Πύρινο εφιάλτη ζει από το πρωί της Κυριακής η Μυτιλήνη. Η φωτιά ξέσπασε το πρωί σε πευκόφυτη δασική έκταση, στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Μυτιλήνης, που βρίσκεται βόρεια του αεροδρομίου.Η φωτιά ξεκίνησε στον αγροτικό δρόμο ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα και το Καγιάνι που οδηγεί στο γήπεδο της περιοχής. Η φωτιά κατευθύνθηκε αρχικά προς το βουνό, ενώ για την κατάσβεση της επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 26 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 20 πεζοπόρα τμήματα, ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
Κι ενώ το μεσημέρι όλα έδειχναν ότι η φωτιά σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο, ακολούθησαν αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε νέα μέτωπα σε Αμαλή και Χαραμίδα.
Δραματική η κατάσταση στο χωριό της Αγίας Μαρίνας όπου οι κάτοικοι έδωσαν μάχη για να μην περάσει η φωτιά το δρόμο που οδηγεί στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΑ Αιγαίου η φωτιά έκαψε πάνω από 2000 στρέμματα δάσους και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στον ελαιώνα. Νωρίτερα προς στιγμή, κινδύνεψε και πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών μαζί με εθελοντές από τις φλόγες της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ από την κατεύθυνσή της απειλούνται και κατοικίες.
Δύσκολες στιγμές και στη Χαραμίδα όπου οι φλόγες έφθασαν μέχρι τη θάλασσα. Εκκενώθηκαν εξοχικές κατοικίες. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο κάηκαν οι εγκαταστάσεις του παλιού στρατιωτικού φυλακίου της ίδιας περιοχής όπου είχαν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία του πολιτιστικού εκπαιδευτικού κέντρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη Λέσβο.
Αξίζει να τονιστεί ότι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν στο Lesvosnews.net ότι φωτιά είχε ξεσπάσει στο ίδιο σημείο πριν από δύο χρόνια. Επίσης στα σχόλια τους αναφέρουν ότι δεν εκτιμήθηκε από την αρχή το μέγεθος της πυρκαγιάς και καθυστέρησαν οι ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για εμπρησμό. Για άλλη μια φορά ήρθε στην επιφάνεια το θέμα ανεφοδιασμού καυσίμων των πυροσβεστικών αεροπλάνων καθώς ο ανεφοδιασμός δεν μπορεί να γίνει στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Αργά το απόγευμα ήρθε στρατιωτικό αεροπλάνο C 130 από τη Θεσσαλονική που μετέφερε επιπλέον προσωπικό για τη μάχη με τις φλόγες τη νύχτα.
Ενδεικτικό της μεγάλης έκτασης της φωτιάς είναι και το γεγονός ότι οι καπνοί ήταν ορατοί από κέντρο της Μυτιλήνης και από πολλά άλλα σημεία του νησιού (πχ Άγιος Ισίδωρος Πλωμαρίου, Κόλπος Γέρας, Βατερά)
Τελευταία εξέλιξη
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει ότι η πυρκαγιά στη Μυτιλήνη έχει τεθεί υπό έλεγχο και αύριο το πρωί θα συνεχίσουν το έργο τους τα πυροσβεστικά αεροπλάνα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν δύσκολη για τις δυνάμεις της Πυροσβεστική Υπηρεσίας λόγω του ισχυρού ανέμου που πνέει στην περιοχή.
Στη μάχη για τον έλεγχο της φωτιάς μετείχαν συνολικά 2 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα και πεζοπόρα τμήματα που αποτελούνταν από 34 άτομα.
up date Δευτέρα 31/08/2015 ώρα 08:00
Για την κατάσβεση της φωτιάς, από το πρωί, επιχειρούν 3 ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο τύπου Πετζετέλ, καθώς το δεύτερο που εδρεύει στη Μυτιλήνη καθηλώθηκε στο έδαφος λόγω βλάβης, και 4 αεροπλάνα τύπου καναντέρ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και πάρα πολλοί εθελοντές.
Η φωτιά έχει περιοριστεί κυρίως σε χαράδρα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και είναι υπό πλήρη έλεγχο.
Το πρωί έφθασαν με το πλοίο της γραμμής 8 πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα ενισχύοντας έτσι τις δυνάμεις και περιορίζοντας το κίνδυνο από τυχόν αναζωπυρώσεις.
up date Δευτέρα 31/08/2015 ώρα 17:00
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης σε Αμαλή, Κουρτερή και Αγία Μαρίνα. Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι αλλεπάλληλες σε όλη την έκταση της καμμένης περιοχής. Ο απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς όπως μεταδίσει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ανέρχεται σε περισσότερα από 4000 στρέμματα πευκοδάσους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένει η Χαραμίδα, λόγω της καταστροφής στύλων της ΔΕΗ από τη φωτιά. Από τις φλόγες καταστράφηκε και το πρώην στρατιωτικό φυλάκιο της Χαραμίδας.
"Θα περάσουν αρκετές μέρες για να ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Οι εστίες είναι αρκετές ακόμα και συνεχώς έχουμε αναζωπυρώσεις. Τα οχήματα με όλο το προσωπικό θα παραμείνουν όσο χρειαστεί ώστε να σβηστεί και η τελευταία σπίθα" δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Διοικητής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευτέρης Ελευθεριάδης.