Αγροτικά - Αλιεία

23/07/2024 - 10:19

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 ξεκινάει ο δεύτερος ψεκασμός στη Λέσβο για την καταπολέμηση του δάκου

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Λέσβου ανακοινώνεται ότι η Δεύτερη Γενική Διαβροχή κατά του Δάκου της Ελιάς στο νησί της Λέσβου που αναβλήθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 και θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγιδοθεσίας o ψεκασμός θα επικεντρωθεί στις ορεινές και δροσερές περιοχές. Για κάθε ενδιαφερόμενο τα δεδομένα της παγιδοθεσίας είναι αναρτημένα στη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου http://dakos.aegean.gr/, και όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στην Υπηρεσία μας για να πάρει τον απαιτούμενο κωδικό.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι το SUCCESS 0,24 CB και το FORZA 10CS. Προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία της ελαιοπαραγωγής του Νησιού μας θα πρέπει τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και οι ελαιοπαραγωγοί να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος της Δακοκτονίας.

Παρακαλούνται:
1) Όσοι ελαιοπαραγωγοί επιθυμούν να προβούν σε ψεκασμό με ιδία μέσα, να επικεντρωθούν στις ορεινές και δροσερές περιοχές που έχει μετακινηθεί ο δάκος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δακοπαγίδων.

2)Oι ελαιοπαραγωγοί να επιδείξουν ενδιαφέρον, ώστε να ενημερωθούν για την ημερομηνία ψεκασμού των ελαιοκτημάτων τους από τις ανακοινώσεις των Δημοτικών- Τοπικών Κοινοτήτων και τους αρχιεργάτες της περιοχής τους, να παρακολουθούν τους ψεκασμούς και να διευκολύνουν την είσοδο των συνεργείων στα περιφραγμένα ελαιοκτήματα.

3)Οι βιοκαλλιεργητές να φροντίσουν για την ύπαρξη των πινακίδων σήμανσης στα ελαιοκτήματά τους και να τοποθετήσουν παγίδες στα ελαιόδενδρα εφόσον υπάρχει καρπός.

4)Ο Δήμος, Δημοτικές Ενότητες, οι Συνεταιρισμοί και οι Αγροτικοί Σύλλογοι να ενδιαφερθούν από την πλευρά τους, έτσι ώστε να διευκολύνουν την καλή λειτουργία των συνεργείων (π.χ. παροχή νερού, συντήρηση Αγροτικών δρόμων, Ανακοινώσεις κλπ)

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Λέσβου από πλευράς της θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια όπως άλλωστε κάθε χρόνο για την ομαλή διεξαγωγή της φετινής διαδικασίαςς.

Μοιράσου το άρθρο!