Αστυνομικό Ρεπορτάζ

27/07/2022 - 20:31

Επίσημη ενημέρωση : έχει οριοθετηθεί η αναζωπύρωση στη Βρίσα, ενεργό το βόρειο μέτωπο

Συνεχής ενημέρωση

O  εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε ενημέρωση  πριν από λίγο

 

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό εξαιτίας ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο, που κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα. 'Αμεσα εστάλη μήνυμα από το 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Όπως τόνισε η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων για να απεγκλωβίσουν δύο ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού που παρέμειναν στον οικισμό. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης έχει οριοθετηθεί , ενώ παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Στη πυρκαγιά της Λέσβου επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Επίσης συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές.

 

Νωρίτερα υπήρξε σύγχυση σχετικά με την εκκένωση του στρατοπέδου στην περιοχή του Πολιχνίτου. Τελικά δεν εκκενώθηκε καθώς εκτιμήθηκαν τα νέα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή στον περιμετρικό χώρο του στρατοπέδου γίνονται εργασίες για να αυξηθεί  η πυροπροστασία. 

 

Παρέμβαση από την Μαρία Κομνηνάκα:

Να σταλούν επιτέλους ενισχύσεις για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά στη Λέσβο, η οποία πήρε εκ νέου επικίνδυνες διαστάσεις, απαίτησε από το βήμα της Βουλής η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ στον συγκεκριμένο νομό. 

«Δεν το κάνατε μέχρι τώρα, σας το λέμε ξανά: Στείλτε τώρα ενισχύσεις. Είναι πέμπτη μέρα που οι ίδιοι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη εξαντλημένοι. Μέχρι τώρα αποδείχθηκε το έργο τους εξαιρετικό, όμως έχουν ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο», είπε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

«Όταν θέλατε κ. υπουργέ να καταστείλετε τις κινητοποιήσεων των νησιωτών, μέσα σε μια νύχτα οργανώσατε ολόκληρη επιχείρηση», είπε, και πρόσθεσε πως «τώρα εδώ και πέντε μέρες κάνουν έκκληση οι ίδιοι οι πυροσβέστες, μέσω των εκπροσώπων τους, για ενισχύσεις. Και ενισχύσεις δεν βλέπουν. Είκοσι άτομα ήταν όλες κι όλες οι ενισχύσεις εδώ και πέντε μέρες». 

 

-----

Το μεσημέρι το lesvosnews.net έγραφε: 

Εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Βρίσα.  Η φωτιά έχει πλησιάσει επικίνδυνα τον οικισμό της Βρίσας.  Με μεγάλη προσπάθεια της αστυνομίας απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής.  Μάλιστα χρειάστηκε και συνδρομή ασθενοφόρου για να παραλάβει ηλικιωμένη γυναίκα.   

Όλα ξεκίνησαν αργά το μεσημέρι όταν υπήρξε "αναζωπύρωση" στην περιοχή της Λαγκάδας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες δεν πρόκειται για αναζωπύρωση αλλά για εμπρησμό. Σε δηλώσεις τους τόσο ο Βουλευτής κ. Χ. Αθανασίου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Κουφέλος τόνισαν ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για εμπρησμό καθώς έχουν αναπτυχθεί πολλές εστίες.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πέντε αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο. 

Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα το πρωί όλοι θεωρούσαν ότι είχε γραφτεί ο επίλογος της μεγάλης φωτιάς στα Βατερά. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί με τα εναέρια μέσα μέχρι να πέσει το σκοτάδι η αυριανή ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας.  Ο μεγάλος κίνδυνος είναι αν η φωτιά περάσει από την πίσω πλευρά του Πολιχνίτου προς το δάσος των Βασιλικών. Εφιαλτικό σενάριο που κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει...

 

 Νωρίτερα μήνυμα από το 112 - Εκκενώθηκε ξανά η Βρίσα 

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Βρίσα της Λέσβου να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Πολιχνίτο λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies  »

 

 Ανακοίνωση από το Δήμο Δυτικής  Λέσβου: 

Σταθμός συγκέντρωσης το Στάδιο Πολιχνίτου

➡️Τηλέφωνα επικοινωνίας για κάθε ανάγκη:

6992270124 Υπεύθυνη στο Στάδιο

6946906011 Πολιτική Προστασία

2253 3 50230 Δήμος

Μοιράσου το άρθρο!