Αγροτικά - Αλιεία

22/07/2024 - 08:09

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τις ελιές - Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες

Με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς και την ανομβρία να ξεπερνά σχεδόν τους δύο μήνες κινδυνεύει να χαθεί άλλη μια χρονιά για χιλιάδες παραγωγούς ελιάς.

Οπως αναφέρουν καλλιεργητές, αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσα δέντρα είναι μη αρδευόμενα δεν θα καταφέρουν να έχουν παραγωγή. Ειδικά σε ξερικούς ελαιώνες οδεύουμε προς ολική καταστροφή. Η ζημιά φαίνεται ότι θα είναι μεγάλη και θα έχει επίπτωση και για την επόμενη χρονιά καθώς τα δέντρα στην φάση που είναι δεν μπορούν να διαμορφώσουν οφθαλμούς για την επόμενη χρονιά.

 

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σε πολλά δέντρα οι καρποί της ελιάς να είναι μαραμένοι αποτέλεσμα της έλλειψης υγρασίας στο έδαφος.

Σε ελαιώνες που υπάρχει νερό, και ως επί το πλείστον οι ελιές προορίζονται προς βρώση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρατηρείται ότι ο καρπός δεν μεγαλώνει.

Άλλη μια χρονιά φαίνεται να είναι καταστροφική για χιλιάδες παραγωγούς οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι καταναλωτές να συνεχίζουν να αγοράζουν το ελαιόλαδο σε υπερβολικά ακριβές τιμές.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι προβλέψεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Δειτε το σχετικο βιντεο απο thes.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!