Βακτήριο ξεραίνει τα ελαιοδέντρα στη Μεσόγειο - Ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς
Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στον τομέα του ελαιολάδου στην Ευρώπη από τα πρώτα κρούσματα μιας ασθένειας από την οποία λέγεται ότι έχουν ήδη μολυνθεί δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα - πολλά από αυτά αιωνόβια- στην περιφέρεια της Πούλια, στην Ιταλία.
Οι επιστήμονες συνιστούν να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα άρρωστα δέντρα λόγω της "εξαιρετικά ταχείας εξάπλωσης" του βακτηρίου Xylella fastidiosa (Xf) , σύμφωνα με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Ραφαέλε Μπαλντασάρε, της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο ίδιος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπιστεί αυτό που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα επικίνδυνο παράγοντα που δεν είχε ποτέ εντοπιστεί στην Ευρώπη, αλλά ο οποίος, στην Αμερική και την Ασία, έχει προσβάλει διάφορα είδη φυτών, όπως αμπέλια και εσπεριδοειδή, με συνέπεια σημαντικές απώλειες για τον γεωργικό τομέα και την οικονομία».
Ο Μπαλντασάρε όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε μία ακόμη γραπτή του ερώτηση προς την Επιτροπή, που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες η «πολύ σοβαρή, μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια των φυτών» εξαπλώθηκε σε ελαιόδεντρα στην Απουλία και συγκεκριμένα στην επαρχία του Λέτσε.
«Η επιδημία, η οποία ξεραίνει τα δέντρα, έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων, προσβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Μετά από έρευνες και δοκιμές που πραγματοποιούνται από όλες τις υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα, προέκυψε με αδιάσειστα στοιχεία ότι η μόλυνση προέρχεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Xylella fastidiosa» είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και συνέχισε:
«Η τεράστια έκταση των πιο πάνω περιοχών και ο αριθμός των επηρεαζόμενων δέντρων, για να μην αναφέρουμε την εξαιρετικά ταχεία εξάπλωση του βακτηρίου, προκαλεί έντονη ανησυχία όχι μόνο για τη ζημιά που έχει ήδη γίνει, αλλά γι’ αυτό που θα μπορούσε να προκληθεί από την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το υπόλοιπο της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς και άλλων καλλιεργειών στην Πούλια, την Ιταλία και την Ευρώπη».
Εκκληση για βοήθεια να αποκλειστούν οι πληγείσες περιοχές και να ξεριζωθούν τα δέντρα
«Εν όψει αυτής της επικίνδυνης, επιστημονικά αποδεδειγμένης επιδημίας, με μόνη συνιστώμενη πορεία δράσης την εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, για να διακριβώσει και να διενεργήσει ελέγχους σχετικά με την εν λόγω επιδημία, καθώς και -ως εκ τούτου-, ποια επιστημονική και τεχνική βοήθεια μπορεί να παρέξει για τη στήριξη των τοπικών θεσμών;
2. Τι οικονομικά μέτρα μπορούν να ληφθούν, με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από την πληγείσα περιοχή και το ξερίζωμα των πληγέντων δέντρων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του βακτηρίου;
3. Τι οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί σε παραγωγούς που τα δέντρα τους έχουν πληγεί από αυτή την εξαιρετικά σοβαρή λοίμωξη, η οποία προκαλεί τόσο μεγάλη οικονομική ζημία;
Σύμφωνα με τον ευρωμεσογειακό οργανισμό προστασίας των φυτών, η πρώτη φορά που η ίδια έλαβε γνώση της πιθανής παρουσίας του Xf στα ελαιόδεντρα στη Nότια Ιταλία, ήταν στα μέσα Οκτωβρίου, όταν ένα μέλος της το κοινοποίησε στη σελίδα του στο Facebook.
Σε μια έκθεση υπό τον τίτλο "Πρώτη εμφάνιση της Xylella fastidiosa στην Ιταλία", ο πιο πάνω οργανισμός, ένας διακυβερνητικός φορέας, υπεύθυνος για την προστασία των φυτών στην Ευρώπη, αναφέρει ότι περίπου την ίδια χρονική στιγμή, ο Ιταλικός Εθνικός Οργανισμός Προστασίας Φυτών (NPPO) είχε στείλει πληροφορίες ότι παρατηρείται εμπλοκή της Xf στη παρατηρούμενη νόσο, σημειώνοντας ότι "εκτεταμένη ξήρανση των φύλλων και μαρασμός της ελιάς εξαπλώνεται ραγδαία στην περιοχή του Σαλέντο (περιφέρεια Πούλια)".
Ενώ οι αρχικές δοκιμές για Xf ήταν θετικές, "η NPPO τονίζει ότι αναμένεται ακόμα η οριστική ταυτοποίηση του βακτηρίου μέσω απομόνωσής του σε καθαρή εργαστηριακή καλλιέργεια, προκειμένου να γίνουν δοκιμές παθογένειας" σημειώνει η έκθεση του ευρωμεσογειακού οργανισμού προστασίας των φυτών.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ελλάδα. Η ανησύχια είναι μεγλάη κυρίως λόγω της ταχείας εξάπλωσης.
Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση στην Ιταλία: