Skip to main content
|

Οκτάμηνη ανομβρία καταστρέφει την ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο, σε απόγνωση οι αγρότες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Εκτεταμένες είναι ήδη οι επιπτώσεις της ξηρασίας στην ελαιοπαραγωγή της Λέσβου, καθώς παρατηρείται μεγάλο ποσοστό καρπόπτωσης, δακοπροσβολών, αλλά και σχινοκαρπίας. Παραγωγοί, ελαιοτριβείς και λοιποί φορείς είναι προβληματισμένοι και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, καθώς η τοπική οικονομία, θα δεχθεί μέγιστο πλήμα, από την απώλεια εισοδήματος.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου, που συναναστρέφεται καθημερινά με πολλούς αγρότες και έχει άμεση γνώση για το τί γίνεται στο νησί τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε που σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της Λέσβου, ενώ κι εκεί που στο διάστημα αυτό, έπεσαν μερικά νερά, δεν ήταν παρά ελάχιστα για να αποσοβήσουν το κακό που συμβαίνει με τις ελιές φέτος. Όπως λέει στο νησί έπειτα από χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς περίμεναν μια καλή χρονιά και μια παραγωγή της τάξης των 15.000 τόνων σε ελαιόλαδο, η οποία με τα σημερινά δεδομένα, είναι αμφίβολο, αν θα περάσει τους 5.000 τόνους. Χαρακτηριστικό είναι πως Αδραμυτινή και Κολοβή έχουν γίνει σαν... σταφίδες από την ανομβρία και έχει ξεκινήσει και μεγάλης έκτασης, καρπόπτωση. Στο νησί ελάχιστα είναι τα αρδευόμενα κτήματα, καθώς αν και υπάρχουν φράγματα, εντούτοις, λείπουν τα... δίκτυα.

Εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κατζανός, ελαιοτριβέας από τον κόλπο Γέρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο, φέτος αναμένονταν μια χρονιά στη Λέσβο με παραγωγή ελαιολάδου σίγουρα πάνω από 15.000 τόνους, όμως με τη δεδομένη κατάσταση της ανομβρίας στο νησί, δύσκολα θα βγουν πάνω από 8.000 - 9.000 τόνοι, κάτι που θα έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία του νησιού γενικότερα. Ο κ. Κατζανός επισημαίνει πως υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό καρπόπτωσης, δακοπροσβολές και μύκητες που έχουν επίπτωση ήδη στις οξύτητες, αλλά και σχινοκαρπία, με τις ελιές σε πολλές περιπτώσεις να είναι στο μέγεθος... ρεβυθιού.  «Ακόμα και πολύ νερό να ρίξει άμεσα, η κατάσταση δεν πρόκειται να διορθωθεί, καθώς οι ελιές θέλουν ένα μήνα να τραβήξουν χυμούς και στο διάστημα αυτό, μπορεί να πιάσει κρύο και να ζαρώσουν πάλι, οπότε δεν βλέπω... φως. Σιγά-σιγά ο κόσμος έχει αρχίσει και έρχεται για ελαιοποίηση, αλλά τα πρώτα ελαιόλαδα έχουν θέματα με τις οξύτητες. Επίσης λόγω του τεράστιου ενεργειακού κόστους και τις παρεμβάσεις που δεν... έχουν γίνει από την πολιτεία, θα μετακυλίσουμε το κόστος στους παραγωγούς. Εμείς εδώ δουλεύουμε με αμοιβή στο κιλό του καρπού, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας», σημειώνει ο κ. Κατζανός, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων.

Δύσκολη περιγράφει την κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στο νησί και ο κ. Στρατής Σλουμάτης, διευθυντής του Συνεταιρισμού Στύψης, που δραστηριοποιείται στην στην κεντρο-βόρεια ζώνη του νησιού. Σημειωτεόν ότι στη Λέσβο, η ποικιλία Αδραμυτινή συναντάται κυρίως στα βόρεια της Λέσβου, ενώ η Κολοβή υπερέχει στα νότια. Στο νότιο μέρος του νησιού, η κατάσταση περιγράφεται ελάχιστα καλύτερη όσον αφορά στην ελαιοπαραγωγή φέτος, λόγω του ότι πέρασαν μερικές βροχούλες το Σεπτέμβριο. Μαύρη, ωστόσο, περιγράφεται η κατάσταση στις πιο βόρειες ζώνες. «Υπάρχουν περιοχές που έχει να βρέξει και επτά μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή. Στην δική μας περιοχή, υπήρχε ούτως ή αλλως πρόβλημα, καθώς η καλή ανθοφορία, δεν μεταφράστηκε και σε καλή αντίστοιχα καρπόδεση-καρποφορία, εξαιτίας της ξηρασίας. Πλέον εκτιμώ πως θα υπάρχει πρόβλημα τόσο για τις ποσότητες, όσο και τις ποιότητες του ελαιολάδου στο νησί. Πρέπει επίσης να πούμε πως δεν έχουμε πλέον απόθεμα περσινού τυποποιήσιμου ελαιολάδου, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού για τη νέα εσοδεία, θα προκύψουν το Νοέμβριο. Οι τιμές για το προϊόν περσινής εσοδείας ήταν στα 3 ευρώ ο άσσος. Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν, γιατί φέτος υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σλουμάτης, καταλήγοντας.

 

Μπίκας Αλέξανδρος/ agrotypos.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις