Πιλοτική κατάργηση της βίζας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζητάει η "Συνύπαρξη"
Με επιστολή τους προς τους Βουλευτές του Νομού, τα μέλη της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ επανέρχονται στο γνωστό ζήτημα της προξενικής θεώρησης – Βιζα, που απαιτείται με βάση τη συνθήκη του Σένγκεν, για τους τούρκους πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα.
Στην επιστολή τους αφού αναφέρονται στο προηγούμενο (Μάρτιος 2015) σχετικό υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους υπουργούς και την απάντηση που έλαβαν, ότι δηλαδή δόθηκαν εντολές στις προξενικές μας αρχές στην Τουρκία για παροχή διευκολύνσεων στην έκδοση βίζας , επικαλούνται την σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση στα νησιά, όπου στην πραγματικότητα καταστρατηγείται η συνθήκη του Σέγκεν , αφού καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες, υπήκοοι τρίτων χωρών, αποβιβάζονται χωρίς καν ταξιδιωτικά έγραφα.
Καταλήγουν δε στην πρόταση της πιλοτικής εφαρμογής της διάταξης κατάργησης της βίζας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή να μπορούν να τα επισκέπτονται οι τούρκοι πολίτες με απλή επίδειξη Διαβατηρίου η Ταυτότητας, όπως συμβαίνει και για μας όταν πάμε στην Τουρκία . Προτείνουν την άμεση έναρξη της εφαρμογής, ώστε να υποστηριχθεί απ την φετινή χειμερινή περίοδο η χειμαζόμενη οικονομία των νησιών. Ισχυρίζονται ακόμη πως η κατάργηση της βίζας είναι μέσα στο γενικότερο πνεύμα της Ε.Ε. για την υποστήριξη των τόπων που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές, συνεπώς το μέτρο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που δέχονται τα νησιά του Αιγαίου. Ακόμη εκτιμούν πως η τοπική μόνο τήρηση του μέτρου μπορεί να ελέγχεται απ το ισχύον καθεστώς ταυτοπροσωπίας, στην έκδοση εισιτηρίων και επιβίβασης στα μεταφορικά μέσα, ότι θα είναι δηλαδή απολύτως ελεγχόμενη η μετακίνηση των τούρκων επισκεπτών απ τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των νησιών, προς άλλους προορισμούς της Ελλάδας η του εξωτερικού.
Τέλος εκφράζουν την γνώμη πως το μέτρο εκτός που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη επικοινωνία των πολιτών (ελλήνων και τούρκων) που είναι και το ενδιαφέρον της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ, θα δώσει κάποια ανάσα και στην αγορά (ξενοδοχεία, εστιατόρια καφέ , εμπορικά καταστήματα κλπ) που φέτος τον χειμώνα ιδιαίτερα στην Λέσβο , με την περιορισμένη αναμενόμενη μικρή σοδειά απ’ την ελαιοπαραγωγή, θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.