Αστυνομικό Ρεπορτάζ

07/07/2024 - 16:35

Ολοκληρώνεται η εμβληματική δίκη για την ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς πριν από 6 χρόνια

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εμβληματική δίκη στο δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, για τη ρατσιστική επίθεση που έλαβε χώρα στην πλατεία Σαπφούς κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων, τον Απρίλιο του 2018. Συγκεκριμένα, απομένει η ολοκλήρωση των απολογιών, η πρόταση εισαγγελέα, οι αγορεύσεις των δικηγόρων και η απόφαση.

Θυμίζουμε ότι στις 22 Απριλίου του 2018 μετά την καθιερωμένη κυριακάτικη υποστολή της σημαίας, σημειώθηκε εκτεταμένη ρατσιστική επίθεση στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης. Περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες, ανάμεσα τους και παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στον χώρο της πλατείας Σαπφούς. Οι συγκεντρωμένοι στο χώρο της πλατείας διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης και την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, έπειτα από τον θάνατο ενός συμπατριώτη τους. Τη νύχτα εκείνη, οι επιτιθέμενοι περικύκλωσαν απειλητικά τους συγκεντρωμένους της πλατείας, πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν με προσβλητικές αναφορές ρατσιστικού περιεχομένου.

Τα βίαια επεισόδια έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης μέρας με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο για αντίσταση, στάση και παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αδικήματα από τα οποία εν τέλει απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο.

Οκτώ μήνες μετά την ρατσιστική επίθεση, το Νοέμβριο του 2018, ταυτοποιήθηκαν 26 πιθανοί δράστες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ενώ τέσσερις μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, ασκήθηκε αισίως ποινική δίωξη κατά των δραστών, μεταξύ άλλων και με το άρθρο 81Α του παλαιού Ποινικού Κώδικα (82Α του νέου ΠΚ) που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Έξι χρόνια μετά, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 πρόκειται να ολοκληρωθεί μετά από πρωτοφανή καθυστέρηση η πρώτη υπόθεση που εισάγεται ως ρατσιστικό έγκλημα στα δικαστήρια της Μυτιλήνης. Η HIAS Greece εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης και έχοντας εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αναμένει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενόψει της μείζονος απαξίας του συγκεκριμένου περιστατικού.

 

https://www.pressenza.com/

Μοιράσου το άρθρο!