Αγροτικά - Αλιεία

20/09/2024 - 14:37

Σημαντική εξέλιξη - Φάκελος ΠΟΠ για την «κολοβή ελιά Λέσβου» - Τι αναφέρει ο Γ. Λαγουτάρης

Ολοκληρώθηκε ο φάκελος και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην ΕΕ για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ προϊόν, η ντόπια  ποικιλία ελιάς «κολοβή ελιά Λέσβου».

Ο φάκελος περιλαμβάνει την έρευνα που ολοκλήρωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο  με το οποίο συνεργάζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και η οποία καταδεικνύει τα παραδοσιακά αλλά και τα οργανοληπτικά στοιχεία που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ της ελιάς κολοβής Λέσβου.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης το επόμενο διάστημα ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σέρκος Χαρατοιυνιάν που είναι και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων θα μεταβεί στη Λέσβο όπου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη διεκδίκηση.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου αρχικά η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ. Μετά λοιπόν από την σύνταξη φακέλου για  τη Σαρδέλα Καλλονής Λέσβου, το Μελί Άναμμα Ικαρίας , το Άνυδρο ντοματάκι Χίου, των οποίων οι φάκελοι ήδη έχουν κατατεθεί και αναμένεται η έγκριση της ΕΕ,  ήρθε η σειρά της ελιάς κολοβής Λέσβου να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ προϊόν .

 

Ακούστε το ηχητικό / ρεπορτάζ Μυρσίνη Τζινέλλη

Μοιράσου το άρθρο!