Αστυνομικό Ρεπορτάζ

04/06/2020 - 17:16

32 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο - Ήταν στη θάλασσα για 28 ώρες! (φωτο)

32 πρόσφυγες  και μετανάστες βγήκαν αργά σήμερα το μεσημέρι στην παραλία Παληό στην περιοχή του Μανταμάδου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τους αποβίβασαν στην ακτή δύο βάρκες της FRONTEX, γιατί η φουσκωτή βάρκα τους δεν είχε μηχανή. Ισχυρίζονται ότι ήταν στη θάλασσα 28 ώρες!

 

φωτο Γιαννης Παυλής 

Νωρίτερα η εφημερίδα των Συντακτών   είχε αναφέρει: 

Αγωνία για την τύχη δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που πλέουν ανοιχτά της Λέσβου εκφράζει η γραμμή υποστήριξης Watch The Med - Alarmphone, καταγγέλλοντας αδιαφορία από το Λιμενικό Σώμα, αλλά και προσπάθεια αποτροπής από μασκοφόρους, σε δύο περιστατικά που συνέβησαν σήμερα.

Το πρώτο περιστατικό φέρεται να είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου 15 ώρες, όπως καταγγέλλει η γραμμή υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών.

«Ενημερωθήκαμε πως περίπου 35-38 άτομα από το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού στα ελληνικά ύδατα κοντά στη Λέσβο» αναφέρει η Alarmphone στο Facebook. Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία «η ελληνική ακτοφυλακή είναι στο οπτικό πεδίο αλλά δεν προχωρά σε διάσωση». «Σας καλούμε να κάνετε το καθήκον σας και να τους διασώσετε» είναι η έκκληση που απευθύνει.

Η «Watch The Med - Alarmphone» με νεότερη ανάρτησή της τονίζει πως οι άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στη βάρκα αυτή τους ενημέρωσαν ότι «δεν μπορούν να αντέξουν πολύ ακόμα». «Βρίσκονται σε πανικό καθώς το νερό μπαίνει στη βάρκα τους. Η ελληνική ακτοφυλακή ακόμα δεν έχει έρθει για να τους διασώσει παρότι είναι κοντά. Ελληνική ακτουφυλακή σταματήστε απλά να κοιτάτε! Διασώστε τους άμεσα στην Ελλάδα» είναι η έκκληση.

Μερικές ώρες αργότερα η Alarmphone ενημέρωσε για δεύτερη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που δεν τους διασώζουν. «Ελληνικά σκάφη είναι εδώ αλλά δεν μας έχουν διασώσει. Φταίει που είμαστε μαύροι; Απαιτούμε από την Ευρώπη να μας σώσει. Έχουμε παιδιά και μωρά στη βάρκα» φέρονται να είπαν στη γραμμή Alarmphone.Παράλληλα, δημοσίευσε βίντεο  στο οποίο καταγράφεται η προσπάθεια αποτροπής βάρκας στην οποία επιβαίνουν πρόσφυγες με παιδιά. Στο βίντεο διακρίνεται σκάφος μπροστά απ' τη βάρκα, που προκαλεί κυματισμό. Και αυτή η βάρκα βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα σύμφωνα με την καταγγελία, που μιλάει για επίθεση μασκοφόρων.

 

 up date Διαβάστε την ανακοίνωση από την Λιμενική αρχή 

 

To βίντεο που αναρτήθηκε από την οργάνωση στο facebook

Μοιράσου το άρθρο!