Ψηφιακή επανάσταση στα χωράφια: Η «Γεωργία με Ευφυΐα» φέρνει το μέλλον και στη Λέσβο!
Σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη μια σημαντική ημερίδα με θέμα τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα», στο πλαίσιο του πρωτοποριακού έργου «Γεωργία με Ευφυΐα». Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το ΚΔΥ Μυτιλήνης στην αίθουσα του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου του Επιμελητηρίου Λέσβου προσέλκυσε παραγωγούς, γεωργικούς συμβούλους και εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας.
Το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα», που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Ένωση Εταιρειών «NEUROPUBLIC – OTE – ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», αποτελεί μια καινοτόμο πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Βασίζεται στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από 3.050 αγρομετεωρολογικούς σταθμούς (3.000 υποστηρικτικούς εντός καλλιεργειών και 50 για συλλογή δεδομένων εκτός), 50 drones, δορυφόρους και 50 πειραματικά αγροτεμάχια που μελετούν 21 καλλιέργειες, όπως ελιά, αμπέλι και ροδάκινο. Στη Λέσβο, ειδικότερα, λειτουργούν 35 σταθμοί και ένα πειραματικό αγρόκτημα στην περιοχή της Γέρας, ενισχύοντας την τοπική εφαρμογή του προγράμματος.

Την παρουσίαση εκ μέρους της Neuropublic έκανε ο κ. Στρατής Κεφάλας και επικεντρώθηκε στο αντικείμενο και τους στόχους του έργου, τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας –όπως η μείωση του κόστους παραγωγής έως 45% , η αύξηση της αποδοτικότητας και η βιωσιμότητα– και την Τεχνολογική Πλατφόρμα Ευφυούς Γεωργίας. Η πλατφόρμα, που ενσωματώνει δεδομένα από πολλαπλές πηγές, επιτρέπει στους παραγωγούς να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προσαρμοζόμενοι στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα υπό ανάπτυξη υποσυστήματα της πλατφόρμας ευφυούς γεωργίας εγγυώνται τη βιωσιμότητα της τεχνολογικής υποδομής που θα εξυπηρετεί το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας ανεξαρτήτως καλλιέργειας. Ο κ. Κεφάλας επίσης εξήγησε πώς μέσα από εφαρμογές που ήδη είναι διαθέσιμες θα μπορεί ο κάθε παραγωγός μετά την παράδοση του έργου να εισάγει δεδομένα από τα αγροτεμάχια του και να λαμβάνει ενημερώσεις αξιοποιώντας τα δεδομένα του έργου.
Κατά την ημερίδα, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τη σημασία της δράσης και τη δυνατότητα συνεργειών με άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης υπογράμμισε την ανάγκη για μια ενιαία βάση δεδομένων, που θα συνδυάζει πληροφορίες από τοπικές δράσεις (π.χ. Interreg για εδάφη), προσφέροντας ολοκληρωμένη εικόνα στους παραγωγούς.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή τους και να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει αγρότες και φορείς αξιοποιώντας τον τεράστιο όγκο δεδομένων.
Το έργο, που καλύπτει το 70% των γεωργικών εκτάσεων της χώρας, θα παραδοθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 6 Μαΐου 2025. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, το Υπουργείο θα αποφασίσει ποια δεδομένα θα είναι ανοιχτά και πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η τεράστια υποδομή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στην ελληνική γεωργία.
