Αγροτικά - Αλιεία

11/08/2024 - 11:37

Ο δάκος της ελιάς είναι επικίνδυνος και στις υψηλές θερμοκρασίες υπό ορισμένες συνθήκες

Είναι γνωστό ότι ο δάκος, με θερμοκρασίες πάνω από 32 - 35 βαθμούς δεν είναι ενεργός και επομένως δεν γεννά αυγά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το έντομο πεθαίνει, αλλά ότι αναστέλλει ή επιβραδύνει σημαντικά την παραγωγή αυγών, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα τσιμπήματα και άρα γόνιμα δαγκώματα

Το ενήλικο έντομο του δάκου της ελίας είναι γνωστό ότι αντέχει ακόμη και σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς με παρουσία νερού.

 

Με μέγιστες θερμοκρασίες 35 βαθμών, δεν μπορεί κανείς να επαναπαυθεί, αναβάλλοντας την παρακολούθησή του. Μάλιστα, σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, η κινητικότητα των ενηλίκων είναι περιορισμένη και οι παγίδες παρακολούθησης δεν εντοπίζουν πάντα μια επικίνδυνη κατάσταση.

Σε περίπτωση ισχυρών διακυμάνσεων της θερμοκρασίας νύχτας - ημέρας, όπως 18 - 20 βαθμούς ελάχιστη και 32 - 55 βαθμούς μέγιστη, όπως υποδηλώνει η εμπειρία του πεδίου, αλλά και μια Καλιφορνέζικη μελέτη, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ωρίμανση των αυγών και μικρότερη παραγωγή ώριμων αυγών σε σύγκριση με πιο ήπιες θερμοκρασίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πλήρη αναστολή του εντόμου.

Η μέγιστη κινητικότητα των ενηλίκων εμφανίζεται τα ξημερώματα και, σε διάστημα λίγων ωρών, μπορεί να υπάρξει ενεργή ωοτοκία

Με την έκθεση στο καθεστώς θερμοκρασίας των 18 - 35°C, το 50% των αυγών πεθαίνει πριν από την εκκόλαψη και το υπόλοιπο μέρος είναι σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο, εκτός εάν η ελιά τοποθετείται σε γενικά σκιερές συνθήκες ή/και είναι καλά εμποτισμένη σε νερό. 

Σε αρδευόμενους ή/και σκιασμένους ελαιώνες και σε περιοχές με έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, συνιστάται η συνέχιση της παρακολούθησης ακόμη και με την παρουσία μέγιστων θερμοκρασιών 35 βαθμών, καθώς δεν είναι καθόλου αδύνατο, σε διάστημα 10-15 ημερών, να βρουν σωρευτικές ενεργές προσβολές 8 -15% ακόμη και σε φαινομενικά απαγορευτικές συνθήκες.

Ακόμη και ενεργές προσβολές 5 - 8%, σε αυτή τη φάση, θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς όταν το φορτίο καρπού ανά δέντρο είναι χαμηλό, καθώς αποτελούν εκκολαπτήριο νέων πληθυσμών και επακόλουθων προσβολών που, ήδη από τη δεύτερη γενιά (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), θα μπορούσαν να αφορούν το 100% της παραγωγής.

 

με πληροφορίες   Τeatro Naturale.via ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γεωπόνος

Μοιράσου το άρθρο!