Skip to main content

«Κόκκινο τηλέφωνο» για μεταναστευτικό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Σε νέα φάση εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας γύρω από το Μεταναστευτικό. Αν και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να βρεθεί ένας κοινός τόπος, η χθεσινή συνάντηση των Ελλήνων υπουργών Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, Μετανάστευσης, Δ. Καιρίδη και Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια επισφράγισε το θετικό κλίμα που εδώ και δύο μήνες έχει επιτευχθεί. Στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν κυρίως θέματα αρμοδιότητας των δύο Λιμενικών Σωμάτων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός έδωσε το στίγμα του, αφού υπερθεμάτισε για το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όπως καταφέραμε να ανακόψουμε τις ροές στα χερσαία σύνορα, είμαι αποφασισμένος να συμβάλουμε στο να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές και στη θάλασσα».

Η ενίσχυση των καλών σχέσεων θα επιτευχθεί με τη νέα χάρτα πρωτοβουλιών που αποφασίστηκε. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν συχνές και τακτικές συναντήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία πολιτικών και αξιωματούχων, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα που θα προκύπτουν στη στόχευση για μείωση των μεταναστευτικών ροών και θα αποφασίζονται τα επόμενα βήματα της συνεργασίας όπως και απολογισμοί των μέχρι τότε δράσεων.

Κοινές ενέργειες

Η αρχή των συναντήσεων θα γίνει τον Ιανουάριο όταν ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδεία του αρχηγού του
Λιμενικού Σώματος, αντιναυάρχου Γ. Αλεξανδράκη, θα μεταβούν στην Άγκυρα της Τουρκίας για συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις κοινές ενέργειες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμφωνία για ανοικτή γραμμή επικοινωνίας των δύο αρχηγών του Λιμενικού Σώματος, σε 24ωρη βάση. Μία ενέργεια με πολύ κρίσιμο επιχειρησιακό χαρακτήρα, καθώς για πρώτη φορά η επικοινωνία των δύο σωμάτων αποκτά τόσο άμεσους και ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας.

Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν σε αυτή τη φάση μετά το ταξίδι στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί και εξαγγελία του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη για εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο, ωστόσο μετά την απόφαση για απευθείας συνομιλίες των δύο αρχηγών, φαίνεται ότι ακολουθήθηκε ακόμα πιο αναβαθμισμένη πρόταση, άρα είναι πιθανό να μη χρειάζεται εγκατάσταση των δύο αξιωματικών σε Λέσβο και Σμύρνη.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε δύο μήνες, οι ελληνικές Αρχές κατέγραφαν σημαντική μείωση στις αφίξεις
μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των αφίξεων έφθασε τις 4.584 τον Νοέμβριο έναντι 6.863 τον Οκτώβριο σημειώνοντας μείωση κατά 33,2%.

Τον Οκτώβριο

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο είχε σημειωθεί μείωση 40,2% στις αφίξεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση μεταξύ Νοεμβρίου
και Σεπτεμβρίου 2023 αγγίζει το 60%, τον μήνα δηλαδή που καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων για το 2023 και την άφιξη 11.470 μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

 

Πηγή: εφημερίδα  Ελεύθερος Τύπος 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις