Skip to main content
|

... μέλι έχει το Βόρειο Αιγαίο!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Νίκος Νύκτας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο “15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2024”, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Αθήνα (6 έως 8 Δεκεμβρίου 2024), από τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού” και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενεργό παρουσία των νησιών και των μελισσοκομικών προϊόντων τους στην εξειδικευμένη αυτή έκθεση, και να συγχαίρει όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Το “Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, είναι ο θεσμός που συγκεντρώνει το πανελλήνιο ενδιαφέρον του κόσμου της μελισσοκομικής παραγωγής & εμπορίας, κάθε Δεκέμβριο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Δεδομένου ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διεξάγεται πάντοτε και το αντίστοιχο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, το έχουν αναδείξει στον απόλυτο “ηγέτη” του χώρου.

Στόχος του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού (κυρίως των μικρών παραγωγών), καθώς και των προϊόντων κυψέλης, στο καταναλωτικό και στο εμπορικό κοινό, αλλά και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο συνάντησης, για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, μεταξύ των παραγωγών αφενός και των επιχειρήσεων διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού αφετέρου.  

Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Π.Β.Α. & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, μετά τα πολλά αίτημα μελισσοκομικών επιχειρήσεων & παραγωγών, έδωσε δυναμικό παρόν, προκειμένου να στηρίξει τη μελισσοκομία των νησιών.  Εντός ενός μεγάλου ενιαίου περιπτέρου 56 τ.μ., φιλοξενήθηκαν σε σχετικά διακριτούς χώρους, οι 3 περιφερειακές ενότητες με τα μελισσοκομικά & παράγωγα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Συμμετείχαν, οι περισσότερες τυποποιητικές μελισσοκομικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου (συνεταιρισμοί, εταιρείες, ανεξάρτητοι παραγωγοί μελιού και συναφών – παράγωγων προϊόντων, κ.ο.κ.), προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε επαγγελματίες και καταναλωτές, αλλά και να προβούν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις.

Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου Νίκος Νύκτας, ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής & της παρουσίας των μελισσοκομικών & λοιπών επιχειρήσεων, το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. Πάνος Πίτσιος. Το περίπτερο πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι απόδημοι εθελόντριες & εθελοντές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καρυοφύλλη, Άννα Κουνιάρη, Ειρήνη Σερέτη, Νίκη Σερέτη και Σταμάτης Σπιθουράκης, οι οποίοι υποδεχόταν τους επαγγελματίες επισκέπτες & το κοινό, διενεργούσαν γευσιγνωστικές δοκιμές και κατέγραφαν την εκφρασμένη ζήτηση.

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferryboats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική.

Η παρουσία της Π.Β.Α. στο “15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2024”, βασίστηκε στην προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και στην καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη & ανεξάρτητη  προβολή των brand names των συνεταιριστικών & επιχειρηματικών προϊόντων που εκτέθηκαν. Το μήνυμα που επιχειρήθηκε να “περάσει” στους επισκέπτες, ήταν ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών, κ.ο.κ.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου (θυμαρίσια, ανθόμελα ποικίλης ανθοφορίας, πευκόμελα, ερίκης, αναματόμελα, κ.ο.κ.), που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα.

Γ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώθηκαν και οι ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:

•           “4ος Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό, συμμετείχαν μελισσοκόμοι από το Βόρειο Αιγαίο, οι οποίοι κέρδισαν τα ακόλουθα βραβεία:

 

1.      Αικατερίνη Κουκούλα (Λήμνος), πλατινένιο βραβείο, προϊόν “Επτάπολις” (κατηγορία “θυμάρι”).

2.      Βασίλειος Περμάχος (Άγρα Λέσβου), χρυσό βραβείο, προϊόν “Mel-issa” (κατηγορία “μέλι δάσους”).

3.      Παναγιώτης Χαβιάς (Λήμνος), αργυρό βραβείο, προϊόν “Anassa” (κατηγορία “θυμάρι”).

4.      Βασίλειος Περμάχος (Άγρα Λέσβου), αργυρό βραβείο, προϊόν “Mel-issa” (κατηγορία “βιολογικό ανθέων”).  

 

•           Το “15ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο 2024”, που φέτος είχε τον τίτλο “Μελισσοκομία υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής”. Το εν λόγω συνέδριο, παραδοσιακά αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των εμπλεκόμενων στο μελισσοκομικό κλάδο, για  όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης. Τις εργασίες του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά, εκπρόσωποι των μελισσοκομικών συνεταιρισμών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και αρκετοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

•           Στον ειδικό χώρο των γαστρονομικών επιδείξεων, πραγματοποιήθηκε η κεντρική γαστρονομική εκδήλωση της Π.Β.Α. που επιμελήθηκε η Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου, ενώ παράλληλα οι μελοσσοκόμοι των νησιών παρουσίαζαν τα brands τους. Η executive chef από το Βόρειο Αιγαίο, παρασκεύασε ζωντανά και παρουσίασε στο κοινό δύο νησιώτικες συνταγές, με τη χρησιμοποίηση των μελισσοκομικών καθώς και άλλων συμπληρωματικών προϊόντων από τα νησιά: α) κατιμέρια Λήμνου (γλυκάλμυρη γεύση, με μελίχλωρο τυρί), και β) πλαντζέτα Μυτιλήνης, τα οποία στη συνέχεια γεύθηκαν εντυπωσιασμένοι οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες. 

Δ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρήσεις παρασκευής & τυποποίησης μελισσοκομικών, παράγωγων και συνοδευτικών προϊόντων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α., ήταν:

1.        “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

2.        “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

3.        “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ … ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

4.        “BIOMERAKI”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ & ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΞΥΠΤΕΡΑ

5.        “CHIONY”: ΦΥΣΙΚΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

6.        “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

7.        “HAVE A NICE DAY”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΛΙ ΧΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΜΠΟΥ

8.        “ΚΟΝΤΟΡΙΑΝΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΚΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

9.        “LESVOS HONEY”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ

10.    “ΜΑΓΚΛΗΔΕΣ”: ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ, ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΛΑΡΟΥ

11.    “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”: ΟΥΖΟ “MATIS” ΜΕ ΜΕΛΙ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

12.    “ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ

13.    “MELISSAVET”: ΜΕΛΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ

14.    “ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ – ΨΑΡΑ”: ΜΕΛΙ ΨΑΡΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

15.    ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ “Ο ΙΚΑΡΟΣ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΚΗ

16.    “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ

17.    “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΑ ΜΕΛΙΑ ΣΑΜΟΥ, ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 

18.    “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΙΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΧΙΟΥ

19.    “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΕΣΒΟΥ: ΑΝΘΟΜΕΛΟ & ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ

20.    “ΜΠΑΧΑΡΟΠΩΛΕΙΟ”: ΡΟΦΗΜΑ “ΚΑΪΝΑΡ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ

21.    “ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΗΣ”: ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΗ

22.    “PLOMARI GOLD”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΜΑΝΗ

23.    “ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ”: ΟΥΖΟ “SAMARA” ΜΕ ΜΕΛΙ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

24.    ΣΑΞΙΩΝΗΣΚ. & Χ. Ο.Ε. “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”:  ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ & ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΛΕΣΒΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΛΙ

25.    “STALA”: ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ ΛΕΣΒΟΥ, ΜΙΛΤΟΥ ΡΕΠΑΝΗ

26.    “ΣΤΑΦΥΛΗΣ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ”: ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

27.    “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

28.    “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

29.    “ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΤΣΟΜΠΑΝΗ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου Νίκος Νύκτας,  αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές, που συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων μελισσοκομίας των νησιών, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσε: “Η μελισσοκομία στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας των νησιών του. Το ξηρό και σχετικά άνυδρο κλίμα που επικρατεί στα νησιά μας, καθώς και η εξαιρετική βιοποικιλότητα της χλωρίδας, συντελούν στην παραγωγή μελιού άριστης ποιότητας. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, σε ότι αφορά στις εξαγωγές μελισσοκομικών προϊόντων, η Π.Β.Α. οφείλει να στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, δράσεις σχετικές με τον ευπαθή αυτό κλάδο, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί δυναμικά”. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία