Skip to main content

Στη Μυτιλήνη κυνηγημένοι από το ISIS-K

ISIS-K

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Κυνηγημένοι από το ISIS-K, το ίδιο παρακλάδι των τζιχαντιστών του ISIS που ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στο συναυλιακό κέντρο Crocus στη Μόσχα, δήλωσαν πως είναι τα μέλη μιας οικογένειας Αφγανών, που ζήτησαν άσυλο στη Μυτιλήνη. Το ζευγάρι  σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news247.gr με πέντε ανήλικα παιδιά είπε ότι απειλείται με διώξεις και θάνατο από το ISIS-K.

Στην προφορική συνέντευξη ο πατέρας της οικογένειας, στο επάγγελμα αγρότης, είπε ότι φοβούμενος για τη ζωή της συζύγου και των παιδιών του, πέρασαν με αφγανικά διαβατήρια στο Ιράν και από εκεί έφτασαν στην Τουρκία. Έμειναν για λίγο καιρό στο σπίτι ενός διακινητή στην Κωνσταντινούπολη κι έπειτα μεταφέρθηκαν στα παράλια, για να περάσουν με βάρκα στη Λέσβο. Όσο καιρό βρίσκονταν στην Τουρκία, η γυναίκα της οικογένειας κυοφορούσε. Όμως, καθώς δεν ήταν επίσημα καταγραμμένη, δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα υγείας, παρότι η εγκυμοσύνη της ήταν δύσκολη και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η αίτηση του ζευγαριού στην Επιτροπή Ασύλου θα κρινόταν με βάση το ερώτημα αν η Τουρκία αποτελεί γι’ αυτούς ασφαλή τρίτη χώρα. Ο άντρας της οικογένειας είπε ότι φοβάται την απέλαση και η γυναίκα πρόσθεσε ότι φοβάται για όσα είχε περάσει. 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του news247.gr το αίτημα ασύλου της οικογένειας των κυνηγημένων από το ISIS-K Αφγανών στη Μυτιλήνη απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό. Η δευτεροβάθμια επιτροπή έκρινε διαφορετικά. Το διάστημα μετά την κρίση του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία σταμάτησε να δέχεται επανεγκατάστάσεις. Επιπλέον, οι μη καταγεγραμμένοι στο έδαφός της αλλοδαποί αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την πρόσβαση στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή έλαβε υπόψη τα πέντε ανήλικα παιδιά της οικογένειας και την ανάγκη για προστασία του βέλτιστου συμφέροντος τους, το οποίο επιτάσσει την εξασφάλιση ενός σταθερού και κατά το δυνατόν ασφαλούς περιβάλλοντος. Κρίθηκε ότι η Τουρκία δε θεωρείται ασφαλής χώρα και επομένως χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα στην οικογένεια.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία