Skip to main content
|

Πρόβατο Λέσβου: Υπέρ του παραγωγού η ανάλυση κόστους ωφέλειας και απόδοσης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Σε ποσοστό 80 με 90% οι μονάδες οι κτηνοτροφικές στο νησί ασχολούνται με την εκτροφή του ντόπιου προβάτου.

Με πλεονέκτημα έναντι άλλων φυλών διανύει την εποχή των ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, το πρόβατο φυλής Λέσβου, το οποίο εκτρέφεται ως επί το πλείστον στο συγκεκριμένο νησί, αλλά όχι μόνον. Μια από τις φάρμες που εκτρέφει το συγκεκριμένο πρόβατο είναι η Φάρμα Μανάβη στη Στύψη Λέσβου, ένα χωριό στα βόρεια του νησιού, με μακρά παράδοση στην πρωτογενή παραγωγή.

Ο Στρατής Μανάβης, νέος σε ηλικία, είναι κτηνοτρόφος πέμπτης γενιάς και ασχολείται αποκλειστικά με τη μονάδα του, η οποία έχει καθαρά οικογενειακή μορφή. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «στην κτηνοτροφική μονάδα κρατάμε την παράδοση και ασχολούμαστε οικογενειακά, γονείς και αδέρφια. Ο πατέρας μου, Ιγνάτιος Μανάβης, είναι κτηνοτρόφος τέταρτης γενιάς και γνωρίζει πολύ καλά τα της κτηνοτροφίας. Έχουμε επιλέξει και ασχολούμαστε αποκλειστικά με το πρόβατο της τοπικής φυλής Λέσβου και στη μονάδα έχουμε 600 πρόβατα αρμεγόμενα».

Στα 300-350 κιλά ετησίως η παραγωγή σε γάλα

Σύμφωνα με τον κ. Μανάβη, κάθε πρόβατο της φάρμας, η οποία έχει εκσυγχονιστεί με σχέδιο βελτίωσης το 2015, παράγει γύρω στα 300 με 350 κιλά γάλα το χρόνο. Το πλεονέκτημα, το βασικό της φυλής, όμως, όπως σημειώνει ο Στρατής, είναι πως τα ζώα αυτά είναι σαφώς πιο λιτοδίαιτα από άλλες φυλές (κυρίως ξενικές), με αποτέλεσμα να έχουν ανταγωνιστικό αβαντάζ, ειδικά τα τελευταία δυο έτη, που οι τιμές των ζωοτροφών έχουν πάει στα ύψη. «Τα πρόβατα για να είναι παραγωγικά πρέπει να περάσει 1 έτος ή και 18 μήνες. Το κόστος την περίοδο αυτή για την εκτροφή ενός προβάτου Λέσβου είναι ίσως 40-50% κάτω από το κόστος για την εκτροφή μιας π.χ. ξένης φυλής. Αλλά και μετέπειτα, που θα βγάζει γάλα πάλι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για μικρόσωμο ζώο, που έχει χαμηλότερες ανάγκες σε τροφή, ενώ έχει και μεγάλες αντοχές σε ασθένειες. Ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την βιωσιμότητα μιας εκμετάλλευσης, ειδικά σε μια περιοχή όπως η δική μας, που οι ζωοτροφές είναι πιο ακριβές από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των μεταφορικών, ενώ και το γάλα, αλλά και το αρνί είχε παραδοσιακά και έχει, σαφώς χαμηλότερες τιμές. Στο νησί μας το 80-90% των εκμεταλλεύσεων αφορούν πρόβαστα φυλής Λέσβου, ενώ υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει ο ίδιος.

Γύρω στα 1,50-1,60 οι τιμές στο γάλα, κάτω 1-2 ευρώ το κρέας από την υπόλοιπη Ελλάδα

Τα τελευταία δυο χρόνια η τιμή παραγωγού στο γάλα στο νησί έχει αυξηθεί και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός καθώς μπήκαν εταιρείες και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Στρατή Μανάβη οι τιμές τώρα είναι γύρω στα 1,50 με 1,60 ευρώ, σαφώς υψηλότερες από άλλες χρονιές, όμως ψηλά είναι και τα κόστη εκτροφής. Σύμφωνα με τον ίδιο, φθηνότερο είναι και το κρέας στη Λέσβο, ίσως και 1-2 ευρώ από τις τιμές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου

Στο νησί δραστηριοποιείται ένα Σωματείο, η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου, που έχει ως σκοπό τη γενικότερη ανάπτυξη της συγκεκριμένης φυλής. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη Ένωση και τον υπεύθυνο επικοινωνίας της, Δρ. Ιωάννη Μαστρανεστάση, MSc, τεχνολόγο γεωπόνο τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής είναι:

  • Ο λιτοδίαιτος χαρακτήρας, η υψηλή ανθεκτικότητα σε εκτατικές συνθήκες εκτροφής και η ικανότητα αξιοποίησης ορεινών και φτωχών σε βλάστηση περιοχών
  • Πολύ καλές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής, με μέσο όρο κοπαδιού που μπορεί να ξεπεράσει τα 250 κιλά ανά γαλακτική περίοδο, εφόσον τα ζώα έχουν διατραφεί ορθολογικά. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η γαλακτοπαραγωγή ενός κοπαδιού ξεπερνά μέσο όρο τα 300 κιλά
  • Μεγάλη προσαρμοστικότητα στην Ελλάδα
  • Μητέρες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το μητρικό ένστικτο
  • Μακροζωία προβάτων με διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής ακόμα και σε μεγάλη ηλικία
  • Δυνατότητα εκτροφής υπό ποικίλα συστήματα εκτροφής (εκτατικά, ημιεντατικά και μετακινούμενα)
  • Υψηλή ανθεκτικότητα σε αρκετές ασθένειες κ.λπ.

Μπίκας Αλέξανδρος/agrotypos.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις