75% μειώθηκε η λαθρομετανάστευση στη Λέσβο - Αύξηση στον Έβρο
Εντυπωσιακά στοιχεία για την είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα προκύπτουν από τους αριθμούς που αφορούν συλλήψεις στο εννεάμηνο του 2010, η επεξεργασία των οποίων ολοκληρώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά παρουσιάζεται θεαματική αύξηση συλλήψεων παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, ενώ υπάρχει μείωση από τα θαλάσσια σύνορα.
Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και με τη συνδρομή της FRONTEX, κάτι που καθιστά επικίνδυνο για τους διακινητές να μεταφέρουν κόσμο από αυτή την πλευρά και όλο το βάρος έχει πέσει στον Έβρο. Η αύξηση των συλλήψεων των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται από τον Έβρο ανέρχεται στο ποσοστό 371,94%. Συγκεκριμένα φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία 31.219 παράνομοι μετανάστες ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν 6.615.
Μικρή αύξηση εισόδου παράνομων μεταναστών παρατηρείται και στις Κυκλάδες (11,26%) όπου πέρσι εντοπίστηκαν 231 και φέτος 257. Αντίθετα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Σάμο, Χίο) και στα Δωδεκάνησα παρατηρείται μείωση εισόδου παράνομων μεταναστών σε ποσοστό από 74,9 έως 78,5%. Συνολικά το εννεάμηνο του 2010 καταγράφηκαν 96.398 παράνομοι μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα έναντι 96.085 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Επίσης στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν κυρίως από τις αστυνομικές αρχές αλλά και τις λιμενικές συνολικά 924 διακινητές παράνομων μεταναστών.
Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δημιουργεί, όπως δήλωσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκρηκτική κατάσταση δεδομένου ότι εισέρχονται περίπου 250 μετανάστες την ημέρα μόνο από τον Έβρο και συνολικά τόσοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεγάλη πόλη στην Ελλάδα μέσα σε εννέα μήνες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι παράνομοι μετανάστες περνούν τα χερσαία σύνορα μέσα σε 48 ώρες, φθάνουν στην Αθήνα όπου ήδη η κατάσταση είναι βεβαρημένη. Οι αστυνομικές αρχές αναγκάζονται αφού τους καταγράψουν να τους αφήσουν ελεύθερους με χαρτιά που τους δίνουν διορία ενός μηνός να εγκαταλείψουν τη χώρα, κάτι που όμως που τις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται. Για το λόγο αυτό το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ευρώπης αφού οι περισσότεροι που φθάνουν στην Ελλάδα έχουν τελικό προορισμό κάποιες από τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Σε αυτή την κατάσταση αναφερόταν πρόσφατη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο ο οποίος τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, χρειάζεται βοήθεια".