Αθλητικά

04/08/2024 - 22:29

Τι κερδίζουν όσοι κατακτούν μετάλλιο - Πόσα χρήματα θα πάρει η Μηλένα Κοντού

Πολλαπλά κερδισμένοι κατεβαίνουν από το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων όσοι αθλητές κατακτούν μία από τις τρεις θέσεις. Τα προνόμια και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που παίρνουν.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές που κατακτούν μετάλλια δεν λαμβάνουν μόνο τα συμβολικά βραβεία που απονέμει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα συγχαρητήρια από τους επίσημους φορείς.

Μαζί με το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που πραγματοποιούνται στο Παρίσι, οι Ολυμπιονίκες φεύγουν και με ένα χρυσό κουτί, το οποίο περιέχει το έργο του Παριζιάνου δημιουργού Αλμπέρτο Γκατόνι, μια εικαστική απεικόνιση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Στο πόστερ απεικονίζονται αθλητές κατά την εκτέλεση των αγωνισμάτων τους, φίλαθλοι να ζητοκραυγάζουν, αγάλματα και πολλές ακόμα λεπτομέρειες όπως εκείνη η μεγάλη επιγραφή στο κέντρο, όπου αναγράφει “XXXIII Olympiade, αναφορά στην 33η Ολυμπιάδα που λαμβάνει χώρα φέτος στο Παρίσι.

 

Ωστόσο, η ανταμοιβή για τους μεταλλιούχους δεν σταματά εκεί. Παρόλο που η ΔΟΕ δεν παρέχει χρηματικά βραβεία για τις επιτυχίες των αθλητών, αρκετές χώρες προσφέρουν σημαντικά χρηματικά κίνητρα στους αθλητές τους ως αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτυχιών τους.

Αυτές οι χρηματικές ανταμοιβές λειτουργούν ως επιπλέον κίνητρο για τους αθλητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να τιμήσουν τη χώρα τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Η πρακτική αυτή ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με ορισμένες να προσφέρουν γενναιόδωρα μπόνους για κάθε χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο, ενισχύοντας έτσι το κίνητρο για διάκριση και επιτυχία.

Τι κερδίζουν οι Έλληνες αθλητές που κατακτούν μετάλλια

Το ελληνικό κράτος χορηγεί ένα από τα υψηλότερα πριμ παγκοσμίως σε όσους κατακτούν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με μία σειρά από προνόμια για τη μέγιστη διάκριση που μπορεί να πετύχει ένας αθλητής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το SPORT 24, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει 90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο (ουδείς το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στη Γαλλία), 60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο (Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο) και 50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο (Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους).

Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που έφεραν μετάλλια στη χώρα και εκείνες θα το διαχειριστούν όπως κρίνουν σωστό.

Δεν υπολογίζονται ποσά από χορηγίες που μπορεί να έχει κάθε αθλητής (η Δώρα Γκουντούρα πήρε από δικό της σπόνσορα πριμ κατάκτησης μεταλλίου μετά από τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας).

Από εκεί και πέρα, μετάλλιο σημαίνει επίσης διορισμός στον δημόσιο τομέααπονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγούαπευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ και απευθείας εισαγωγή σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).

 

news247.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ