Αγροτικά - Αλιεία

17/10/2024 - 12:48

Ο σωστός χρόνος ελαιοσυλλογής - Συγκομιδή και εξοπλισμός - Συσκευασία και μεταφορά καρπού - Ελαιοτριβείο και αποθήκευση

Ελαιοσυλλογή: Συμβουλές για την σωστή διαχείριση του καρπού

Η διαχείριση του καρπού της ελιάς αποτελεί βασικό παράγοντα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου. Οι ελαιοκαρποι αποτελούν τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής και η ποιότητά τους επηρεάζει σημαντικά το τελικό προϊόν.

Είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τη σωστή διαχείριση των καρπών, προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα και η αξία του ελαιολάδου.

Επιπλέον, η διατήρηση της υγείας και της απόδοσης των ελαιώνων εξαρτάται επίσης από την καλή διαχείριση του καρπού. Καθώς οι ελιές αναπτύσσονται και ωριμάζουν, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους από ασθένειες, παρασιτικούς εχθρούς και κλιματικές διακυμάνσεις.

Συνολικά, η διαχείριση του καρπού της ελιάς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ελαιοκαλλιέργειας που επηρεάζει τόσο την ποιότητα του ελαιολάδου όσο και την απόδοση των ελαιώνων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Για την δημιουργία του παρακάτω οδηγού απευθυνθήκαμε στους ειδικούς της Hellagro Α.Ε..

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα είστε σε θέση, αφού επιλέξετε τα κατάλληλα υλικά ελαιοσυλλογής, να απολαύσετε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Χρόνος Ελαιοσυλλογής

Ο χρόνος έναρξης της ελαιοσυλλογής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τρόπος συγκομιδής, ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί, η ποικιλία της ελιάς και οι κλιματικές συνθήκες.

Η συλλογή των ελιών πρέπει να γίνεται κατά τη φάση της ωρίμανσης (συνήθως ξεκινά το φθινόπωρο). Καθώς οι ελιές ωριμάζουν σε διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, η ελαιοσυλλογή μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Συγκομιδή και εξοπλισμός

Η συγκομιδή της ελιάς μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, χειρωνακτικά ή με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων. Παραδοσιακά η συγκομιδή της ελιάς γινόταν με το χέρι και με τη βοήθεια κάποιων νεότερων εργαλείων, όπως το “χτένι” και τα ξύλινα ραβδιά (για χρήση σε πλήρως ώριμους καρπούς) για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα. Στις μέρες μας και σε μεγάλους ελαιώνες χρησιμοποιούνται συχνά ειδικά μηχανήματα για τη συγκομιδή, τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν μεγάλους όγκους ελιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάτω από την ελιά στρώνονται ελαιόπανα ή ελαιόδιχτα για τη συγκέντρωση των καρπών και το εύκολο μάζεμα, οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετούνται σε δοχεία μεταφοράς και σακιά για να μεταφερθούν στον χώρο αποθήκευσης.

Τα ελαιόπανα για αρκετά χρόνια αποτελούσαν τη μόνη επιλογή κατά τη συγκομιδή, γεγονός που έχει ανατραπεί την τελευταία δεκαετία με την εισαγωγή των ελαιόδιχτων στην αγορά, κερδίζοντας αμέσως μεγάλο μερίδιο.

● Επιλέξτε τα κατάλληλα δίχτυα ή πανιά, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους του ελαιώνα σας. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ποιότητα και τις προδιαγραφές.

Συσκευασία/μεταφορά

Η σωστή συσκευασία και μεταφορά του ελαιοκάρπου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της ποιότητάς του και την αποφυγή απωλειών και βλαβών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους καρπούς να διατηρηθεί η υγρασία τους υπό έλεγχο, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα και σάπισμα.

Για την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση των ελιών από τον ελαιώνα στο ελαιοτριβείο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη σακιών, κατάλληλα σχεδιασμένα για αυτόν τον σκοπό. Τα τσουβάλια για ελιές μπορούν να προστατέψουν τον καρπό από την υγρασία, τη σκόνη και τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

● Πλαστικά υφαντά σακιά, ανθεκτικά στην υγρασία και τη σκόνη, μπορούν να κλείσουν εύκολα με δέσιμο. Προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και τον αέρα, και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Είναι εύκολο να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
● Διχτυωτά σακιά, προσφέρουν καλό αερισμό, δεν οξειδώνονται οι καρποί και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
● Γιούτινα σακιά, κατασκευασμένα από το φυτικό προϊόν ιούτα, αν και είναι λιγότερο ανθεκτικά στην υγρασία από τα πλαστικά τσουβάλια, προσφέρουν καλό αερισμό και είναι βιώσιμα.

→ Επιλέξτε τον τύπο σακιού που εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες, έχοντας ως βασικό γνώμονα τα υλικά που θα επιλέξετε να είναι κατάλληλα για τρόφιμα, όπως και πιστοποιημένα.

Στο ελαιουργείο

Μετά τη συλλογή, και αφού τα τσουβάλια με τους καρπούς έχουν φτάσει στο ελαιουργείο για την επεξεργασία και παραγωγή του ελαιολάδου, είναι σημαντικό αυτά να αποθηκευτούν σε δροσερό και σκιερό μέρος ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση και η υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και την περιοχή παραγωγής. Ορισμένα ελαιουργεία εξειδικεύονται σε παραγωγή παραδοσιακού ελαιολάδου, ενώ άλλα χρησιμοποιούν πιο σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό.

→ Βεβαιωθείτε ότι τα τσουβάλια είναι καθαρά από υπολείμματα ελιών, ότι είναι τοποθετημένα σε έναν χώρο με καλό αερισμό και είναι στοιβαγμένα με προσοχή για να μην πιέζεται ο καρπός.

Αποθήκευση – συντήρηση ελαιόλαδου

Η αποθήκευση και συντήρηση του ελαιολάδου είναι σημαντικές διαδικασίες για τη διατήρηση της ποιότητάς του.

Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από τον ήλιο και τη θερμότητα. Η έκθεση στο φως και τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και η εισροή αέρα, προκαλούν την οξείδωση και υποβάθμιση της ποιότητάς του

→ Αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε στεγνό και δροσερό μέρος και βεβαιωθείτε ότι κλείνετε καλά το μπουκάλι του ελαιολάδου μετά από κάθε χρήση. Το ελαιόλαδο έχει μια περιορισμένη διάρκεια ζωής, οπότε βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την ημερομηνία λήξης του και χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο πριν από αυτή την ημερομηνία.

Τέλος, συντηρήστε τους ελαιώνες σας με τις ανάλογες πρακτικές φροντίδας, όπως πότισμα, λίπασμα και κλάδεμα, για να εξασφαλίσετε υψηλή παραγωγή και ποιότητα των καρπών.

Μοιράσου το άρθρο!