Αγροτικά - Αλιεία

06/06/2024 - 19:38

"Μπάχαλο" ξανά στη Λέσβο με υπογραφή ΟΠΕΚΕΠΕ - Εκτός πληρωμών κόσμος και κοσμάκης

Έχοντας χάσει κάθε αξιοπιστία αναφορικά με τους ελέγχους και τις πληρωμές των επιδοτήσεων – μία βόμβα που ουσιαστικά έσκασε στα χέρια του σημερινού Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και εν πολλοίς οφείλεται σε ενέργειες προκατόχων του – το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα έκανε για άλλη μια φορά “μπάχαλο” και με την πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς των μικρών νησιών του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος. Μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών έμειναν απλήρωτοι μέχρι χθες, ενώ έπρεπε να είχαν λάβει τα χρήματα της ενίσχυσης, σύμφωνα με τον αριθμό των στρεμμάτων των ελαιοκτημάτων που καλλιεργούν. 

Τα τηλέφωνα του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων πήραν φωτιά χθες από ελαιοπαραγωγούς που είδαν τους λογαριασμούς τους να παραμένουν χωρίς τα χρήματα της στρεμματικής και η δικαιολογία που τους αναφέρθηκε είναι ότι οι περιπτώσεις τους εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου και θα πληρωθούν σε επόμενη φάση. Το δείγμα ελέγχου είναι ένας μικρός αριθμός από τους δικαιούχους κάθε χρόνο που μπαίνει σε διαδικασία ελέγχου και αυτό είναι τυπικό και η επιλογή γίνεται τυχαία, ενώ αυτές οι περιπτώσεις σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς πληρώνονται από τα κράτη-μέλη το αργότερο μέχρι και το τέλος Ιουνίου, που είναι επιβεβλημένη η πληρωμή των εκκρεμοτήτων που έχουν.  

Η πρώτη εκτίμηση που έγινε χθες για την πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης είναι ότι έχουμε αυξημένο αριθμό ελαιοπαραγωγών, που φέτος συμπεριελήφθησαν στο λεγόμενο δειγματοληπτικό έλεγχο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, πράγμα αφύσικο. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των Νέων της Λέσβου, εκτός από τους αγρότες που δεν έχουν πληρωθεί καθώς εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου, υπάρχουν και ελαιοπαραγωγοί που δεν πληρώθηκαν αν και έπρεπε κανονικά να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. 

Αυτό έγινε καθώς οι διοικητικές πράξεις από τους ελέγχους τους (συγκρίσεις, μεταβολές κλπ.) δεν καταχωρήθηκαν στο σύστημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας μας, το ποσό που δεν έχει καταβληθεί θα πρέπει να κυμαίνεται σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 22% της στρεμματικής ενίσχυσης παραμένει σε εκκρεμότητα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί και, αν μη τι άλλο, έρχεται να αναδείξει το “μπάχαλο” που επικρατεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εν προκειμένω στον πιο νευραλγικό οργανισμό, που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων.  

Από το πρωί χθες τα Νέα της Λέσβου δέχτηκαν δεκάδες τηλεφωνήματα ελαιοπαραγωγών που ζητούσαν διευκρινίσεις γιατί δεν είχαν μπει τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες επικοινώνησε η εφημερίδα μας για να λάβει υπηρεσιακές απαντήσεις από την Αθήνα.

Κατόπιν των παραπάνω ενημερώνουμε τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν παρά “να περιμένουν στο ακουστικό τους” μέχρι να ολοκληρωθούν τα τυπικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν τα χρήματά τους.  Για το τελευταίο δεν υπάρχει κάποια διαβεβαίωση ότι θα γίνει άμεσα, αν και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τυπικά οφείλει να έχει εξοφλήσει ό,τι εκκρεμότητες έχει σε αγρότες από ελέγχους μέχρι το τέλος Ιουνίου.  

Εκτός πληρωμών κόσμος και κοσμάκης

Αυτό που φαίνεται σε κάθε περίπτωση είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν τελικά έτοιμος να πληρώσει τη στρεμματική ενίσχυση και πιέστηκε να τρέξει για να πάρουν οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών του Αιγαίου τα λεφτά τους πριν φτάσουν στην κάλπη για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Ωστόσο οι βεβιασμένες κινήσεις έχουν ως συνέπεια να μείνει εκτός πληρωμών κόσμος και κοσμάκης προκαλώντας αγανάκτηση στους δικαιούχους.

Τα όσα μη φυσιολογικά συμβαίνουν την τελευταία 5ετία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν αναδειχθεί επανειλημμένα μέσα από τα ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα των Νέων της Λέσβου, καθώς η προσπάθεια των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου, αρχής γενομένης από την εποχή Βορίδη (ο οποίος φρόντισε ωστόσο στον πρώτο ανασχηματισμό να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο αλλάζοντας πόστο), να κατευθύνει τη διαχείριση των επιδοτήσεων σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές κατευθύνσεις, οδήγησε τις πληρωμές των επιδοτήσεων σε μεγάλο αδιέξοδο. 

Κάτι το οποίο τα Νέα της Λέσβου είχαν εγκαίρως εκτιμήσει και μάλιστα από τα λίγα Μέσα Ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο είχαμε προειδοποιήσει ότι η περίοδος εν όψει τότε της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ δεν ήταν η κατάλληλη για πειραματισμούς, αν όχι και ακροβατισμούς προβλέποντας δυσάρεστα επακόλουθα.

Τώρα οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν παρά να περιμένουν να πληρωθούν τα χρήματά τους, ενώ όσοι προσπάθησαν να βρουν άκρη στον ΟΠΕΚΕΠΕ χθες σε επικοινωνίες που είχαν με την Αθήνα, αντιμετώπισαν “τοίχο πόρτα” και τηλέφωνα που δεν απαντούσαν, όπως μετέφεραν στα Νέα της Λέσβου. Αν και τυπικά το αργότερο που θα πρέπει να πληρωθούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μέχρι 30 Ιουνίου, υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για μεταγενέστερη πληρωμή, όσον αφορά τις διοικητικές πράξεις των ελέγχων που δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμα στο σύστημα. 

Πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ για κακοδιαχείριση

Ο Γολγοθάς των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα ζητήματα των ενισχύσεων συνεχίζεται, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διανύει μία περίοδο από τις πιο δύσκολες τις τελευταίες δεκαετίες στην ιστορία του, καθώς έχει τεθεί υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με το αιτιολογικό της κακοδιαχείρισης των επιδοτήσεων, επιβάλλοντας από τον Μάρτιο πρόστιμο 283 εκατομμύρια ευρώΚαι όσο συμβαίνουν αυτά στη χώρα μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει χάσει κάθε αξιοπιστία, χθες ο Υπουργός κ. Αυγενάκης με πανηγυρικό δελτίο Τύπου (λες και βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου!) ανακοίνωνε ότι αναλαμβάνει «Συμπρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την Ελλάδα!!

 

πηγη: https://nealesvou.gr/  Στρατής Σαμιώτης 

Μοιράσου το άρθρο!