Αγροτικά - Αλιεία

23/09/2024 - 14:11

Να ψεκά-ζεις ή να μην ψεκά-ζεις ( ; )

Συνεχίζεται το "παιχνίδι" γύρω από τη δακοκτονία στη Λέσβο...

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 η 4η γενική διαβροχή στη Λέσβο για την καταπολέμηση του δάκου. Παράλληλα υπάρχει και η σχετική παραφιλολογία για το αν πρέπει να γίνει τώρα ο ψεκασμός ή όχι.

Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε, υπενθυμίζουμε όσα έγιναν αρχές Ιουλίου. Διαβάστε : Δακοκτονία στη Λέσβο: Ποιοι επενδύουν σε "κινήσεις εντυπωσιασμού" και ποιοι ασχολούνται με την ουσία.  Όπως είχαμε αναφέρει, φέτος η δακοκτονία (σε μια πρώιμη χρονιά) ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα και η δεύτερη γενική διαβροχή θα είχε ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου αν οι υψηλές θερμοκρασίες δεν εμποδίζαν την έναρξή της.

Θυμάστε πριν χρόνια που το μόνιμο θέμα ήταν "η καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας"; Ασφαλώς και φέτος κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα..


Το "παιχνίδι" όμως γύρω από την δακοκτονία - γιατί για κάποιους μάλλον είναι παιχνίδι - συνεχίστηκε φέτος με καταστροφικές εκτιμήσεις: "βράζει ο τόπος από δάκο", "μεγάλη προσβολή", "κρύβουν τον δάκο" κτλ ...


Δυστυχώς για όλους αυτούς οι καταστροφικές εκτιμήσεις δεν επαληθεύτηκαν. Αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι φέτος η χρονιά πάει καλά (εμείς θα κρατάμε πάντα τις επιφυλάξεις μας μέχρι ο καρπός να φτάσει στο ελαιοτριβείο) και ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει τώρα ο τέταρτος ψεκασμός! Αναγκάστηκαν να αλλάξουν πίστα στο "παιχνίδι" τους. 

Το που, πότε και το πως θα γίνει ο ψεκασμός δεν τον καθαρίζουν ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι ελαιοτριβείς, ούτε οι παραγωγοί, ούτε οι συνταξιούχοι!

Το που, πότε και πώς θα γίνει ο ψεκασμός το καθαρίζουν οι: Διευθυντής Δακοκτονίας, 3 επόπτες Γεωπόνοι Δακοκτονίας, 3 αναπληρωτές Επόπτες και 17 Τομεάρχες Γεωπόνοι. Δηλαδή πάνω από 20 επιστήμονες!  Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η γνώμη, η εμπειρία και η κρίση των ειδικών μετράει περισσότερο από την άποψη κάθε άλλου.

Ας δούμε όμως ποια στοιχεία καθορίζουν τον ψεκασμό. Οι ημερομηνίες και οι περιοχές ψεκασμού καθορίζονται με τέσσερα βασικά κριτήρια α) πληθυσμός δάκων β) καιρικές συνθήκες γ) στάδιο ανάπτυξης ελαιοκάρπου δ) δειγματοληψίες για ποσοστό γόνιμης προσβολής ελαιοκάρπου

Ο πληθυσμός του δάκου μετά την μεγάλη μείωση αρχές Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει σε πολλές περιοχές να δείχνει αυξητική τάση. Οι καιρικές συνθήκες - με τις παραδοσιακά χαμηλές πρωινές θερμοκρασίες του φθινοπώρου  σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας- ευνοούν περισσότερο την κίνηση  και δράση του εντόμου. Ο καρπός στις περισσότερες περιοχές είναι πλέον στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης, στάδιο στο οποίο είναι πιθανότερη η δακοπροσβολή.  Τέλος, συνολική εικόνα για όλο το νησί έχει μόνο η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας καθώς εκείνη συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για δακοπληθυσμό και δειγματοληψίες.


Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Όπως αναφέραμε η φετινή χρονιά είναι πρώιμη (στις περισσότερες περιοχές). Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί μια λανθασμένη κουλτούρα (ή λόγω ανάγκης από την απουσία εργατών)  με το άπλωμα ελαιόδιχτων από τέλος Αυγούστου! Ιδιαίτερα σε χρονιές με υψηλή παραγωγή αυτό λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Τα απλωμένα δίχτυα στα ελαιοκτήματα δυσχεραίνουν τις εργασίες διαβροχής από τα Συνεργεία Δακοκτονίας. Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια σε συνδυασμό με όσα έχουν αναφερθεί είναι ένας πρόσθετος λόγος που σήμερα ξεκίνησε ο 4ο ψεκασμός.  Ψεκασμός που έχει στόχο και να προστατέψει  τα ελαιοκτήματα που το επόμενο διάστημα θα είναι με ελαιόδιχτα...



Η εικόνα του ελαιώνα τον Οκτώβριο θα είναι με περισσότερα απλωμένα ελαιόδιχτα και θα είμαστε στην έναρξη της ελαιοσυλλογής. Σε περιοχές που δεν είναι πρώιμες ή παρουσιάζουν προβλήματα δακοπροσβολής  θα είναι αναγκαίες οι επεμβάσεις για την προστασία από το δάκο καθώς θα μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της ελαιοσυλλογής. 


Όλα αυτά βέβαια θα τα κρίνουν οι Επιστήμονες που ασχολούνται με την Δακοκτονία και όχι "η κουτσή Μαρία".


Τέλος όπως έχουμε αναφέρει κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για τη δακοκτονία. Δεν μπορεί αν όλα πάνε στραβά να φταίει η δακοκτονία και αν όλα πάνε καλά να είναι από τον καιρό... Ας σοβαρευτούμε...

Μοιράσου το άρθρο!