Skip to main content

Πνευματικά δικαιώματα: Οι προτάσεις των ξενοδόχων Λέσβου για το νομοσχέδιο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

 

ΘΕΜΑ: Οργανισμοί Πνευματικών / Συγγενικών δικαιωμάτων, σύγχρονοι…
             «Προκρούστες / Λερναίες ΄Υδρες», όπως λειτουργούν εδώ και χρόνια,
             με την ανοχή της Πολιτείας.
Σχετ.:    α)Τα από 11.4.2013/ΑΠ1429, 27.1.2016/ΑΠ1632, 19.4.2016/ΑΠ1661
              Υπομνήματα της Ε.ΞΕ.Λ.
             β)Προτάσεις Γεν. Εισαγγελέα ΔΕΚ, στην υπόθεση C-641/15, της 25.10.16
             γ)Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016,
             σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών [2015/3014 (RSP)]
             δ)Εισήγηση εκπροσώπου ΣΕΤΕ, στη συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής
             Παρακολούθησης (20.10.16) Ε.Π.Βορ. Αιγαίου 2014-20 (ανεπεξέργαστο
             κείμενο).
 
Κυρία Υπουργέ,
            1.Σε συνέχεια των επισυναπτόμενων αναπάντητων απ’ τους προκατόχους σας (α) σχετικών, των (γ), (δ) και του (β) σχετικού, που απαντά σε προδικαστικό ερώτημα για την ερμηνεία των άρθρου 8, παρ. 2, της οδηγίας 2006/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006, που προβλέπει για τους ΡαδιοΤηλεοπτικούς (Ρ/Τ) Οργανισμούς, το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπουν ή ν’ απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση των εκπομπών τους στο κοινό, σε μέρη, όπου η είσοδος επιτρέπεται στο κοινό έναντι καταβολής αντιτίμου, καθώς και ότι:
2.1.Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), επικαλούμενοι το άρθρο 8, παρ. 3 της οδηγίας 2006/115/ΕΚ, διεκδικούν την καταβολή αντιτίμου απ’ τα καταλύματα, ταυτίζοντας την παρουσίαση στο κοινό / δημόσια εκτέλεση, σε μέρη όπου η είσοδος επιτρέπεται έναντι καταβολής αντιτίμου, με την ιδιωτική, εντός μη δημοσίου χώρου, του δωματίου του Ξενοδοχείου, παρουσίαση / αναμετάδοση Ραδιοτηλεοπτικών (Ρ/Τ) Προγραμμάτων, άποψη που δε συμμεριζόμαστε για τους παρακάτω βάσιμους λόγους:
2.2.Καμία σύγκριση, σχέση ή συσχέτιση, δεν είναι δυνατή, ούτε νοείται μεταξύ της:
Α)Αναμετάδοσης / παρουσίασης στο κοινό, Ρ/Τ Προγραμμάτων, σε μέρη όπου η είσοδος επιτρέπεται στο κοινό, έναντι καταβολής αντιτίμου και
Β)Αναμετάδοσης / Παρουσίασης, εντός μισθωθέντος δωματίου Ξενοδοχείου (χώρου), μ’ εξοπλισμούς, επίπλωση, ιματισμπο, παρεχόμενες υπηρεσίες εντός αυτού, όπως π.χ.Roomservice, Wifi, Κλιματισμό, mini Bar, τηλέφωνο, σεσουάρ, βραστήρας κλπ) για τις ακόλουθες αιτίες / διαφορές:
i1)Στην (Α) περίπτωση, αναμετάδοσης / παρουσίασης στο κοινό, το κύριο, ουσιώδες και μείζον είναι η αναμετάδοση / παρουσίαση Ρ/Τα Προγραμμάτων, ενώ
i2)Στη (Β) περίπτωση, αναμετάδοσης / παρουσίασης  εντός δωματίου Ξενοδοχείου, το κυρίαρχο / πρωτεύον στοιχείο είναι η διανυκτέρευση (ή σ’ ελάχιστες περιπτώσεις η διημέρευση) προκειμένου ν’ αναπαυθεί, να εργασθεί (εργασία εξ αποστάσεως) ή και να ικανοποιηθούν άλλες φυσικές κι όχι μόνο ανάγκες του μισθωτή απ’ τις παρεχόμενες υπηρεσίες του καταλύματος, εντός αποκλειστικά δικού του (ιδιωτικού / μισθωμένου) χώρου.
ii1)Η διανυκτέρευση είναι απόλυτα βιολογική / φυσική ανάγκη 365 μέρες το χρόνο κι ως τέτοια υποχρεωτική, δίχως δυνατότητα επιλογής (να την προτιμήσεις ή όχι)
ii2)Αντίθετα η παρουσίαση Ρ/Τ προγράμματος είναι προαιρετική στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του ατόμου να την επιλέξει ή να μην την επιλέξει.
iii1)Στην παρουσίαση Ρ/Τ προγράμματος, συνευρίσκονται εντός κοινοχρήστου χώρου, προσβάσιμου σε πολυάριθμο σύνολο ανθρώπων, που αποτελεί και το ΚΟΙΝΟ – μη εχόντων μεταξύ τους (υποχρεωτικά) ιδιαίτερη συγγενική / συναισθηματική ή επαγγελματική σχέση – που μοιράζονται από κοινού την Ρ/Τ εκπομπή.
iii2)Αντίθετα στη διανυκτέρευση ο αριθμός των συνευρισκομένων, είναι περιορισμένος (μικρός μονοψήφιος), σε χώρο αυστηρά ιδιωτικό, μη προσβάσιμο σε τρίτους (ούτε κάν στον ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου), ταυτιζόμενος με το χώρο κατοικίας (μισθωμένης ή ιδιόκτητης).
iv1)Στο άρθρο 8, παρ. 3, της οδηγίας 2006/115/ΕΚ, αναφέρεται παρουσίαση εκπομπών σε ΜΕΛΗ όπου η είσοδος επιτρέπεται στο ΚΟΙΝΟ, έναντι αντιτίμου. Στην (Α) περίπτωση νοείται η έννοια σε ΜΕΡΗ, όπου τα ΜΕΡΗ συνήθως είναι κοινόχρηστες ικανής επιφάνειας αίθουσες ανοιχτές στο κοινό, έναντι αντιτίμου, εισιτηρίου, για ολιγόωρη παραμονή ανθρώπων, με μοναδικό σκοπό την από κοινού παρακολούθηση Ρ/Τ προγραμμάτων.
iv2)Αντίθετα στη (Β) περίπτωση, η διανυκτέρευση είναι το μείζον, το ουσιώδες συστατικό στοιχείο του τιμήματος / μισθώματος, θεωρούμενων όλων των άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίασης Ρ/Τ προγράμματος), ως δευτερευουσών/ πρόσθετων / συμπληρωματικών / αναμενόμενων / αυτονόητων και λόγω των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων.
v1)Επίσης όπως αναφέρεται στο (β) σχετικό, η καταβολή αντιτίμου για τη Ρ/Τ παρουσίαση / αναμετάδοση προγραμμάτων, δεν αφορά την είσοδο στην αίθουσα προβολής, αλλά την ίδια την παρουσίαση, που ‘ναι και το ουσιώδες συστατικό της καταβολής του αντιτίμου. Χωρίς παρουσίαση δε νοείται καταβολή αντιτίμου.
v2)Αντίθετα στη μίσθωση δωματίου, υπάρχει, δεν υπάρχει δυνατότητα αναμετάδοσης / παρουσίασης Ρ/Τ προγραμμάτων, η καταβολή του αντιτίμου είναι αυτονόητη, υποχρεωτική κι αφορά αυτή καθ’ εαυτή τη μίσθωση, για ολονύκτια παραμονή, με σκοπό τη διανυκτέρευση, που ‘ναι και το ουσιώδες συστατικό της καταβολής του τιμήματος. ΄Αλλωστε αν η παρουσίαση στο κοινό / δημόσια εκτέλεση θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με την εντός ιδιωτικού χώρου παρουσίαση / αναμετάδοση Ρ/Τ προγραμμάτων ή αντίστροφα, αν η παρουσίαση Ρ/Τ προγραμμάτων εντός δωματίου εκληφθεί  ως δημόσια εκτέλεση, θα προκύψει αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής αντιτίμου για το σύνολο  των κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κλπ μισθωμένων ή ιδιόκτητων.
vi)Επομένως και σύμφωνα με το (β) σχετικό, οι διαφορές, μεταξύ της αναμετάδοσης / παρουσίασης Ρ/Τ  Προγραμμάτων στο κοινό, σε μέρη όπου η είσοδος επιτρέπεται έναντι καταβολής αντιτίμου και της αντίστοιχης αναμετάδοσης / παρουσίασης Ρ/Τ  Προγραμμάτων σε μισθωμένο δωμάτιο καταλύματος είναι πολλές, ουσιαστικές και μεγάλες.
vii)Συμπερασματικά η εγκατάσταση συσκευών σε δωμάτια ξενοδοχείου και η μέσω αυτών παροχή τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σήματος, δε συνιστά παρουσίαση στο κοινό, προγραμμάτων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών έναντι καταβολής αντιτίμου, αλλά έναντι διανυκτέρευσης οπότε η παρουσίαση στο κοινό προγραμμάτων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών σε τέτοια δωμάτια δεν εμπίπτει στο αποκλειστικό δικαίωμα των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Η παροχή τηλεοπτικών προγραμμάτων, αποτελεί απλώς μια πρόσθετη  υπηρεσία, την οποία ο πελάτης θεωρεί αναμενόμενη, όπως ακριβώς το τρεχούμενο νερό, τα ποτά ή τη σύνδεση με το διαδίκτυο…….. [(β) σχετικό].
Κυρία Υπουργέ,
             3.1.΄Υστερα απ’ τα παραπάνω εκτεθέντα, καθώς και το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο για τα Συγγενικά / Πνευματικά Δικαιώματα, μετά από διαβούλευση με τις κατατεθείσες απόψεις / προτάσεις ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, Ενώσεων Ξενοδόχων (συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, συνεκτιμώντας και τα συνημμένα έγγραφα που σας διαβιβάζουμε, προκειμένου να μπει τάξη και μια για πάντα τέλος στην υφιστάμενη χαώδη κατάσταση των μονομερών αποφάσεων, της αυθαιρεσίας, της αδικίας, του παραλογισμού και της οικονομικής – καθόλου αναλογικά – αφαίμαξης, κυρίως των μικρών, εξωστρεφών, συναλλαγματοφόρων ξενοδοχειακών μονάδων, που ‘ναι και η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων της Χώρας, απ’ τους ολοένα και περισσότερους νεοεμφανιζόμενους (δίκην Λερναίας ΄Υδρας) Οργανισμούς Συγγενικών δικαιωμάτων, με ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις κι αναδρομικές διεκδικήσεις… 5ετίας! (δίκην Προκρούστη), προσδοκώντας τη θεσμοθέτηση ενός και μόνο Κεντρικού Φορέα Διαχείρισης (αντιπροσωπεύοντας το σύνολο των σημερινών και μελλοντικών Οργανισμών), μ’ ενιαίο αμοιβολόγιο, οι αμοιβές του οποίου θα ‘ναι εύλογες, όχι επαχθείς και σ’ απόλυτη αντιστοιχία με τη φέρουσα πλουτοδοτική ικανότητα (τζίρο) της Ξενοδοχειακής επιχείρησης / χρήστη.
3.2.Ιδιαίτερα δε, σε ό,τι αφορά τα νησιά μας, δικαιούμαστε να ζητήσουμε την απαλλαγή ή τη θέσπιση συμβολικού αμοιβολογίου Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων επικαλούμενοι: Την 7χρονη Δημοσιονομική Προσαρμογή, το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, τις εξ ανατολών, ολοένα και συχνότερες τελευταία ανιστόρητες αναφορές μ’ εντάσεις κι απειλές, το από 4.2.2016 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση στα νησιά [σχετ.(γ)], την Αρχή της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας, την Αριστοτέλεια ρήση «Τίποτα πιο άνισο απ’ την ίση μεταχείριση των άνισων», το ευνοϊκό Ειδικό Καθεστώς που ισχύει στις νησιωτικές Περιφέρειες των Κρατών – Μελών της Ε.Ε., που, για να ισχύσει και σε μας, προϋποθέτει αίτημα της Χώρας μας για τροποποίηση της απ’ το 1979 υπογραφείσας Συνθήκης Προσχώρησής μας στην τότε ΕΟΚ και το γεγονός ότι εδώ στα νησιά μας, τίποτε δεν είναι το ίδιο με την άλλη Ελλάδα…….
Προσβλέπουμε να επιληφθείτε προσωπικά, για την ταχύτερη, οριστική, λογική και δίκαιη αντιμετώπιση / επίλυση ενός μεγάλου και σοβαρού προβλήματος, που χρόνια τώρα ταλανίζει τον κλάδο μας κι ιδιαίτερα εμάς…..
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία