Ο 36χρονος κτηνοτρόφος από τη Λέσβο δείχνει το δρόμο...
Λένε πως η συνεργασία αποφέρει καρπούς. Στην περίπτωση του κτηνοτρόφου Χαράλαμπου Ιωσηφέλλη, οι «καρποί» αυτοί είναι η εξασφαλισμένη διάθεση του γάλακτός του, η υψηλότερη τιμή παραγωγού για αυτό, η άμεση πρόσβαση σε ζωοτροφές, αλλά και η αξιοποίηση των γνώσεών του στη μεταποίηση του γάλακτος.
Με καταγωγή από το χωριό Μεσότοπος της Λέσβου, ο Χαράλαμπος, τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος, συνεχίζει την κτηνοτροφική δραστηριότητα του παππού του και του πατέρα του. Στα 16 του χρόνια, το 2004, και αφού είχε ήδη επιλέξει το αγροτικό επαγγελματικό του μέλλον, αποφάσισε να φοιτήσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
Σήμερα, ο 36χρονος εκτρέφει 300 πρόβατα της φυλής Λέσβου. Παράλληλα, είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου, καθώς και υπεύθυνος στο εργαστήριο τροφίμων του συνεταιρισμού. «Ασχολούμαι με τα ζώα από μικρός, ακολουθώντας και συνεχίζοντας τις δύο προηγούμενες γενιές της οικογένειας, που μου μετέδωσαν την αγάπη τους και την εμπειρία τους για τα ζώα.
Με την πάροδο του χρόνου, κατάφερα να αυξήσω το ζωικό μου κεφάλαιο και να εκπαιδευτώ στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, έτσι ώστε να ενισχύσω αυτά που ήδη ήξερα από τις προηγούμενες γενιές», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Χαράλαμπος.
Όπως εξηγεί, «γνώριζα για τη σχολή και ήξερα ότι προσφέρει πολλά στους κτηνοτρόφους, γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να φοιτήσω εκεί και να μάθω για το επάγγελμά μου περισσότερα πράγματα. Να λάβω, δηλαδή, εξειδικευμένες γνώσεις για τις σύγχρονες τάσεις παραγωγής και μεταποίησης του γάλακτος και παρασκευής πολλών τύπων τυριών και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων».
Εργαστήριο τροφίμων
Η εκπαίδευση του Χαράλαμπου στη μεταποίηση του γάλακτος, εκτός από το γεγονός ότι του έδωσε πιο καταρτισμένες βάσεις για να συνεχίσει με την εκτροφή των ζώων του, τον οδήγησε στο εργαστήριο του συνεταιρισμού. «Είμαι μέλος του συνεταιρισμού από 20 χρονών, δίνοντας σε αυτόν το γάλα μου. Τα μέλη του συνεταιρισμού φτάνουν σήμερα τα 150, τόσο από το δικό μας χωριό όσο και από τα χωριά Άγρα, Ερεσός, Άντισσα και Σίγρι. Με το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων παράγουμε τυριά, όπως φέτα, λαδοτύρι, γραβιέρα και μυζήθρα.
Το 2020 ανέλαβα ως υπεύθυνος στο εργαστήριο τροφίμων στο οποίο παράγουμε 20 γεύσεις παγωτού, παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι, κρέμες, ρυζόγαλα και πολλά ακόμα προϊόντα. Ανέλαβα τη θέση στο εργαστήριο χάρη στις γνώσεις που απέκτησα από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Επίσης, διανύω την πρώτη μου θητεία στο Διοικητικό Συμβούλιο», εξηγεί ο ίδιος.
Τα οφέλη της συνεργασίας
«Όποιος είναι μέλος του συνεταιρισμού είναι ήσυχος», είναι το πρώτο σχόλιο του Χαράλαμπου για την απόφασή του να ενταχθεί σε αυτόν από μικρή ηλικία. «Ήσυχος ότι το γάλα του είναι εξασφαλισμένο και πως ο συνεταιρισμός θα το απορροφήσει. Ήσυχος ότι ο συνεταιρισμός του δίνει πρόσβαση σε ζωοτροφές, καθώς τις φέρνει ο ίδιος, και ότι πληρώνεται για το γάλα του λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους», εξηγεί.
Ένα αποδεικτικό της επιτυχημένης πορείας του συνεταιρισμού είναι ότι «από τα 150 μέλη που έχει ο συνεταιρισμός δεν έχει αποχωρήσει σχεδόν κανένας τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα οι προηγούμενες γενιές εντάσσουν και τις νεότερες», επισημαίνει.
Προώθηση προϊόντων και επόμενα σχέδια
Με εφόδιο το φρέσκο γάλα, όπως εξηγεί, τα προϊόντα του συνεταιρισμού διοχετεύονται σε όλο το νησί καθημερινά, αλλά και εκτός αυτού, στην Αθήνα, στην Κύπρο και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ο συνεταιρισμός έχει το δικό του κατάστημα. Σχετικά με τα επόμενα σχέδια, τα μέλη του συνεταιρισμού, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, εργάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Πιο αναλυτικά, ο Χαράλαμπος αναφέρει ότι «στους επόμενους στόχους του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία περισσότερων κωδικών παγωτού, αλλά και σοκολατούχου γάλακτος, καθώς και το φρέσκο γίδινο γάλα έτοιμο προς κατανάλωση». Επίσης, ετοιμάζεται και το δεύτερο κατάστημα του συνεταιρισμού, το οποίο θα εδρεύει στην Αθήνα και θα διαθέτει όλα τα προϊόντα του, καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως μέλι και ούζο. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, στοχεύουν και στην προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό.
Βικτωρία Αποστολοπούλου - ypaithros.gr