αυτές είχαν πρωτοδημοσιευτεί στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ την περίοδο 2014-2018. Προλογίζουν η Ανθούλα Δανιήλ και ο Λάκης Παπαστάθης.
Ο Λάκης Παπαστάθης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με τις συνεντεύξεις ασχολούμαι πενήντα χρόνια περίπου. Δεν άργησα να καταλάβω πως σε αυτό το παιχνίδι της «μαιευτικής», εξ ίσου με τον ερωτώμενο, πρωταγωνιστεί και αυτός που ρωτάει. Αυτός δομεί και συνθέτει τα λόγια που οι ερωτήσεις του προκάλεσαν και στήνει το όλο οικοδόμημα της συνέντευξης που τους εμπεριέχει και τους δύο. Ερωτήσεις και απαντήσεις συνθέτουν ένα κείμενο που δεν εντάσσεται στη λογοτεχνία αλλά πάντα το αναζητούμε για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που είναι πίσω από ένα σημαντικό έργο. Ο Παναγιώτης Σκορδάς με μεγάλη εμπειρία πια, έχει το μέτρο και τις γνώσεις για να είναι ένας από τους πιο επαρκείς συνομιλητές που γνωρίζω. Παράλληλα η αγάπη για τον τόπο του είναι πάντα παρούσα και δημιουργεί ένα γλυκό αίσθημα συγκίνησης στον αναγνώστη».
Η συγγραφέας, κριτικός Ανθούλα Δανιήλ στο εκτενές προλογικό της κείμενο με τον τίτλο
«Κάθε Συνάντηση κι ένα μικρό “Συμπόσιο”…» γράφει μεταξύ άλλων: «Ο Παναγιώτης Σκορδάς συνάντησε τους επιφανείς καλλιτέχνες και λογοτέχνες, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και τις βιβλιοπαρουσιάσεις, συνομίλησε μαζί τους, κατέγραψε τις ενδιαφέρουσες κουβέντες τους με αγάπη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φροντίδα, στις Συναντήσεις, το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας. Κάθε Συνάντηση κι ένα μικρό “Συμπόσιο”, όπου η τέχνη και η ζωή, η γνώση και η εμπειρία, όλα μαζί, σε σύμπλεξη αρμονική, δίνουν το καλλιτεχνικό στίγμα των καιρών μας. Οι πολύ σωστά μελετημένες ερωτήσεις έδωσαν στους ερωτώμενους την ευκαιρία να φωτίσουν το θέμα τους σε βάθος και πλάτος. Να φέρουν στην επιφάνεια άγνωστα στρώματα πνευματικά και ψυχικά, προσωπικά αλλά και άλλα συλλογικά χαρακτηριστικά που επιβιώνουν στη φυλή, παραπέμποντας σε αρχαίους και νεότερους δημιουργούς, και που παραμένουν μέσα μας ζωντανά, υποδόρια και δραστικά. Οι συνεντεύξεις, με το πλούσιο υλικό τους, ευχάριστο και σημαντικό για νεαρούς και ώριμους αναγνώστες, μιλούν στο κοινό όχι μόνο για να δει τις προσωπικότητες και τα έργα τους, αλλά για να μάθει με έναν άλλο τρόπο πιο απλό και πιο επικοινωνιακό τη ζωή και τις δυναμογόνες διαδικασίες της πίσω από κάθε δημιουργία. Με λόγο εύληπτο, χαριτωμένο, με τρόπο, λιγότερο ή περισσότερο, άμεσο και αιχμηρό, με ψυχική και πνευματική άνεση, οι δημιουργοί απευθύνονται στο πλατύ κοινό, κουβεντιάζουν μαζί του και αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη μορφή δημοκρατίας, στην οποία μετέχουμε όλοι, ενημερωνόμαστε, μαθαίνουμε, οφελούμαστε, απολαμβάνουμε».
Το βιβλίο ανοίγει με ένα κατατοπιστικό κείμενο του Παναγιώτη Σκορδά, ο οποίος αναφερόμενος στην περίοδο 2014-2018, που έγιναν και δημοσιεύτηκαν οι συνεντεύξεις τονίζει; «Τα χρόνια αυτά υπήρξαν η καρδιά της πολυσύνθετης και βασανιστικής κρίσης και των μνημονίων που συντάραξαν την χώρα μας. Η Λέσβος τη χρονική αυτή περίοδο δοκιμάστηκε και από τις μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, γεγονός που απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Όπως ήταν φυσικό μέρος των συζητήσεων περιστράφηκε και γύρω από τα δύο αυτά θέματα. Ας διαβαστεί, λοιπόν, το βιβλίο και μέσα από την οπτική της χρονικής συγκυρίας, της ημερολογιακής οξύτητας, της ιστορικής αποτύπωσης».